A stresszevés megelőzése kisgyermekkorban kezdődik

A stresszevés megelőzése kisgyermekkorban kezdődik

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2016.07.27 Módosítva: 2017.12.06
A lelki problémák és feszültség oldására sokan az evésbe menekülnek. A finom falatok ugyan meg nem oldják, de átmenetileg talán kisebbnek mutatják az adott problémát. Egy kutatás szerint már egészen kisgyermekkorban is tehetünk azért, hogy a gyereknél megelőzzük felnőttkorban a stresszevés jelenségét.

Kevés mozgás, rossz étrend

Több kutatás is foglalkozik a fiatalkori elhízás egyre terjedő problémájával. Sajnos ez annyira jellemző, hogy míg korábban az általános iskolások, majd az óvodások, most pedig már a 3 év alattiak körében is egyre több gyermeknél megfigyelhető kisebb-nagyobb mértékű túlsúly – számol be tapasztalatairól dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban és többet a szobában, a televízió, a számítógép, táblagép előtt, ám a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelően kialakított táplálkozási szokások is döntő tényezőt képviselnek.

stresszevés-hozzátáplálásKorán rászoktatjuk az édességekre

Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet – olvasható az „Első 1000 nap” program közleményében. Sajnos a következmények sem maradnak el. 10-20 éve még az 1-es típusú, autoimmun eredetű cukorbetegség volt inkább jellemző gyermekeknél, mára viszont egyes körzetekben az összes új diabéteszes gyermek felénél a korábban felnőtt, vagy idősebb kori néven is ismert 2-es típusú diabétesz a diagnózis. A túl sok cukrot tartalmazó étrend következményei tehát jó láthatóak, a JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy a helyes étkezési szokások kialakítása is épp ilyen fontos.

Nem csak a „mit”, hanem a „mikor” is lényeges!

Egy éves korára a gyermek megtriplázza a születési súlyát, ám ha a súlynövekedés ennél gyorsabb ütemben megy végbe, akkor nagyobb eséllyel lesz hajlamos az elhízásra a későbbi években. A felmérések szerint az Egyesült Államokban élő 2-5 évesek 20 százaléka túlsúlyos. A kutatók azonban most elsősorban nem a gyermekek étrendjét, hanem azt vizsgálták, hogy a résztvevő 279 első gyermekes anyuka miként reagál a gyermek jelzéseire, milyen gyakran használja az evést a kicsi megnyugtatására. A szülők egy részét bevonták egy tanácsadói programba, ahol ellátták őket a kicsi napirendjére – étkezés, alvás - és érzelmi fejlődésére, a közös játékra vonatkozó hasznos tanácsokkal. Egy év elteltével ebben a csoportban 5.5, a kontroll csoportban pedig 12.7 százalék volt a túlsúlyos gyerekek aránya.

Közös étkezések és napirend

Dr. Polgár Marianne hangsúlyozza, hogy az ízérzékelés az első időszakban, még a gyermek 3 éves kora előtt kialakul, ezért nagyon fontos, hogy ne cukrozzuk és sózzuk túl a kicsi ételeit, hagyjuk, hogy megismerje és megszeresse azok természetes ízét. Emellett – ahogyan a kutatás is rámutatott – nagyon fontos a helyes étkezési szokások kialakítása. Ne használjuk az evést a kicsi megnyugtatására, mert ezzel csak a túlsúly kialakulását segítjük. Ehelyett törekedjünk olyan napirend kialakítására, amiben az életkorának megfelelően összeállított, változatos étrendet biztosítunk számára. Jó, ha a család hétköznap is legalább egy étkezést közösen tud tölteni. Ilyenkor nyugodt légkörben, nem a tévé előtt falatozva beszélgethetünk is, de ami nagyon fontos, a legjobb nevelési eszköz a példamutatás. Ha a kicsi azt látja, hogy a mi tányérunkra is egészséges falatok kerülnek, akkor ő is szívesen fogyasztja majd.

Téma szakértői

Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok