Földimogyoró allergia gyermekkorban-hogyan vizsgálható?

Földimogyoró allergia gyermekkorban-hogyan vizsgálható?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2019.09.02 15:01

A földimogyoró egyike a leggyakoribb allergéneknek. Ha a gyermeknek allergiára utaló tünetei jelentkeznek, fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a földimogyoró által okozott allergiás reakció akár életveszélyes is lehet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát az ilyen esetben végzett vizsgálatokról kérdeztük.

Mikor egyen először mogyorót?

Szakemberek a korai – 1 éves kor előtt történő – bevezetést ajánlják, mert így csökkenthető a később megjelenő mogyoró allergia kialakulásának kockázata. A hozzátáplálást tehát a szokásos módon kezdjük. A gyümölcsök és zöldségek bevezetését követően a gyakori allergének közül a tojás – főtt tojás formájában – és a mogyoró – a félrenyelés veszélye miatt semmiképp sem egészben, hanem például mogyoróvajként – kerül az étrendbe, majd a későbbiekben ezeket követhetik a további gyakori allergének.

Egy éves kor előtt javasolt bevezetni a mogyorót a gyermek étrendjébe.

Fontos!

Óvatosság indokolt a mogyoró bevezetésénél a közepes-súlyos ekcémás és/vagy azok a csecsemők között, akiknél az ekcéma az első három hónapban jelentkezett. Esetükben az ekcéma allergiás hajlamot is jelezhet, a mogyoró bevezetésénél ezért magasabb az allergiás reakció veszélye.

Milyen tünetek jelezhetik a földimogyoró allergiát?

Az allergiás reakció már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhet. Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. Nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy, vagy két tünetet észlelünk, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Ha a tünetek egyértelműen a földimogyoró fogyasztását követően rövid időn belül léptek fel, akkor erős a gyanú, hogy valóban ez áll a háttérben. Ezt alátámasztani allergia vizsgálattal lehet, mely kisebb gyermekek esetében rendszerint vérvizsgálattal történik. A vérmintát laboratóriumban vizsgálják, s amennyiben kimutatható a földimogyoró ellen termelődő ellenanyag a vérből, akkor igazolódik az allergia.

Mogyoróallergia kivizsgálás gyermekkorban

Ezért fontos tudni, hogy melyik komponens okozza a tüneteket!

Az utóbbi években vált elérhetővé a molekuláris allergia diagnosztika, melynek segítségével nem csak az egész allergéneket, hanem azok komponenseit (összetevőit) is vizsgálni lehet. Az egyes komponensek ugyanis eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Földimogyoró allergia esetén pedig ennek különösen nagy a jelentősége.

„ A molekuláris allergia diagnosztika segítségével egy vérvétellel ki tudjuk mutatni, hogy a gyermek a földimogyoró melyik komponensére allergiás. Ha a magas rizikójú – Ara h1 és Ara h2 – akkor kisebb az esélye, hogy az allergiát ki fogja nőni és esetében súlyosabb allergiás reakcióra is lehet számítani. A diétát nagyon komolyan kell vennie, földimogyorót nyomokban sem tartalmazó ételeket fogyaszthat csak és mindenképp magánál kell tartania az allergiás reakció esetén beadandó adrenalin injekciót.”

Ha azonban a gyermeknél az alacsony rizikójú – Ara h8 – földimogyoró allergén komponensek pozitívak, akkor nála az allergia csak enyhébb tüneteket produkálhat. A földimogyoró mentes étkezésre szükség van, de egy esetleges diétahiba kapcsán nem kell tartani életveszélyes allergiás reakciótól, illetve idővel nagyobb eséllyel is növi ki az allergiát.

Teljeskörű kivizsgálás

Előfordulhat, hogy nem könnyen beazonosítható, hogy a gyermeknél az allergiás tünetek közvetlenül melyik étel fogyasztásához kötődnek. Vagy a tünetek nem egyértelműek, esetleg többszörös allergia, keresztallergiák lehetősége is fennáll allergiás hajlamú gyermeknél. Ilyen esetben nyújtanak segítséget a multiplex allergiatesztek. Segítségükkel egy vérvételből sok allergént és a komponenseket is lehet vizsgálni egy vérvétellel.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK