Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.11.02 Módosítva: 2021.11.02

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Fontos védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges orrnyálkahártya az első védelmi vonal a kórokozókkal szemben. A normál esetben is folyamatosan termelődő orrváladék segítségével is csökkenti annak esélyét, hogy a belélegzett levegőben lévő, például vírus vagy baktérium a szervezetbe jusson.

 

Az orrnyálkahártya különböző okokból károsodhat. Gyakran a túlzásba vitt nátha esetén használt lohasztó orrspray használat miatt, de kikezdheti például a túl száraz belső levegő is. Tartós gyulladást idézhet elő a légúti allergia is, ami megfelelő kezelés nélkül tartósan fennmarad.

Ezért gond a kezeletlen allergia

Az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés allergia jele is lehet.A légúti allergia következtében orrnyálkahártya-gyulladás alakul ki, ennek jellegzetes tünetei az orrdugulás és orrfolyás. A gyulladásban lévő orrnyálkahártya védekezőképessége csökken, ezáltal könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket és a lábadozás is elhúzódhat. A betegek ilyenkor egy ördögi körbe kerülnek, hiszen a tartós náthás panaszok miatt még több lohasztó orrsprayt használnak, ami hosszú távon tovább ront a helyzeten.

Kivizsgálás és kezelés

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy első körben fontos azt tisztázni, hogy nincs-e légúti allergia a háttérben. Ezt az allergiavizsgálat eredménye és a beteg panaszai alapján meg lehet állapítani. Allergia esetén fontos a megfelelő tüneti kezelés, illetve az allergén immunterápia is megfontolandó, különösen, ha lakáson belüli allergének – poratka vagy penészgomba – okozzák a panaszt. Ezek miatt ugyanis hónapokon át tünetek jelentkezhetnek, ami tartós gyógyszerszedést tesz szükségessé.

Így támogathatja az orrnyálkahártya egészségét

 • Az allergia kezelésére szolgáló orrspray – szemben a nátha esetén használt recept nélküli készítményekkel – nemcsak egy hétig, hanem tartósan is szövődménymentesen használható.
 • Az orrnyálkahártya egészségét segít megelőzni a naponta többszöri tengervizes orrspray használat is, illetve érdemes orrmosót is használni. Jótékonyan nedvesíti az orrnyálkahártyát, kezdődő felső légúti panaszok esetén pedig segíthet megelőzni a súlyosabb tünetek megjelenését, vagy gyorsítja a gyógyulást.
 • Ha túl száraz a szoba levegője, akkor párásítót érdemes használni, hogy elkerüljük az orrnyálkahártya kiszáradását. Illetve fontos – télen is – a belső hidratálás, ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadék fogyasztásról sem!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok