Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.11.17

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

Felkészülés a terhességre

A terhesség időszakában a szénanáthás tünetek, a hormonális hatás miatt rendszerint erősödnek. Emellett sokat számít az is, hogy miként alakul az időjárás a babavárás hónapjaiban. Az elhúzódó esőzés, a hirtelen felmelegedés vagy szeles időszakok is befolyásolják az aktuális pollenhelyzetet és így a szénanáthás tünetek erősségét is.

 

Babavárás allergiával, szénanátha kezelése terhesség alatt.Ha valaki pollenallergiás és babát tervez, jobb előre felkészülnie a szénanátha kezelésére. Dr. Moric Krisztina a gyermeket tervező pácienseinek ezért első körben az allergén immunterápiát ajánlja. A kezelést terhesség alatt nem lehet megkezdeni, de a már folyamatban lévő kezelést folytatni lehet, így ha valaki a jövő évben tervez babát, számára ez jó választás lehet.

 

Az allergén immunterápia 3-5 éven át tart, a kezelés az immunrendszert hozzászoktatja az allergénhez, így nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Hatása már az első évben érezhető, jelentősen, akár 80 százalékkal csökkenti a tüneteket, így akár a szokásos tüneti szerek – antihisztamin, szteroid orrspray – alkalmazására sincs szükség, már az első évtől kezdődően sem. A kezelés hatása 10-12 évig tart. A kezdés időpontjára figyelni kell, a pollenszezon előtt 2-3 hónappal már szedni kell a készítményt, így parlagfű allergiásoknak például legkésőbb jövő májusban.

Antihisztamin, szteroid orrspray

Allergiásként azért is fontos felkészülni a terhesség alatti szénanáthás tünetek kezelésére, mert a korábban bevált antihisztamin tabletta és orrspray ebben az időszakban nem szedhető. Az antihisztamin teratogén hatású. A hagyományos készítmények közül a babavárás időszakában, leginkább csak a 3. trimeszterben, legfeljebb szteroid orrspray-t és a szemtünetek ellen szemcseppet használhat, de csakis az allergológussal és nőgyógyásszal egyeztetve!

Orrmosás

Természetes megoldás a szénanáthás tünetek ellen a sós vizes orrmosás. Mellékhatások nélkül, akár naponta többször is végezhető. Segítségével eltávolíthatjuk az orrnyálkahártyáról a napközben odatapadt polleneket, így jelentősen csökkenteni tudjuk az allergiás tünetek erősségét. Az orrmosáshoz erre a célra készült eszközt tudunk beszerezni patikából és a mellékelt port vízben feloldva fiziológiás sóoldattal tudjuk végezni az orrmosást.

Természetes megoldások allergia ellen

A természet patikáját is segítségül hívhatjuk, de a babavárás időszakában körültekintőnek kell lennünk az egyes hatóanyagok megválasztásával. Alkalmazásuk előtt ezért minden esetben egyeztessünk allergológusunkkal! Természetes antihisztamin hatású a csalán, a hagymában, almába, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és citrusfélékben is megtalálható quercetin, az ananászban is előforduló vegyület, a bromelain és a papsajt is.

 

A babavárás időszakában a szokásainkkal is jelentősen csökkenteni tudjuk a szénanáthás tünetek erősségét. Az esténkénti hajmosás, a szabadban való teregetés kerülése, vagy a szellőztetés időpontjának megválasztása mind olyan allergia elleni praktikák, amelyek segítségével gyógyszerek nélkül is jobb lehet a közérzetünk kismamaként a pollenszezonban.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok