Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.09.11 Módosítva: 2023.11.15

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

Miért okoznak bizonyos ételek tüneteket?

Ha valaki pollenallergiás, akkor tünetei jelentkeznek, ha az allergén növény virágpora megjelenik a levegőben. Ez már önmagában is kellemetlen, hiszen egyes allergén növények virágzása akár hónapokon át is tart, és gyakran egy személy több allergiában is szenved, ezért hosszabb időn át is jelentkeznek a szénanáthás tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, szem- és orrviszketés. A helyzetet súlyosbítja, ha az illetőnél megjelennek a keresztallergia tünetei is.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Keresztallergia esetén a tüneteket nem a pollenek, hanem bizonyos ételek fogyasztása váltja ki. Attól függően, hogy ki melyik pollenre allergiás, bizonyos ételek szerkezete nagy hasonlóságot mutat azzal az adott pollennel. A szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, mindkettőre védekezéssel reagál, ezért fogyasztását követően kellemetlen panaszok jelentkeznek.”

Milyen ételek okozhatnak panaszokat?

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó.

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

A keresztallergia tünetei

Fontos különbség, hogy míg a pollenallergia csak akkor okoz tüneteket, amikor az allergén növény virágpora jelen van a levegőben, a keresztallergia tünetei azonban az év folyamán bármikor, évszaktól és pollenszezontól függetlenül is kialakulhatnak. A problémás étel fogyasztását követően jelentkezhet: - szájüregi viszketés, égő érzés - kaparó érzés a torokban - ajak – és nyelvduzzanat.

A keresztallergia kivizsgálásának buktatói

  • Keresztallergia kivizsgálása multiplex allergia teszttel.A hagyományos allergiatesztek az allergének egészét vizsgálják, az egyes összetevőket, vagyis komponenseket nem. A részletesség hiánya miatt ételek esetében álpozitív eredményt is mutathatnak, ami felesleges diétás megszorítások bevezetésére kényszerítené a beteget.
  • Diétás napló vezetése: egyszerűnek tűnhet, hogy a beteg figyelje meg, hogy melyik étel okoz panaszokat, és azt a továbbiakban kerülje el. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a páciensek gyakran bizonytalanok a tüneteket illetően, ezért akinél egy étel tüneteket okozott, a keresztallergia táblázat ismeretében inkább az összes problémásként feltüntetett ételt is kerülni fogja, mert tart attól, hogy azok miatt is panaszai jelentkeznek.

 

„A keresztallergiák felsorolása nem azt jelenti, hogy ha valaki allergiás például a parlagfűre, akkor görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot és uborkát sem fogyaszthat. Lehet, hogy esetében csak a görögdinnye okoz gondot, de egy lecsóról vagy paradicsomos salátáról nem kell lemondania. A leggyakoribb keresztallergia a nyírfapollen-alma, de ez sem zárja ki, hogy az összes többi gyümölcsöt és zöldséget valaki gond nélkül fogyassza. Ezért szükséges egy pontos, az allergéneket, azok komponenseit és keresztallergéneket együttesen jelző vizsgálat.”

Multiplex allergiateszt: részletes vizsgálat egy vérvétellel

Ha valakinél a tünetei alapján felmerül a keresztallergia gyanúja, akkor multiplex allergiateszttel nagy valószínűséggel meg lehet állapítani, hogy pontosan melyik az az étel, ami a panaszait okozza. A továbbiakban felesleges étrendi megszorítások helyett csak azt az adott ételt kell mellőznie, ami valóban a panaszait okozta.

Az Allergiaközpontban egyféle multiplex allergiateszt  érhető el: az ALEX allergia teszt. Az ALEX multiplex allergia teszt 295 allergént tartalmaz (168 forrásból, 156 kivonat, 126 komponens).

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont!

Az Alex 282 és Faber 244-es tesztek leírásában szerepel a Candida albicans. Keresem azt a legkevesebb elemű vizsgálatot, ami kimutatja az allergiáimat, intoleranciáimat, illetve amennyiben esetleg candida, vagy egyéb (felsorolt) gomba nem megfelelő szintjéből fakadó problémákra is fényt derít (az eredmény alapjául szolgálhat egy megfelelő diéta kialakításához).

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,

A vizsgálatokat a szakorvos a viziten, az Ön kikérdezése után javasolja. Ebben az esetben célirányosan, a tüneteinek megfelelően kiválasztva a megfelelő vizsgálatot.

Amennyiben allergiát, intoleranciát, esetleg egyéb légúti allergiát is szeretne vizsgáltatni, az különböző egyedi panelekben elérhető 30-40-46-121-244 db-os vizsgálatokban.

A multiplex allergia vizsgálat a legtöbb allergént, kereszt és molekuláris allergiát, porokat és gombákat is tartalmazó vizsgálat. Ezek, amennyiben szűkített palettát szeretne elérni, csak külön-külön panelekben érhető el.
Javasoljuk szakorvos felkeresését, hogy célzottan az Ön panaszainak megfelelően legyen kivizsgálva.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok