Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.05.25 Módosítva: 2022.05.25

A száraz, meleg időben örülnek az allergiások, ha eső érkezik, hiszen legalább egy időre elmossa a polleneket. Erős zivatarok, viharok alatt azonban az allergiás, asztmás tünetek is fokozódhatnak, figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Mi a viharasztma?

2016-ban a híradásokból értesülhettünk róla, hogy több asztmás beteg is életét vesztette Ausztráliában, a viharos időjárás következtében. A szomorú esemény oka viharasztma néven ismert. A vihar következtében ez esetben végzetes asztmás roham lépett fel a betegeknél. Hasonló időjárási jelenség ugyan nem ilyen mértékben, de nemcsak az asztmások, hanem a légúti allergiás betegek állapotát is befolyásolja.

A heves zivatar rontja az allergiás tüneteket

Viharok miatt erősödnek az allergia tünetei.A pollenallergiások fokozódó allergiás tünetekre számíthatnak egy hevesebb vihar alatt és azt követő időszakban is. Ennek oka, hogy míg egy átlagos eső valóban jólesően elmossa a levegőből a polleneket, érezhetően csökkenti a pollenkoncentrációt, addig egy heves vihar már egészen másként viselkedik.

Alapesetben az ép, sértetlen pollenszemek általában a felső légutak területére jutnak el, és nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére. A heves esőzés, zivatar hatására azonban a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Az ép pollentől eltérően a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt hevesebb allergiás reakciót és súlyosabb asztmás rohamokat válthatnak ki – figyelmeztet dr. Moric Krisztina. Allergiás és asztmás betegeknek ezért a viharok időszakában javasolt bezárt ablakok mellett, beltéren tartózkodni.

A légszennyezettség is hat az allergiás tünetekre

A szénanáthás tünetek fokozódnak száraz, szeles időben, ezért ilyenkor nem javasolt szabadtéri programot szervezni a pollenallergiás betegeknek. Rontja a tüneteket a magas légszennyezettség is, érdemes erről is informálódni, a napi pollenjelentés mellett. A pollenek felületén ugyanis könnyen megtapadnak a levegőben lévő szennyeződések, ami a pollen allergén molekuláival együtt fokozza a légutak nyálkahártyájának gyulladását. A levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a polleneket borító védőfehérjét is károsítják. Az így megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék erősítik az allergiás reakciókat. Ezért lehetnek magas légszennyezettség esetén a szénanáthás tünetek erősebbek.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a jól beállított allergia elleni kezelés segít csökkenteni annak kockázatát, hogy az időjárásváltozás vagy a légszennyezettség hirtelen nagymértékben negatívan befolyásolja az allergiás beteg állapotát. Ha az allergia megfelelően kezelt, a betegnél nem áll fenn az orrnyálkahártya gyulladása, akkor kisebb eséllyel alakulnak ki heves reakciók nála, mint a nem megfelelően kezelt allergiás személy esetében. Aki tehát úgy érzi, hogy a jelenlegi kezeléssel nem elégedett, nem tünetmentes, javasolt allergológushoz fordulnia!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok