Az allergiavizsgálat menete – a bejelentkezéstől a diagnózisig

Az allergiavizsgálat menete – a bejelentkezéstől a diagnózisig

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.06.02 Módosítva: 2021.01.20

Allergiavizsgálatra lenne szükségem – gondoljuk, ha már hetek óta orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés, könnyezés nehezíti a mindennapjainkat. Jó nyomon járunk, hiszen ezek a tünetek valóban szénanáthára utalnak. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mi pontosan az allergiavizsgálat menete.

Bejelentkezés allergiavizsgálatra

A szénanátha kivizsgálását és kezelését allergológus végzi. Ha tehát azt gyanítjuk, hogy a tüneteink hátterében pollenallergia áll, akkor hozzá kell fordulni. A bejelentkezés során mondjuk el, hogy milyen jellegűek a panaszaink. Jelezzük azt is, ha már szedtünk valamilyen gyógyszert, például antihisztamint a tünetek ellen. Ezt ugyanis az allergia vérvizsgálat előtt legalább három, a bőrpróba előtt pedig tíz nappal már nem szabad szedni, annak érdekében, hogy valós, értékelhető eredményt kapjunk. Egyéb ilyen jellegű teendőnk nincs, az allergiavizsgálatra nem kell éhgyomorra érkezni.

Felkészülés a konzultációra

Az allergológussal történő találkozó előtt még otthon érdemes néhány dolgot átgondolni, hogy ne érjenek váratlanul a kérdések. Az allergiavizsgálat menete során ugyanis az első lépés a beszélgetés. Ahhoz, hogy célzott kivizsgálást és a megfelelő kezelést kapjuk, az orvos több kérdést is fel fog tenni. Mikor jelentkeztek először a tüneteink? Mely időszakban, hónap(ok)ban jelentkeznek tüneteink? Melyik napszakban, a szabadban vagy zárt térben érezzük rosszabbnak? Van-e egyéb betegségünk? Szedünk-e rendszeresen gyógyszereket? Előfordul-e allergia a családban? Ha történt korábban fül-orr-gégészeti beavatkozás – például orrpolip – arról is számoljunk be.

Komplex kivizsgálás

Az allergiavizsgálat menete, laborvizsgálat elvégzése.Az allergiavizsgálat előtt sor kerülhet fizikális vizsgálatokra is. Ilyen például az orrüreg orrspekulummal történő vagy endoszkópos vizsgálata, mely egy fájdalmatlan eljárás annak kizárására, ha a tartós orrdugulás hátterében felmerül például orrpolip, de segítségével az orrnyálkahártya állapota is feltérképezhető. A szemkönnyezés oka lehet allergia, de ha felmerül egyéb szembetegség gyanúja, az allergológus szemészhez irányítja a beteget. Ha pedig a légúti tünetek asztmára utalnak, a kezeléshez tüdőgyógyász bevonására is szükség lehet.

Az allergiavizsgálat menete

Az allergiavizsgálat történhet vérből vagy alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel. Allergiaszezonban csak vérből végzett allergiavizsgálatra van lehetőség, de erre kerül sor akkor is, ha a páciens várandós, vagy kiterjedt bőrbetegsége miatt a bőrpróba nem kivitelezhető, vagy például az alkart borító tetoválások miatt a bőrreakciók pontos leolvasása nem lehetséges. Az allergia vérvizsgálat előnye, hogy kis mennyiségű vérből, a vizsgálat típusától függően több – egy vérvételből akár 300 - allergént és annak komponenseit is vizsgálni tudjuk.

 

Az allergiavizsgálatok palettája ma már nagyon széles – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ezek nagy segítséget nyújtanak az orvosok számára a pontos diagnózis megállapításában és a kezelés meghatározásában, de a páciensek könnyen elveszve érezhetik magukat a számtalan tesz kínálta lehetőségek útvesztőjében. Ezért is van szükség a teszt elvégzését megelőzően alapos kikérdezésre és a fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, mert így csak a szükséges, a gyanúnkat megerősítő vagy azt kizáró allergiavizsgálat elvégzésére fog sor kerülni.

Az allergiavizsgálat kiértékelése

Allergiavizsgálat menete, a laboreredmény kiértékelése.A kar könyökhajlati vénájából levett vérmintát laboratóriumba küldik, ahol az egyes allergénekkel szemben termelődő IgE ellenanyag szintjét ellenőrzik. Ha esetünkben például a parlagfű allergén ellenanyag értéke emelkedett és parlagfű pollenszórás idejében tüneteink vannak, akkor nagy valószínűséggel ez okozza az allergiás tüneteinket. Dr. Moric Krisztina kiemelte, hogy a teszt eredménye önmagában nem mérvadó, azt minden esetben a beteg tüneteivel összhangban kell értékelni.

 

Az allergiavizsgálat menetének utolsó lépése az eredmények kiértékelése, mely történhet a következő személyes vizit alkalmával, de távkonzultáció során is, ha valamilyen okból nem tudunk megjelenni a rendelőben. A személyes találkozó alapján, és az online elérhető laborletet segítségével a kezelőorvos akár skype-konzultáció során is össze tudja állítani a kezelési tervet.

Zavaró tünetekről a súlyosbodó allergiás panaszokig

Csak egy kis tüsszögés, engem nem zavar, majd elmúlik – az allergiát sokan alulértékelik. A kezdetben enyhe tünetek kezelés nélkül rosszabbodnak. Akár már egy szezon alatt is, de az évek múlásával rendszerint észrevehetően zavaróbbá válnak.

  • Ahogy telik az idő és erősödnek a panaszaink, nem tudunk aludni az orrdugulástól, ezért nappal egyre fáradtabbak leszünk.
  • Bosszant, hogy nem tudunk sminket viselni a folyamatos szemviszketés és könnyezés miatt. • Egy tüsszögés roham nem pusztán kellemetlen, de bizonyos helyzetekben, például vezetés közben veszélyes is lehet.
  • A szabadtéri programjaink tervezésekor a határidő napló előtt a pollennaptárt és a napi pollenjelentést futjuk át.
  • Esténként naponta hajat mosunk, hogy a napközben rátapadt pollenek miatt ne legyenek még erősebbek az éjszakai tüneteink.
  • Az allergiás kötőhártya-gyulladás miatt nem tudjuk viselni a kontaktlencsét.
  • Alig ér véget a téli náthaszezon, nem tudjuk gondtalanul élvezni a jó időt, a náthás tüneteink folytatódnak, de most az allergia miatt.

 

Sajnos van, aki az enyhe, bosszantó tünetek jelentkezésekor még nem foglalkozik az allergia kezelésével, hanem addig vár, amíg már egyre több növényre is allergiás lesz, vagy légzési panaszai, elhúzódó köhögése jelentkezik. A kezeletlen allergia mellett ugyanis gyakran alakul ki újabb allergia, így idővel a szénanáthás tünetek már nemcsak heteken, hanem hónapokon át is tarthatnak. Szövődményként pedig asztma is jelentkezhet, erre utalnak az alsó légúti tünetek. Hogy ezt megelőzzük, ha szénanáthás tüneteink vannak, forduljunk mielőbb allergológushoz!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok