Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.04.12 Módosítva: 2021.04.12

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen betegségek növelik meg a SIBO rizikóját.

A SIBO okai

A vékonybél és a vastagbél baktérium összetétele különböző. Annak érdekében, hogy a kétféle bélflóra ne keveredjen, a két bélszakaszt egy billentyű választja el. Ha ez mégis megtörténik és a vastagbélben élő baktériumok a vékonybélbe jutnak, ott elszaporodnak, a vékonybél kontaminálódik, erre utal a betegség neve.

Puffadás, hasfájás és hasmenés

Ha ez bekövetkezik, megjelennek a kontaminált vékonybél szindróma tünetei. A leggyakoribb panasz a gyakori puffadás, fokozott gázképződés, korai teltségérzet, hasfájás, görcsök és hasmenés. Elhúzódó panaszok esetén felszívódási problémák is jelentkezhetnek. Fogyás, B12 vitaminhiány és vérszegénység, csontritkulás is kialakulhat.

Fokozott rizikó

A hasfájás is a SIBO tünete lehet.Dr. Németh Alíz elmondta, hogy a SIBO kialakulásához vezet, ha valamilyen oknál fogva az emésztőrendszer mozgása lelassul, lecsökken a gyomorsav termelődés vagy a vékonybélben szűkületek, sipolyok alakulnak ki. Az emésztés lassulása az életkor előrehaladtával járó természetes folyamat, ezért idősebbek körében és bizonyos betegségek megléte esetén is gyakoribb az előfordulása.

Betegségek, melyekhez gyakran társul SIBO

Elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintő betegségek vagy műtétek hajlamosítanak a betegség kialakulására. A kontaminált vékonybél szindróma kialakulásának kockázata magasabb Crohn-betegek, irritábilis bél szindrómában (IBS), cukorbetegségben szenvedők és autoimmun gluténérzékenyek (cöliákia) körében. A reflux betegek is a rizikócsoportba tartoznak, ám esetükben nem maga a betegség, hanem a rendszeresen szedett gyógyszereik, gyomorsav lekötők (proton-pumpa inhibitorok) hosszú távú szedése miatt jelentkezhetnek a SIBO tünetei.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, felmerül a SIBO gyanúja, különösen, ha az említett betegségek kapcsán a kockázati csoportba is tartozunk. A kontaminált vékonybél szindróma diagnózisához laktulóz kilégzéses tesztet végeznek, de a felmerülő egyéb tünetek kapcsán további vizsgálatokra – például ételallergia teszt- is szükség lehet. A SIBO kezelése mindig egyénre szabott, a kiváltó októl függ. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet, de az életmódváltás – FODMAP diéta követése, rendszeres mozgás – mellett antibotikum kúrára is szükség lehet, a túlszaporodott baktériumok számának csökkentésére.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, hepatológus
 • Specialitások:

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epehólyag működési zavara
  • epés refluxbetegség
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak
  • felszívódási zavarok
  • széklet változások

  Májat érintő problémák:

  • májszerkezeti vizsgálat
  • zsírmáj kezelése
  • májbetegségek

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Ellátás:

  • Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.
  • Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat