Hét év tapasztalata az immunterápiáról

Hét év tapasztalata az immunterápiáról
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa 2008 óta foglalkozik az allergia kezelésének egyetlen oki terápiájával, az allergén-specifikus immunterápiával. Azóta több száz beteget kezelt eredményesen, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Tapasztalatairól és az eddig elért eredményekről kérdeztük.

Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa 2008 óta foglalkozik az allergia kezelésének egyetlen oki terápiájával, az allergén-specifikus immunterápiával. Azóta több száz beteget kezelt eredményesen, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Tapasztalatairól és az eddig elért eredményekről kérdeztük.

immunterápia-parlagfű-dr.balogh katalin2008-ban elsők közt kezdte ismét alkalmazni a szublingvális immunterápiát. Milyen nehézségekkel kellett megbirkózni a kezdetek során?
- Az immunterápia szó hallatán az első időkben a legtöbben a daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógymódra gondoltak, ezért is hangsúlyozzuk mindig, hogy ez allergén-specifikus immunterápia, ami az allergia oki terápiája. Kétség kívül megnehezítette a kezelés népszerűsítését, hogy a környező országokkal ellentétben nálunk nincs támogatás, a betegnek teljes áron kell megvásárolnia a készítményeket, ami parlagfű allergiások esetében jelenleg éves szinten, készítménytől függően 60-80 ezer forint körüli kiadást jelent. El kellett magyaráznunk a betegeknek, hogy ez a terápia hosszú távú megoldást nyújt, ami azt jelenti, hogy a tüneti szerekre fordított kiadásaik már a kezelés első évétől jelentősen csökkennek, nem beszélve arról, hogy ezzel a módszerrel akár 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Mi változott az elmúlt években, mennyire számít ma elterjedt gyógymódnak az allergén immunterápia?
- A 2014-es évben Magyarországon körülbelül 2500 fő részesült immunterápiás kezelésben, ami hazai viszonylatban jelentős növekedést mutat, de még mindig elmaradunk a környező országok átlagától. A 2009-es évben például Csehországban és Szlovákiában a terápiában részesülők száma elérte a 30-40 ezret, Németországban pedig meghaladta az 500 ezret. Mindenképp előrelépés, hogy 2008 nyarán megalakult a MAKIT Immunterápiás szekciója, de nem csak a szakmán belül nőtt a kezelés ismertsége. A mai napig aktív szerepet vállalok abban, hogy a betegek, érdeklődők a sajtón keresztül is minél többet megtudjanak az immunterápiáról.

Az eddigi tapasztalatok alapján az immunterápia beváltja a hozzá fűzött reményeket?
- A betegek szeretik, mert – készítménytől függően - naponta csak egyszer, vagy kétszer kell tablettát szedniük, vagy a nyelvük alá csepegtetniük és a nap további részében el is felejthetik az allergiát. Több adat is rendelkezésre áll az elmúlt évekből, ami azt igazolja, hogy már a kezelés hatására már az első évtől jelentősen csökkennek az allergiás tünetek. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján 2010-ben végzett immunterápiás kezelésekről szóló összefoglaló is megerősíti, hogy a tünetek már a kezelés első évében javulnak, különösen az orrdugulás. A saját praxisomban, az elmúlt hat évben összesen közel 300 betegem választotta az immunterápiát. A Budai Allergiaközpont és a Szent János Kórház betegeivel végzett felmérésből kiderül, hogy egy évvel a három éves terápiát követően sem térnek vissza az allergiás tünetek. Az orrdugulás és a szemtünetek javulása a legjelentősebb, a betegek elmondása alapján átlagosan 80 százalékkal enyhülnek a tünetek, már a kezelés első évében.

Orvos válaszol

Immunterápia és a terhesség

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 


Visszalépés az előző oldalra...