Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2021.04.12 Módosítva: 2023.11.08

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO).

A SIBO okai

A vékonybél és a vastagbél baktérium összetétele különböző. Annak érdekében, hogy a kétféle bélflóra ne keveredjen, a két bélszakaszt egy billentyű választja el. Ha ez mégis megtörténik és a vastagbélben élő baktériumok a vékonybélbe jutnak, ott elszaporodnak, a vékonybél kontaminálódik, erre utal a betegség neve.

Puffadás, hasfájás és hasmenés

Ha ez bekövetkezik, megjelennek a kontaminált vékonybél szindróma tünetei. A leggyakoribb panasz a gyakori puffadás, fokozott gázképződés, korai teltségérzet, hasfájás, görcsök és hasmenés. Elhúzódó panaszok esetén felszívódási problémák is jelentkezhetnek. Fogyás, B12 vitaminhiány és vérszegénység, csontritkulás is kialakulhat.

Fokozott rizikó

A SIBO kialakulásához vezet, ha valamilyen oknál fogva az emésztőrendszer mozgása lelassul, lecsökken a gyomorsav termelődés vagy a vékonybélben szűkületek, sipolyok alakulnak ki. Az emésztés lassulása az életkor előrehaladtával járó természetes folyamat, ezért idősebbek körében és bizonyos betegségek megléte esetén is gyakoribb az előfordulása.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Betegségek, melyekhez gyakran társul SIBO

Elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő betegségek vagy műtétek hajlamosítanak a betegség kialakulására. A kontaminált vékonybél szindróma kialakulásának kockázata magasabb Crohn-betegek, irritábilis bél szindrómában (IBS), cukorbetegségben szenvedők és autoimmun gluténérzékenyek (cöliákia) körében. A reflux betegek is a rizikócsoportba tartoznak, ám esetükben nem maga a betegség, hanem a rendszeresen szedett gyógyszereik, gyomorsav lekötők (proton-pumpa inhibitorok) hosszú távú szedése miatt jelentkezhetnek a SIBO tünetei.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, felmerül a SIBO gyanúja, különösen, ha az említett betegségek kapcsán a kockázati csoportba is tartozunk. A kontaminált vékonybél szindróma diagnózisához laktulóz kilégzéses tesztet végeznek, de a felmerülő egyéb tünetek kapcsán további vizsgálatokra – például ételallergia teszt- is szükség lehet. A SIBO kezelése mindig egyénre szabott, a kiváltó októl függ. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet, de az életmódváltás – FODMAP diéta követése, rendszeres mozgás – mellett antibotikum kúrára is szükség lehet, a túlszaporodott baktériumok számának csökkentésére.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!