Kisbaba és kutya egy lakásban?

Kisbaba és kutya egy lakásban?

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2021.11.23 Módosítva: 2021.11.23

A háziállat tartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni, akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik a baba, vagy ha később, kisgyerek mellett fogadjuk be a négylábút. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa egy olyan szempontra is felhívja a figyelmet, amelyet mindenképp érdemes mérlegelni.

Mikrofertőzések és az immunrendszer érése

Az immunrendszerünk egy veleszületett és egy szerzett részből tevődik össze. A veleszületett immunrendszerünk ősrégi kórokozókra jellemző struktúrákat ismer fel és azok ellen indít immunválaszt. Ezzel szemben a szerzett immunrendszerünk aszerint fejlődik, hogy megszületésünk idején ill. főleg azután milyen antigén struktúrákkal találkozik.

 

Ebből következik, hogy az immunrendszer minél többféle kórokozóval találkozik és minél gyakrabban, annál erősebb lesz és annál szélesebb spektrumú védekezést tud kialakítani az adott egyénben.

 

Így a túl gyakori fertőtlenítés és a kisgyerek „sterilbúrában” való felnevelése az immunrendszer érését mindenképpen késlelteti. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csecsemő mellett nincs szükség rendszeres takarításra, különösen, ha házi kedvenc is él a lakásban, de meg kell találni az ésszerű középutat a higiénés rendszabályok tekintetében is.

Allergiás hajlam és házi kedvenc

Háziállat allergia gyerekeknél.Az allergiás betegségekre hajlamos gyerekeknél, ahol a szülők is allergiásak, ott 60-80%-os esélye van annak, hogy a gyermeknél is kialakul valamilyen allergiás kórkép. Ha csak egy szülő érintett, akkor is 40-50%-os esélye van a gyermeknek, hogy allergiás legyen. Tekintettel arra, hogy ezen családoknál sokszor a szülők is tünetesek, így eleve nem döntenek háziállat tartása mellett.

 

Akik a gyermek allergiás hajlama ellenére háziállatot szeretnének, azoknál azt javasolnám, hogy olyan házi kedvencet válasszanak, amelyeknek rövid a szőrük, nem hullatják azt folyamatosan, antiallergénnek hirdetik őket és tisztán tarthatók, oktathatók.

A háziállat mellett csökken az allergia kockázata?

Akik elhatározzák magukat és belevágnak házi kedvenc tartásába, azok viszont ne késlekedjenek és akár már a gyermek megszületésekor legyen ott a családban, hogy a csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen ill. a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Igy talán sikeres lesz a házi kedvenc hosszútávú tartása. Ha csak később, a gyermek 1-2 éves korában visszük haza a háziállatot, akkor nagyobb esélye van, az arra hajlamos egyénnél, az allergia kialakulásának.

Legyen B tervünk is!

A felelős állattartást szem előtt tartva az is elengedhetetlen, hogy legyen a családtagok között egy megállapodás arról, hogy mit tesznek akkor, ha a későbbiekben bármelyiküknél kialakul az adott kisállattal szemben allergia.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, keveset viszont a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla és hogyan vizsgálható.

További részletek
Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat