Ételallergia felnőttkorban: gyakoribb, mint gondoljuk

Ételallergia felnőttkorban: gyakoribb, mint gondoljuk

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.13

Az ételallergia kapcsán azt gondolhatjuk, hogy ha valakit érint, akkor a tünetei biztosan gyermekkorban jelentkeznek először. Ha az első falatok fogyasztása nem okoz gondot, akkor később sem alakulhat ki allergia. A közelmúltban megjelent vizsgálat azonban épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja: az ételallergia felnőtt korban is jelentkezhet és egyáltalán nem ritka. Tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Ételallergiás tünetek felnőttkorban

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent adatok szerint az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosság 10%-a tapasztalt már ételallergiás tüneteket. Ez az arány jóval magasabb, mint a gyerekek körében előforduló ételallergiák aránya. Az átlagosan 47 év körüli megkérdezettek körében jelentkezett már nehézlégzés, csalánkiütés vagy vérnyomásesés valamilyen étel fogyasztása után.

„Az ételallergia okozhat légúti – orrfolyás, orrdugulás, fulladás, sípoló légzés –, gyomor- és bélrendszeri – hasfájás, hasmenés, hányás -, és bőrtüneteket – csalánkiütés, ekcéma – is. A legsúlyosabb, életveszélyes reakció az anafilaxiás sokk, amely nehézlégzéssel, vérnyomáseséssel és eszméletvesztéssel járhat. Az ételallergia tünetei gyakran az allergén elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek.”

Allergének az étlapon

Felnőtt korban is jelentkezhet ételallergiaA fő ételallergének, amik a tüneteket kiváltották, felnőttek körében a kagyló, tej, mogyoró, dió és halak. A tojás, a búza és a szója nem meglepő módon hiányzik a listáról, mivel a gyerekek többsége felnőtt korára kinövi az allergiát, amennyiben ezek az allergének okozták a tüneteket. A dió, mogyoró, kagyló és hal allergia azonban rendszerint élethosszig tart. A tej úgy kerülhet a felnőttkori allergénnek vélt élelmiszerek közé, hogy sokan keverik a tejcukor érzékenységet és a tejfehérje allergiát.

Sokan egyszerre több ételre is allergiásak

A vizsgálat további megdöbbentő adatokkal is szolgált: a résztvevők 45%-a egyszerre több ételre is allergiás volt, illetve 48%-nál felnőtt korban jelentkeztek először a tünetek. A többszörös allergia gyerekek körében sem ritka - megközelítőleg 40% - így ez a szám közel azonos a felnőtteknél mért előfordulási adatokkal.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az azonban egyértelműen meglepte a kutatókat, hogy a vizsgált felnőttek közel felénél nem egy gyermekkori ki nem nőtt allergia okozta a tüneteket, hanem az ételallergiás panaszaik elsőként felnőttkorban jelentkeztek. Nők körében magasabb számban, illetve gyakrabban fordult elő allergiás hajlam esetén – korábbi asztma, ekcéma vagy szénanátha mellett később nagyobb eséllyel alakult ki ételallergia felnőttkorban.

„ Az egyes allergénekről ma már tudjuk, hogy több összetevőből, komponensekből állnak. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fordulhat elő, hogy két ember ugyanúgy allergiás például a földimogyoróra, de csak az egyiküknél okoz életveszélyes tüneteket a fogyasztása. Ezért lehet az is, hogy valaki az ételekben sütve, főzve el tudja fogyasztani az almát, pedig allergiás rá. A multiplex allergiatesztekkel ezeket ki tudjuk mutatni, alkalmazásuk többszörös allergia esetén is előnyös, hiszen egy vérvételből több allergént és a komponenseket is egy időben tudunk vizsgálni.”

Fel kell készülni a diétahibára

Vérvizsgálat ételallergia kimutatásáraA kutatók elkeserítőnek találták, hogy a diagnosztizált ételallergiás felnőtteknek csupán 24%-a rendelkezett az allergia legsúlyosabb, életveszélyes tüneteinek, az anafilaxia kezelésére szolgáló adrenalin injekcióval. Ha az ételallergiás beteg véletlenül mégis olyan élelmiszert fogyaszt, ami tartalmazza az allergént, akkor ez az egyetlen eszköz, amely segít az életveszélyes állapot megelőzésében, a sürgősségi orvosi ellátás megérkezésééig.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy számoljunk az ételallergia kialakulásának lehetőségével felnőttkorban is. Ha tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz annak érdekében, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, mi az, aminek a fogyasztását a továbbiakban mellőzni kell és szükség esetén az életmentő injekciót is beszerezhessük.

 

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok