Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.02

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Fontos védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges orrnyálkahártya az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A normál esetben is folyamatosan termelődő orrváladék segítségével is csökkenti annak esélyét, hogy a belélegzett levegőben lévő, például vírus vagy baktérium a szervezetbe jusson.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az orrnyálkahártya különböző okokból károsodhat. Gyakran a túlzásba vitt nátha esetén használt lohasztó orrspray használat miatt, de kikezdheti például a túl száraz belső levegő is. Tartós gyulladást idézhet elő a légúti allergia is, ami megfelelő kezelés nélkül tartósan fennmarad.

Ezért gond a kezeletlen allergia

A légúti allergia következtében orrnyálkahártya-gyulladás alakul ki, ennek jellegzetes tünetei az orrdugulás és orrfolyás. A gyulladásban lévő orrnyálkahártya védekezőképessége csökken, ezáltal könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket és a lábadozás is elhúzódhat. A betegek ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek, hiszen a tartós náthás panaszok miatt még több lohasztó orrsprayt használnak, ami hosszú távon tovább ront a helyzeten.

Kivizsgálás és kezelés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy első körben fontos azt tisztázni, hogy nincs-e légúti allergia a háttérben. Ezt az allergiavizsgálat eredménye és a beteg panaszai alapján meg lehet állapítani. Allergia esetén fontos a megfelelő tüneti kezelés, illetve az allergén immunterápia is megfontolandó, különösen, ha lakáson belüli allergének – poratka vagy penészgomba – okozzák a panaszt. Ezek miatt ugyanis hónapokon át tünetek jelentkezhetnek, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé.

Így támogathatja az orrnyálkahártya egészségétAz orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés allergia jele is lehet.

  • Az allergia kezelésére szolgáló orrspray – szemben a nátha esetén használt recept nélküli készítményekkel – nemcsak egy hétig, hanem tartósan is szövődménymentesen használható.
  • Az orrnyálkahártya egészségét segít megelőzni a naponta többszöri tengervizes orrspray használat is, illetve érdemes orrmosót is használni. Jótékonyan nedvesíti az orrnyálkahártyát, kezdődő felső légúti panaszok esetén pedig segíthet megelőzni a súlyosabb tünetek megjelenését, vagy gyorsítja a gyógyulást.
  • Ha túl száraz a szoba levegője, akkor párásítót érdemes használni, hogy elkerüljük az orrnyálkahártya kiszáradását. Illetve fontos – télen is – a belső hidratálás, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadék fogyasztásról sem!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

jó napot
érdeklődni szeretnék.apro pont szerű kiütések jelentek meg rajtam es a páromon.ami viszket egy 10-15percig utánna már nem.de a helye ott marad.van egy 10 éves lanyunk akin nincs ilyen tünet.imkabb a labfejen es a labszaron vannak. de nekem a karomon is jott elo mar .
nem tudjuk mi lehet az ok.esetleg tudna segíteni?

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Kérdező

A pontos diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a beteg vizsgálata. Enélkül sajnos további kezelést sem tudok javasolni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK