Ez a vizsgálat segíti a parlagfű allergiásokat jobb kezeléshez

Ez a vizsgálat segíti a parlagfű allergiásokat jobb kezeléshez

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.08.02 Módosítva: 2020.02.04

A molekuláris allergia diagnosztika által nem csak azt tudhatja meg, hogy mire allergiás, de segítségével a parlagfű allergiások is fontos információhoz juthatnak, kezelésük várható eredményességével kapcsolatban. A vizsgálatról dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Pontosan kimutatja, hogy mi okozza az allergiás tüneteket

Ha a napokban szénanáthás tünetei jelentkeznek, azt egyaránt okozhatja a fekete üröm és a parlagfű is. Ez a két gyomnövény egyaránt erős allergenitású, vagyis sokaknál okoz allergiás tüneteket, emellett pedig a szerkezeti hasonlóságuk miatt gyakran jelentkezik keresztallergia is.

„Ha valakinél Prick-tesztet, másnéven bőrpróbát végzünk, gyakran egyaránt pozitív eredményt kapunk parlagfűre és fekete ürömre is. Ez azért van, mert a két növény szerkezetileg annyira hasonló, hogy az allergén egészét vizsgáló módszerrel nem is lehet megkülönböztetni. Annak eldöntésére, hogy a beteg melyik növényre allergiás valójában, és melyikre kaptunk pozitív eredményt csak a keresztallergia miatt, molekuláris allergiatesztet végezhetünk.”

Komponens alapú vagy molekuláris allergiavizsgálatA teszt elvégzéséhez a betegtől vért vesznek, majd a vérmintát laboratóriumban elemzik. A speciális vizsgálat képes arra, hogy ne pusztán az allergént, hanem annak egyes komponenseit (összetevőit) is kimutassa. De miért fontos ez?

„Az allergének egyes komponensei eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A molekuláris allergia diagnosztika segítségével be lehet azonosítani, ha a betegnél csak az Amb a1 parlagfű magas rizikójú komponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha viszont kizárólag az Art v1 fekete üröm magas rizikójú komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteit valójában nem a parlagfű hanem a fekete üröm okozza. Ha pedig mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.”

Allergén immunterápia esetén a kezelés sikerét is befolyásolja az eredmény

Az allergia kezelésének alapja, hogy ismerjük az allergént, vagyis tudjuk, hogy pontosan mi az, ami a tüneteinket okozza. Pollenallergia esetén így tudjuk nyomonkövetni az aktuális pollenjelentést, ami befolyásolhatja az allergia elleni gyógyszerek szedését, vagy a tervezett szabadtéri programjainkat is. Van azonban még egy igen sarkalatos pontja annak, hogy ismerjük a tüneteinket okozó allergén komponenst: ha allergén immunterápiás kezelés előtt állunk.

„Allergén immunterápia segítségével 3-5 éves kezelés alatt a szervezetet hozzá lehet szoktatni az allergénhez, így idővel a tünetek nem jelentkeznek majd. Az immunműködésre ható kezelés során a beteg azt az anyagot kapja, egyre emelkedő dózisban, amire allergiás. Az említett példánál maradva, ha csak a Prick-teszt eredményére hagyatkozunk, akkor parlagfű és fekete üröm kombinált kezelést kezdünk a betegnél, teljesen feleslegesen, mivel a molekuláris allergia teszt megmutatta, hogy valójában csak az Amb a1 az, ami az esetében magas, így csak parlagfűre kell kezelni.”

A vizsgálat az allergén immunterápiás kezelés várható sikerességéről is fontos információkat árul el. A parlagfű allergén is több összetevőből áll. Ezek közül az említett Amb a1 a magas rizikójú komponens. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem érdemes elkezdeni.

Fontos!

  • Az allergén immunterápiás kezelést az allergén növény virágzása előtt legalább 2 hónappal kell megkezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát ebben a szezonban már nincs rá lehetőségük.
  • A kivizsgálást azonban most is - pollenszezonban Prick-tesztet nem, de vérből végzett allergiavizsgálatot igen - el lehet végezni.
  • Összetett allergiás kórképek esetén multiplex allergiatesztek segítségével lehet a kiváltó okot felderíteni. Ezekkel a vizsgálatokkal egy időben, egy vérvételből lehet az allergéneket és azok komponenseit is kimutatni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

További részletek
Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat