Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.08

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO).

A SIBO okai

A vékonybél és a vastagbél baktérium összetétele különböző. Annak érdekében, hogy a kétféle bélflóra ne keveredjen, a két bélszakaszt egy billentyű választja el. Ha ez mégis megtörténik és a vastagbélben élő baktériumok a vékonybélbe jutnak, ott elszaporodnak, a vékonybél kontaminálódik, erre utal a betegség neve.

Puffadás, hasfájás és hasmenés

Ha ez bekövetkezik, megjelennek a kontaminált vékonybél szindróma tünetei. A leggyakoribb panasz a gyakori puffadás, fokozott gázképződés, korai teltségérzet, hasfájás, görcsök és hasmenés. Elhúzódó panaszok esetén felszívódási problémák is jelentkezhetnek. Fogyás, B12 vitaminhiány és vérszegénység, csontritkulás is kialakulhat.

Fokozott rizikó

A SIBO kialakulásához vezet, ha valamilyen oknál fogva az emésztőrendszer mozgása lelassul, lecsökken a gyomorsav termelődés vagy a vékonybélben szűkületek, sipolyok alakulnak ki. Az emésztés lassulása az életkor előrehaladtával járó természetes folyamat, ezért idősebbek körében és bizonyos betegségek megléte esetén is gyakoribb az előfordulása.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Betegségek, melyekhez gyakran társul SIBO

Elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő betegségek vagy műtétek hajlamosítanak a betegség kialakulására. A kontaminált vékonybél szindróma kialakulásának kockázata magasabb Crohn-betegek, irritábilis bél szindrómában (IBS), cukorbetegségben szenvedők és autoimmun gluténérzékenyek (cöliákia) körében. A reflux betegek is a rizikócsoportba tartoznak, ám esetükben nem maga a betegség, hanem a rendszeresen szedett gyógyszereik, gyomorsav lekötők (proton-pumpa inhibitorok) hosszú távú szedése miatt jelentkezhetnek a SIBO tünetei.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, felmerül a SIBO gyanúja, különösen, ha az említett betegségek kapcsán a kockázati csoportba is tartozunk. A kontaminált vékonybél szindróma diagnózisához laktulóz kilégzéses tesztet végeznek, de a felmerülő egyéb tünetek kapcsán további vizsgálatokra – például ételallergia teszt- is szükség lehet. A SIBO kezelése mindig egyénre szabott, a kiváltó októl függ. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet, de az életmódváltás – FODMAP diéta követése, rendszeres mozgás – mellett antibotikum kúrára is szükség lehet, a túlszaporodott baktériumok számának csökkentésére.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK