Kisbaba és kutya egy lakásban?

Kisbaba és kutya egy lakásban?

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2021.11.23 Módosítva: 2021.11.23

A háziállat tartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni, akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik a baba, vagy ha később, kisgyerek mellett fogadjuk be a négylábút. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa egy olyan szempontra is felhívja a figyelmet, amelyet mindenképp érdemes mérlegelni.

Mikrofertőzések és az immunrendszer érése

Az immunrendszerünk egy veleszületett és egy szerzett részből tevődik össze. A veleszületett immunrendszerünk ősrégi kórokozókra jellemző struktúrákat ismer fel és azok ellen indít immunválaszt. Ezzel szemben a szerzett immunrendszerünk aszerint fejlődik, hogy megszületésünk idején ill. főleg azután milyen antigén struktúrákkal találkozik.

 

Ebből következik, hogy az immunrendszer minél többféle kórokozóval találkozik és minél gyakrabban, annál erősebb lesz és annál szélesebb spektrumú védekezést tud kialakítani az adott egyénben.

 

Így a túl gyakori fertőtlenítés és a kisgyerek „sterilbúrában” való felnevelése az immunrendszer érését mindenképpen késlelteti. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csecsemő mellett nincs szükség rendszeres takarításra, különösen, ha házi kedvenc is él a lakásban, de meg kell találni az ésszerű középutat a higiénés rendszabályok tekintetében is.

Allergiás hajlam és házi kedvenc

Háziállat allergia gyerekeknél.Az allergiás betegségekre hajlamos gyerekeknél, ahol a szülők is allergiásak, ott 60-80%-os esélye van annak, hogy a gyermeknél is kialakul valamilyen allergiás kórkép. Ha csak egy szülő érintett, akkor is 40-50%-os esélye van a gyermeknek, hogy allergiás legyen. Tekintettel arra, hogy ezen családoknál sokszor a szülők is tünetesek, így eleve nem döntenek háziállat tartása mellett.

 

Akik a gyermek allergiás hajlama ellenére háziállatot szeretnének, azoknál azt javasolnám, hogy olyan házi kedvencet válasszanak, amelyeknek rövid a szőrük, nem hullatják azt folyamatosan, antiallergénnek hirdetik őket és tisztán tarthatók, oktathatók.

A háziállat mellett csökken az allergia kockázata?

Akik elhatározzák magukat és belevágnak házi kedvenc tartásába, azok viszont ne késlekedjenek és akár már a gyermek megszületésekor legyen ott a családban, hogy a csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen ill. a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Igy talán sikeres lesz a házi kedvenc hosszútávú tartása. Ha csak később, a gyermek 1-2 éves korában visszük haza a háziállatot, akkor nagyobb esélye van, az arra hajlamos egyénnél, az allergia kialakulásának.

Legyen B tervünk is!

A felelős állattartást szem előtt tartva az is elengedhetetlen, hogy legyen a családtagok között egy megállapodás arról, hogy mit tesznek akkor, ha a későbbiekben bármelyiküknél kialakul az adott kisállattal szemben allergia.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Nagyon kedvesek voltak velünk, mind a doktornő, mind az asszisztensek. Nyugodt környezet, nem volt kapkodás, mindenre jutott idő. Nem éreztem hogy csak túl szeretnének lenni a vizsgálaton. Lehet, hogy plusz költséggel jár a vizsgálat, de megéri. Köszönjük. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!