Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.02 14:54

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Fontos védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges orrnyálkahártya az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A normál esetben is folyamatosan termelődő orrváladék segítségével is csökkenti annak esélyét, hogy a belélegzett levegőben lévő, például vírus vagy baktérium a szervezetbe jusson.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az orrnyálkahártya különböző okokból károsodhat. Gyakran a túlzásba vitt nátha esetén használt lohasztó orrspray használat miatt, de kikezdheti például a túl száraz belső levegő is. Tartós gyulladást idézhet elő a légúti allergia is, ami megfelelő kezelés nélkül tartósan fennmarad.

Ezért gond a kezeletlen allergia

A légúti allergia következtében orrnyálkahártya-gyulladás alakul ki, ennek jellegzetes tünetei az orrdugulás és orrfolyás. A gyulladásban lévő orrnyálkahártya védekezőképessége csökken, ezáltal könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket és a lábadozás is elhúzódhat. A betegek ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek, hiszen a tartós náthás panaszok miatt még több lohasztó orrsprayt használnak, ami hosszú távon tovább ront a helyzeten.

Kivizsgálás és kezelés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy első körben fontos azt tisztázni, hogy nincs-e légúti allergia a háttérben. Ezt az allergiavizsgálat eredménye és a beteg panaszai alapján meg lehet állapítani. Allergia esetén fontos a megfelelő tüneti kezelés, illetve az allergén immunterápia is megfontolandó, különösen, ha lakáson belüli allergének – poratka vagy penészgomba – okozzák a panaszt. Ezek miatt ugyanis hónapokon át tünetek jelentkezhetnek, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé.

Így támogathatja az orrnyálkahártya egészségétAz orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés allergia jele is lehet.

 • Az allergia kezelésére szolgáló orrspray – szemben a nátha esetén használt recept nélküli készítményekkel – nemcsak egy hétig, hanem tartósan is szövődménymentesen használható.
 • Az orrnyálkahártya egészségét segít megelőzni a naponta többszöri tengervizes orrspray használat is, illetve érdemes orrmosót is használni. Jótékonyan nedvesíti az orrnyálkahártyát, kezdődő felső légúti panaszok esetén pedig segíthet megelőzni a súlyosabb tünetek megjelenését, vagy gyorsítja a gyógyulást.
 • Ha túl száraz a szoba levegője, akkor párásítót érdemes használni, hogy elkerüljük az orrnyálkahártya kiszáradását. Illetve fontos – télen is – a belső hidratálás, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadék fogyasztásról sem!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK