Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15

Allergia gyógyszerek szedésére szükség lehet szezonálisan, de akár egész évben is, az allergia típusától függően. Számos hatékony kezelés létezik, amelyek enyhíthetik, vagy akár évekre is megszüntethetik az allergia tüneteit. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát az allergia gyógyszerek típusairól kérdeztük.

Antihisztaminok

Az allergia gyógyszerek legismertebb típusai az antihisztaminok. Segítségükkel a szénanátha több tünetét is enyhíteni lehet. Nem csak tabletta létezik belőle, hanem több formában is elérhető. Az antihisztamin tartalmú szemcsepp például szemviszketésre, az orrspray az orrtünetek kezelésére, gyerekeknek szirup, a krémek az allergiás bőrviszketés ellen alkalmazhatók.

Az antihisztaminok az allergiás reakció során felszabaduló hisztamin hatását blokkolják, így akadályozzák meg az allergiás tünetek kialakulását. A régebbi, első generációs antihisztaminok ismert mellékhatása, hogy álmosságot okoznak. Az újabb – második vagy új generációs – antihisztaminok már nem okoznak álmosságot, azonban előfordulhat szedésük kapcsán orr- és szájszárazság. Az antihisztaminok elérhetőek vény nélkül is, de bizonyos készítményeket csak vényre lehet beszerezni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Dekongesztánsok

A dekongesztáns összehúzza az ereket az orr nyálkahártyájában, ami csökkenti a dagadást és az eldugult orr érzetét. Orrnyálkahártya-lohasztó készítmény néven is ismertek, ezeket használjuk, ha nátha vagy egyéb légúti betegség miatt eldugul az orrunk. Hatásuk nagyon gyorsan érezhető és több órán át is kitart.

Recept nélkül beszerezhetők, de fontos tudni, hogy a dekongesztánsokat csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és időn – általában egy hét – ideig szabad használni, ellenkező esetben komoly szövődményeket okozhatnak. A szervezetünk ugyanis hozzászokhat a hatóanyagukhoz, mivel az érösszehúzó hatás elmúltával értágulat lép fel. Így könnyen orrcsepp-függőség alakulhat ki, mivel a túlzásba vitt használat miatt visszatérő orrdugulás újabb és újabb orrspray használatára készteti a beteget. Allergiás orrdugulás ellen tehát hosszabb távon is biztonsággal alkalmazható készítményeket szabad használni, ezek a nazális kortikoszteroidok.

Nazális kortikoszteroidok

Szteroid tartalmú orrspray néven is ismertek, vényköteles gyógyszerek. Nem az ereket húzzák össze, hanem az orrnyálkahártya gyulladását csökkentik és ezáltal szüntetik meg az orrdugulást és az orrfolyást. Hosszabb távon, akár egész allergiaszezonban is biztonsággal használhatók, nem kell tartani a dekongásztánsok által okozott szövődményektől.

 

A nazális kortokoszteroidoknak fontos szerepük van az orrcsepp-függőség kezelésében is. A pácienst fokozatosan szoktatják át a dekongesztánsok napi adagját csökkentve szteroid orrspray készítményekre.

Adrenalin injekció

Az autoinjektálható epinefrint az anafilaxiának nevezett életveszélyes allergiás reakció kezelésére használják. Ez a vényköteles gyógyszer a potenciálisan halálos kimenetelű tünetek - például légzési nehézség, torokduzzanat, gyenge pulzus, vérnyomás esés – gyors kezelésére alkalmas.

Használni kell minden olyan helyzetben, amikor az allergiás személy az anafilaxia tüneteit észleli: például ételallergiás, ha allergén tartalmú ételt fogyasztott, vagy méhcsípés esetén, ha allergiás a méreganyagra. Az epinefrin öninjekcióval kerül beadásra. Hatása gyors, de nem tart sokáig, használata mellett minden esetben orvosi ellátás is szükséges.

Allergén-specifikus immunterápia

A tüneti kezeléssel szemben az allergén-specifikus immunterápia az allergiát kiváltó okra, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Ezért is szokás oki terápiának is nevezni. Az allergén immunterápia kezelés során tabletta vagy cseppek formájában azt az anyagot kell szedni – szigorúan ellenőrzött adagolásban, a kezelőorvos által előírt módon - fokozatosan emelkedő dózisban, ami allergiás tüneteket okozza.

Alkalmazható a leggyakoribb allergén, a parlagfű allergia ellen is. A hatás már az első évben is jelentős – főként az orr- és szemtünetek terén – de a kezelést legalább 2 évig folytatni kell. Ezt követően az elért eredmény több, akár tíz évig is megmarad. Az immunrendszer hozzászokik ahhAutoinjektor használata anafilaxia esetén.oz az anyaghoz, az allergénhez, ami korábban a tüneteket okozta, és megtanulja panaszok nélkül elviselni, vagyis az allergiás tünetek nem jelentkeznek.

Alternatív kezelések

Az allergia ellen természetesen is védekezhetünk. Az allergének az orrnyálkahártyán megtapadnak, ami fokozhatja az allergiás tüneteket. Az orrmosó segítségével megszabadulhatunk a megtapadt pollenektől is, érdemes ezért allergiaszezonban esténként használni. Az orrmosóhoz speciális eszköz vásárolható, a fiziológiás sóoldat készítéséhez alkalmas készítménnyel együtt.

Napközben jó alternatíva a tengervizes orrspray, amivel nemcsak az orrnyálkahártya tisztítása, de nedvesítése is megoldható. Segítségével enyhíteni lehet az antihisztaminok mellkékhatását is, ha orrszárazságot okoznak. Érdemes ezeket kiegészítő kezelésként alkalmazni, a kezelőorvos által felírt készítmények mellett.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK