Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2022.05.25 14:06

A száraz, meleg időben örülnek az allergiások, ha eső érkezik, hiszen legalább egy időre elmossa a polleneket. Erős zivatarok, viharok alatt azonban az allergiás, asztmás tünetek is fokozódhatnak, figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Mi a viharasztma?

2016-ban a híradásokból értesülhettünk róla, hogy több asztmás beteg is életét vesztette Ausztráliában, a viharos időjárás következtében. A szomorú esemény oka viharasztma néven ismert. A vihar következtében ez esetben végzetes asztmás roham lépett fel a betegeknél. Hasonló időjárási jelenség ugyan nem ilyen mértékben, de nemcsak az asztmások, hanem a légúti allergiás betegek állapotát is befolyásolja.

A heves zivatar rontja az allergiás tüneteket

Viharok miatt erősödnek az allergia tünetei.A pollenallergiások fokozódó allergiás tünetekre számíthatnak egy hevesebb vihar alatt és azt követő időszakban is. Ennek oka, hogy míg egy átlagos eső valóban jólesően elmossa a levegőből a polleneket, érezhetően csökkenti a pollenkoncentrációt, addig egy heves vihar már egészen másként viselkedik.

Alapesetben az ép, sértetlen pollenszemek általában a felső légutak területére jutnak el, és nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére. A heves esőzés, zivatar hatására azonban a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Az ép pollentől eltérően a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt hevesebb allergiás reakciót és súlyosabb asztmás rohamokat válthatnak ki – figyelmeztet dr. Moric Krisztina. Allergiás és asztmás betegeknek ezért a viharok időszakában javasolt bezárt ablakok mellett, beltéren tartózkodni.

A légszennyezettség is hat az allergiás tünetekre

A szénanáthás tünetek fokozódnak száraz, szeles időben, ezért ilyenkor nem javasolt szabadtéri programot szervezni a pollenallergiás betegeknek. Rontja a tüneteket a magas légszennyezettség is, érdemes erről is informálódni, a napi pollenjelentés mellett. A pollenek felületén ugyanis könnyen megtapadnak a levegőben lévő szennyeződések, ami a pollen allergén molekuláival együtt fokozza a légutak nyálkahártyájának gyulladását. A levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a polleneket borító védőfehérjét is károsítják. Az így megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára testidegen fehérjék erősítik az allergiás reakciókat. Ezért lehetnek magas légszennyezettség esetén a szénanáthás tünetek erősebbek.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a jól beállított allergia elleni kezelés segít csökkenteni annak kockázatát, hogy az időjárásváltozás vagy a légszennyezettség hirtelen nagymértékben negatívan befolyásolja az allergiás beteg állapotát. Ha az allergia megfelelően kezelt, a betegnél nem áll fenn az orrnyálkahártya gyulladása, akkor kisebb eséllyel alakulnak ki heves reakciók nála, mint a nem megfelelően kezelt allergiás személy esetében. Aki tehát úgy érzi, hogy a jelenlegi kezeléssel nem elégedett, nem tünetmentes, javasolt allergológushoz fordulnia!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK