Ételallergia felnőttkorban: gyakoribb, mint gondoljuk

Ételallergia felnőttkorban: gyakoribb, mint gondoljuk

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2019.07.03 Módosítva: 2019.07.03

Az ételallergia kapcsán azt gondolhatjuk, hogy ha valakit érint, akkor a tünetei biztosan gyermekkorban jelentkeznek először. Ha az első falatok fogyasztása nem okoz gondot, akkor később sem alakulhat ki allergia. A közelmúltban megjelent vizsgálat azonban épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja: az ételallergia felnőtt korban is jelentkezhet és egyáltalán nem ritka. Tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Ételallergiás tünetek felnőttkorban

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent adatok szerint az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosság 10%-a tapasztalt már ételallergiás tüneteket. Ez az arány jóval magasabb, mint a gyerekek körében előforduló ételallergiák aránya. Az átlagosan 47 év körüli megkérdezettek körében jelentkezett már nehézlégzés, csalánkiütés vagy vérnyomásesés valamilyen étel fogyasztása után.

„Az ételallergia okozhat légúti – orrfolyás, orrdugulás, fulladás, sípoló légzés –, gyomor- és bélrendszeri – hasfájás, hasmenés, hányás -, és bőrtüneteket – csalánkiütés, ekcéma – is. A legsúlyosabb, életveszélyes reakció az anafilaxiás sokk, amely nehézlégzéssel, vérnyomáseséssel és eszméletvesztéssel járhat. Az ételallergia tünetei gyakran az allergén elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek.”

Allergének az étlapon

Felnőtt korban is jelentkezhet ételallergiaA fő ételallergének, amik a tüneteket kiváltották, felnőttek körében a kagyló, tej, mogyoró, dió és halak. A tojás, a búza és a szója nem meglepő módon hiányzik a listáról, mivel a gyerekek többsége felnőtt korára kinövi az allergiát, amennyiben ezek az allergének okozták a tüneteket. A dió, mogyoró, kagyló és hal allergia azonban rendszerint élethosszig tart. A tej úgy kerülhet a felnőttkori allergénnek vélt élelmiszerek közé, hogy sokan keverik a tejcukor érzékenységet és a tejfehérje allergiát.

Sokan egyszerre több ételre is allergiásak

A vizsgálat további megdöbbentő adatokkal is szolgált: a résztvevők 45%-a egyszerre több ételre is allergiás volt, illetve 48%-nál felnőtt korban jelentkeztek először a tünetek. A többszörös allergia gyerekek körében sem ritka - megközelítőleg 40% - így ez a szám közel azonos a felnőtteknél mért előfordulási adatokkal.

Az azonban egyértelműen meglepte a kutatókat, hogy a vizsgált felnőttek közel felénél nem egy gyermekkori ki nem nőtt allergia okozta a tüneteket, hanem az ételallergiás panaszaik elsőként felnőttkorban jelentkeztek. Nők körében magasabb számban, illetve gyakrabban fordult elő allergiás hajlam esetén – korábbi asztma, ekcéma vagy szénanátha mellett később nagyobb eséllyel alakult ki ételallergia felnőttkorban.

„ Az egyes allergénekről ma már tudjuk, hogy több összetevőből, komponensekből állnak. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fordulhat elő, hogy két ember ugyanúgy allergiás például a földimogyoróra, de csak az egyiküknél okoz életveszélyes tüneteket a fogyasztása. Ezért lehet az is, hogy valaki az ételekben sütve, főzve el tudja fogyasztani az almát, pedig allergiás rá. A multiplex allergiatesztekkel ezeket ki tudjuk mutatni, alkalmazásuk többszörös allergia esetén is előnyös, hiszen egy vérvételből több allergént és a komponenseket is egy időben tudunk vizsgálni.”

Fel kell készülni a diétahibára

Vérvizsgálat ételallergia kimutatásáraA kutatók elkeserítőnek találták, hogy a diagnosztizált ételallergiás felnőtteknek csupán 24%-a rendelkezett az allergia legsúlyosabb, életveszélyes tüneteinek, az anafilaxia kezelésére szolgáló adrenalin injekcióval. Ha az ételallergiás beteg véletlenül mégis olyan élelmiszert fogyaszt, ami tartalmazza az allergént, akkor ez az egyetlen eszköz, amely segít az életveszélyes állapot megelőzésében, a sürgősségi orvosi ellátás megérkezésééig.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy számoljunk az ételallergia kialakulásának lehetőségével felnőttkorban is. Ha tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz annak érdekében, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, mi az, aminek a fogyasztását a továbbiakban mellőzni kell és szükség esetén az életmentő injekciót is beszerezhessük.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Az állatok által kiváltott allergiák közül a leggyakoribb a macskaallergia, ám ez sem jelentkezik mindenkinél. De vajon mitől függ, hogy bennünket érint-e, merjünk-e cicát hozni a lakásba, és mit tehetünk macskaallergia esetén? Kérdéseinkre dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa válaszolt.

További részletek
Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat