Kisbaba és kutya egy lakásban?

Kisbaba és kutya egy lakásban?

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2021.11.23 16:58

A háziállat tartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni, akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik a baba, vagy ha később, kisgyerek mellett fogadjuk be a négylábút. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa egy olyan szempontra is felhívja a figyelmet, amelyet mindenképp érdemes mérlegelni.

Mikrofertőzések és az immunrendszer érése

Az immunrendszerünk egy veleszületett és egy szerzett részből tevődik össze. A veleszületett immunrendszerünk ősrégi kórokozókra jellemző struktúrákat ismer fel és azok ellen indít immunválaszt. Ezzel szemben a szerzett immunrendszerünk aszerint fejlődik, hogy megszületésünk idején ill. főleg azután milyen antigén struktúrákkal találkozik.

 

Ebből következik, hogy az immunrendszer minél többféle kórokozóval találkozik és minél gyakrabban, annál erősebb lesz és annál szélesebb spektrumú védekezést tud kialakítani az adott egyénben.

 

Így a túl gyakori fertőtlenítés és a kisgyerek „sterilbúrában” való felnevelése az immunrendszer érését mindenképpen késlelteti. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csecsemő mellett nincs szükség rendszeres takarításra, különösen, ha házi kedvenc is él a lakásban, de meg kell találni az ésszerű középutat a higiénés rendszabályok tekintetében is.

Allergiás hajlam és házi kedvenc

Háziállat allergia gyerekeknél.Az allergiás betegségekre hajlamos gyerekeknél, ahol a szülők is allergiásak, ott 60-80%-os esélye van annak, hogy a gyermeknél is kialakul valamilyen allergiás kórkép. Ha csak egy szülő érintett, akkor is 40-50%-os esélye van a gyermeknek, hogy allergiás legyen. Tekintettel arra, hogy ezen családoknál sokszor a szülők is tünetesek, így eleve nem döntenek háziállat tartása mellett.

 

Akik a gyermek allergiás hajlama ellenére háziállatot szeretnének, azoknál azt javasolnám, hogy olyan házi kedvencet válasszanak, amelyeknek rövid a szőrük, nem hullatják azt folyamatosan, antiallergénnek hirdetik őket és tisztán tarthatók, oktathatók.

A háziállat mellett csökken az allergia kockázata?

Akik elhatározzák magukat és belevágnak házi kedvenc tartásába, azok viszont ne késlekedjenek és akár már a gyermek megszületésekor legyen ott a családban, hogy a csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen ill. a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Igy talán sikeres lesz a házi kedvenc hosszútávú tartása. Ha csak később, a gyermek 1-2 éves korában visszük haza a háziállatot, akkor nagyobb esélye van, az arra hajlamos egyénnél, az allergia kialakulásának.

Legyen B tervünk is!

A felelős állattartást szem előtt tartva az is elengedhetetlen, hogy legyen a családtagok között egy megállapodás arról, hogy mit tesznek akkor, ha a későbbiekben bármelyiküknél kialakul az adott kisállattal szemben allergia.

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK