Milyen tünetek jelzik a diétahibát ételallergiás gyerekeknél?

Milyen tünetek jelzik a diétahibát ételallergiás gyerekeknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.13

Ételallergia esetén a gyermeknek nem szabad fogyasztani azt az élelmiszert, amire allergiás. Ha ez mégis megtörténik, akkor a diétahiba miatt allergiás tünetek jelentkeznek. Arról, hogy milyen tünetekre figyeljünk, és mit tegyünk ilyen esetben, dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Diétahiba bárhol előfordulhat

Gyermekkorban a leggyakoribb allergének a tej, tojás, mogyoró, búza és a szója. Ha a gyermek diagnosztizált allergiás valamelyikre, esetleg egyszerre többre, akkor az étrendjét úgy kell összeállítani, hogy egyik allergént se tartalmazza. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen nagyon sok készételben, például pékárukban, konzervekben és felvágottakban is megtalálhatóak – akár csak nyomokban is - ezek az összetevők. A helyzet bonyolódik, ha nem otthon, hanem táborban, vendégségben vagy bölcsődében, óvodában kell megszervezni az étkezését.

„A diétahibára fontos felkészülni és felkészíteni a gyermek környezetében lévő családtagokat, pedagógusokat is. Fontos, hogy felismerjék a tüneteket és tudják, hogy mit kell tenni, ha jelentkeznek.”

Ezek a tünetek jelzik, hogy a gyermek allergén tartalmú ételt fogyasztott

Diétahiba előfordulhat ételallergiás gyerekeknélEgyéni érzékenység függvénye, hogy kinél, milyen mennyiségű allergén elfogyasztása milyen tüneteket okoz. Ha az alábbiak közül bármelyik jelentkezik az ételallergiás gyermeknél, akkor gondolni kell a diétahiba lehetőségére.

Az allergén elfogyasztását követően egy órán belül:

- az ajkak, az arc és a szemek duzzadtak, ödémásak,

- testszerte viszkető csalánkiütés jelentkezhet,

- görcsös hasi fájdalom, hányás is előfordulhat.

Órákkal vagy napokkal az allergén tartalmú étel elfogyasztását követően:

- hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás és reflux,

- bőrtünetek: vörös, viszkető foltok, fokozódó ekcéma.

Mit tegyünk ilyen esetben?

Maradjunk végig a gyermekkel, figyeljük nem rosszabbodnak-e a tünetei. Egyénileg változó, hogy mennyi ideig maradnak meg a tünetek. A hányás, hasmenés rendszerint néhány órán belül csillapodik. Ha a hasfájás nem múlik, görcsoldó segíthet, a bőrkiütések ellen antihisztamin tartalmú krémet használhatunk. Ha azonban azt látjuk, hogy a gyermek tünetei nem javulnak, akkor forduljunk orvoshoz. A rövid időn belül erősödő tünetek ugyanis életveszélyes állapotot, anafilaxiát is jelezhetnek.

Honnan ismerhetem fel az anafilaxiát?

Az allergént tartalmazó étel elfogyasztását követően percektől néhány óra alatt kialakuló rosszullét az anafilaxia. Az ételallergiás reakció legsúlyosabb formája az alábbi tünetekről ismerhető fel:

- duzzadt (ödémás) nyelv, nyelési nehezítettség

- nehézlégzés, sípoló légzés, rekedtség, folyamatos köhögés

- alacsony vérnyomás, sápadtság, ájulás

- a tipikus tünetek mellett a hirtelen jelentkező csalánkiütés és állandósult görcsös hasi fájdalom, hányás jelenléte is utalhat anafilaxiára.

Mit tegyek anafilaxia esetén?

Diagnosztizált ételallergia esetén a kezelőorvos felírta azt az adrenalin injekciót, amit az ételallergiás gyermeknek magánál – a vele tartózkodó felnőtteknél – kell tartani. Anafilaxia esetén ezt az önbelövős injekciót kell használni, de mindenképp hívjunk orvosi sürgősségi ellátást is!

Megelőzhetem a diétahiba miatti súlyos allergiás reakciót?

Bármennyire is ügyelünk rá, diétahiba előfordulhat. Amellett, hogy felkészülünk arra, hogy mit tegyünk ilyen esetben, érdemes utána járni, vajon gyermekünknél milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthatunk, illetve valamilyen formában fogyszthatja-e az allergént vagy azt teljesen ki kell zárni az étrendből.

Tejallergia gyerekkorbanAz allergének több összetevőből állnak, ezek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet egyszerre több allergént is vizsgálni, így akkor különösen jó választás, ha a gyermek több ételre is allergiás.

A teszt segítségével azt is megtudhatjuk, hogy a gyermeknél például a tej allergének hőstabil vagy hőre bomló komponensei okozzák-e az allergiás tüneteket. Ha a hőre bomló, akkor forralva, főzve vagy süteményben fogyaszthatja a tejtartalmú ételeket.

A teszt alapján arra is lehet következtetni, hogy mennyire magas a gyermeknél az anafilaxia kockázata. Az egyes komponensek ugyanis ebben is különbözhetnek. Ha a gyermek az egyik adott összetevőre allergiás, akkor diétahiba esetén esetleg csak enyhébb allergiás tünetekkel kell számolni. Ugyanakkor, ha a nagyobb kockázatot jelentő összetevőre igazolódik az allergia, akkor még esetleg a „nyomokbanos” (az allergént nyomokban tartalmazó) termékek fogyasztása is okozhat anafilaxiát.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Tej helyett: a gyermek dietetikus tanácsai

Furcsa tünetek földimogyoró fogyasztása után?

7 gyakori kérdés a hozzátáplálással kapcsolatban

Tüneti napló-fontos információ a diagnózishoz

Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK