Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.01.02 14:54

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Fontos védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges orrnyálkahártya az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A normál esetben is folyamatosan termelődő orrváladék segítségével is csökkenti annak esélyét, hogy a belélegzett levegőben lévő, például vírus vagy baktérium a szervezetbe jusson.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az orrnyálkahártya különböző okokból károsodhat. Gyakran a túlzásba vitt nátha esetén használt lohasztó orrspray használat miatt, de kikezdheti például a túl száraz belső levegő is. Tartós gyulladást idézhet elő a légúti allergia is, ami megfelelő kezelés nélkül tartósan fennmarad.

Ezért gond a kezeletlen allergia

A légúti allergia következtében orrnyálkahártya-gyulladás alakul ki, ennek jellegzetes tünetei az orrdugulás és orrfolyás. A gyulladásban lévő orrnyálkahártya védekezőképessége csökken, ezáltal könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket és a lábadozás is elhúzódhat. A betegek ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek, hiszen a tartós náthás panaszok miatt még több lohasztó orrsprayt használnak, ami hosszú távon tovább ront a helyzeten.

Kivizsgálás és kezelés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy első körben fontos azt tisztázni, hogy nincs-e légúti allergia a háttérben. Ezt az allergiavizsgálat eredménye és a beteg panaszai alapján meg lehet állapítani. Allergia esetén fontos a megfelelő tüneti kezelés, illetve az allergén immunterápia is megfontolandó, különösen, ha lakáson belüli allergének – poratka vagy penészgomba – okozzák a panaszt. Ezek miatt ugyanis hónapokon át tünetek jelentkezhetnek, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé.

Így támogathatja az orrnyálkahártya egészségétAz orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés allergia jele is lehet.

  • Az allergia kezelésére szolgáló orrspray – szemben a nátha esetén használt recept nélküli készítményekkel – nemcsak egy hétig, hanem tartósan is szövődménymentesen használható.
  • Az orrnyálkahártya egészségét segít megelőzni a naponta többszöri tengervizes orrspray használat is, illetve érdemes orrmosót is használni. Jótékonyan nedvesíti az orrnyálkahártyát, kezdődő felső légúti panaszok esetén pedig segíthet megelőzni a súlyosabb tünetek megjelenését, vagy gyorsítja a gyógyulást.
  • Ha túl száraz a szoba levegője, akkor párásítót érdemes használni, hogy elkerüljük az orrnyálkahártya kiszáradását. Illetve fontos – télen is – a belső hidratálás, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadék fogyasztásról sem!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Üdvözlöm !
Én 3 hónapos fiam problémájával fordulok Önhöz segítségért .
A probléma úgy 6 héttel ezelőtt kezdődött orrfolyással kicsi köhögéssel . Gyermekorvos látta de mivel láza nem volt C vitaminon kívül nem kellett mást szednie . Két héttel később a tünetek nem vàltoztak hanem szemtünet is csatlakozott hozzá . Ismét doktor bácsi - akkor a diagnózis kötőhártya gyulladás volt . Szemcseppet használva elmúlt viszont az orrfolyás és kissé hurutos köhögés maradt . Egy hete mindkét arccsontján ekcémás kiütés jelent meg ami viszket neki nagyon . Ismét orvos aki szerint tej allergia áll a dolog mögött és tejmentes tápszert írt amit semmilyen formában nem hajlandó meginni .
Lehet , hogy buta dolgot követtem el de gyermekemet egy lapos toll töltetű kispárnán altattam mindvégig .
A szokásos tej allergiás tünetek mint a hasmenés , hányás , puffadás rossz közérzet és sírás nem volt jelen csak kizárólag felső légúti és bőr tünetek .
Én emiatt kicsit bizonytalannak tartom a diagnózist . Történhet az , hogy a fiamnak inkább poratka allergiája van ? Már nincs a feje alatt a párna és folyamatosan figyelem , hogy múlik e a tünet . Ha nem érintkezik már az allergénnel akkor mennyi idő után enyhülnek a tünetek ?
Vagy ne gondoljam túl a dolgot és fogadjam el ,hogy a tej / tápszer/ áll a tünetek mögött és próbáljam rávenni arra a szörnyű ízű rémségre ?? Köszönöm szépen , hogy elolvasta .

Kedves Édesanya!

A 3 hónapos kisgyermeke számár mindenképpen előnyős a poratka elleni küzdelem, még akkor is, ha nem kiváltója a panaszoknak.

A másik opció pedig, hogy tejallergia áll a háttérben lehetséges. Határozott véleményt csak a gyermek ismeretében tudok mondani

Ami a terápiás tápszert illeti, ha nincs anyatej és a gyermek tápszerre szorul, tökéletesen megfelel a gyermek szükségleteinek, és az ízét sem úgy ítéli meg egy csecsemő, mint egy felnőtt, akinek már kialakult ízlése van.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK