Ez a vizsgálat segíti a parlagfű allergiásokat jobb kezeléshez

Ez a vizsgálat segíti a parlagfű allergiásokat jobb kezeléshez

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.08.02 Módosítva: 2024.02.15

A molekuláris allergia diagnosztika által nem csak azt tudhatja meg, hogy mire allergiás, de segítségével a parlagfű allergiások is fontos információhoz juthatnak, kezelésük várható eredményességével kapcsolatban. A vizsgálatról dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Pontosan kimutatja, hogy mi okozza az allergiás tüneteket

Ha a napokban szénanáthás tünetei jelentkeznek, azt egyaránt okozhatja a fekete üröm és a parlagfű is. Ez a két gyomnövény egyaránt erős allergenitású, vagyis sokaknál okoz allergiás tüneteket, emellett pedig a szerkezeti hasonlóságuk miatt gyakran jelentkezik keresztallergia is.

 

„Ha valakinél Prick-tesztet, másnéven bőrpróbát végzünk, gyakran egyaránt pozitív eredményt kapunk parlagfűre és fekete ürömre is. Ez azért van, mert a két növény szerkezetileg annyira hasonló, hogy az allergén egészét vizsgáló módszerrel nem is lehet megkülönböztetni. Annak eldöntésére, hogy a beteg melyik növényre allergiás valójában, és melyikre kaptunk pozitív eredményt csak a keresztallergia miatt, molekuláris allergiatesztet végezhetünk.”vérvétel, a molekuláris allergia vizsgálathoz

A teszt elvégzéséhez a betegtől vért vesznek, majd a vérmintát laboratóriumban elemzik. A speciális vizsgálat képes arra, hogy ne pusztán az allergént, hanem annak egyes komponenseit (összetevőit) is kimutassa. De miért fontos ez?

 

„Az allergének egyes komponensei eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A molekuláris allergia diagnosztika segítségével be lehet azonosítani, ha a betegnél csak az Amb a1 parlagfű magas rizikójú komponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha viszont kizárólag az Art v1 fekete üröm magas rizikójú komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteit valójában nem a parlagfű hanem a fekete üröm okozza. Ha pedig mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.”

Allergén immunterápia esetén a kezelés sikerét is befolyásolja az eredmény

Az allergia kezelésének alapja, hogy ismerjük az allergént, vagyis tudjuk, hogy pontosan mi az, ami a tüneteinket okozza. Pollenallergia esetén így tudjuk nyomonkövetni az aktuális pollenjelentést, ami befolyásolhatja az allergia elleni gyógyszerek szedését, vagy a tervezett szabadtéri programjainkat is. Van azonban még egy igen sarkalatos pontja annak, hogy ismerjük a tüneteinket okozó allergén komponenst: ha allergén immunterápiás kezelés előtt állunk.

 

„Allergén immunterápia segítségével 3-5 éves kezelés alatt a szervezetet hozzá lehet szoktatni az allergénhez, így idővel a tünetek nem jelentkeznek majd. Az immunműködésre ható kezelés során a beteg azt az anyagot kapja, egyre emelkedő dózisban, amire allergiás. Az említett példánál maradva, ha csak a Prick-teszt eredményére hagyatkozunk, akkor parlagfű és fekete üröm kombinált kezelést kezdünk a betegnél, teljesen feleslegesen, mivel a molekuláris allergia teszt megmutatta, hogy valójában csak az Amb a1 az, ami az esetében magas, így csak parlagfűre kell kezelni.”

A vizsgálat az allergén immunterápiás kezelés várható sikerességéről is fontos információkat árul el. A parlagfű allergén is több összetevőből áll. Ezek közül az említett Amb a1 a magas rizikójú komponens. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem érdemes elkezdeni.


Fontos!

 • Az allergén immunterápiás kezelést az allergén növény virágzása előtt legalább 2 hónappal kell megkezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát ebben a szezonban már nincs rá lehetőségük.
 • A kivizsgálást azonban most is - pollenszezonban Prick-tesztet nem, de vérből végzett allergiavizsgálatot igen - el lehet végezni.
 • Összetett allergiás kórképek esetén multiplex allergiatesztek segítségével lehet a kiváltó okot felderíteni. Ezekkel a vizsgálatokkal egy időben, egy vérvételből lehet az allergéneket és azok komponenseit is kimutatni.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!