Szénanátha gyerekeknél – nem nátha, hanem allergia!

Szénanátha gyerekeknél – nem nátha, hanem allergia!

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2020.07.07 Módosítva: 2020.07.14

Egyre fiatalabb korban jelentkezik, a szénanátha gyerekeknél is előfordulhat. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától és mikor forduljunk orvoshoz.

Ha tüsszög, akkor megfázott?

Ha a kicsi hasfájós, felmerül a gyanúja, hogy valamilyen étel fogyasztása okozza a panaszait. Ekcémás tünetek, csalánkiütések kapcsán is gondolhatunk ételallergiára, de akár a tusfürdő vagy a mosószer is kiválthatja a tüneteket. Ha viszont egy kisgyermek tüsszögni kezd, légúti tünetei vannak, könnyen úgy vélhetjük, hogy biztos náthás, megfázott, hiszen kisgyermekeknél ez egyébként is gyakori, akár évente 5-8 alkalommal is előfordulhat.

Allergiára hajlamos gyerekek

Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet.Pedig szénanátha gyerekeknél is jelentkezhet, főként akkor figyeljünk rá, ha a családban előfordult allergiás betegség. Egy szülő esetén 30, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék az esélye, hogy a gyermeknél is jelentkeznek a tünetek. Az atópiás, allergiára hajlamos gyerekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, vagyis annál a csecsemőnél, akinél a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, magasabb a későbbi életkorban jelentkező szénanátha, asztma kialakulásának kockázata.

Már bölcsődés és óvodáskorban is jelentkezhet

Az utóbbi években a szénanátha gyerekeknél egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az első tünetek akár már 2-3 éves korban megjelenhetnek. Mivel sok gyerek ebben az életkorban kerül először közösségbe, még könnyebb összekeverni a szénanátha és a megfázás tüneteit. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különbségeket.

 

  Allergiás nátha Vírusos nátha
Láz Nem Ritkán
Orr- és szemviszketés Igen Nem
Orrfolyás Igen, átlátszó, vízszerű Igen: átlátszó, sárgás, vagy zöldes színezetű is lehet
Ízületi és/vagy izomfájdalom Nem Előfordulhat
Könnyező, viszkető szemek Igen Ritkán
Tüsszögés Igen Igen
Torokfájás Ritkán, inkább torokviszketés jellemző Előfordulhat
Féloldali orrdugulás Szinte soha Előfordulhat
A tünetek időtartama

Amíg az allergén pollen a levegőben van. Sokan poliszenzitizáltak, többféle allergénre is érzékenyek, így náluk még hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek.

Általában 7-10 nap

 

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

A gyermekorvos először rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, pontosan mire.

 

„Kisgyermekeknél az allergiavizsgálat vérvétellel történik. A korukra jellemző immunmechanizmus miatt az allergiateszt álnegatív is lehet. Ilyenkor allergiára kezeljük allergiaelleni készítménnyel és figyeljük, hogy a tünetei megszűnnek-e. Ha igen, akkor valóban nem egy elhúzódó vírusos fertőzéssel, hanem szénanáthával van dolgunk.”

Elmúlhatnak a szénanáthás tünetek?

Tüneti szerekkel és allergén immunterápiával is kezelhető a szénanátha gyerekeknél.Hormonális és egyéb hatásokra előfordulhat, hogy a szénanátha gyerekeknél néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Az allergén immunterápiás kezeléssel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását. Ez a terápia ugyanis nem a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működését próbálja módosítani és az adott allergénnel szemben immuntoleranciát kialakítani.

Szénanátha gyerekeknél – több kezelési mód

A szénanáthára létezik tüneti és tartós kezelés. A tüneti kezelés antihisztamin tabletta szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti, ezek segítségével tudjuk csökkenteni a tüneteket. A tartós kezelés nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

 

„Az allergén immunterápia gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, érdemes megpróbálni, mert bizonyítottan segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is.”

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Nagyon kedvesek voltak velünk, mind a doktornő, mind az asszisztensek. Nyugodt környezet, nem volt kapkodás, mindenre jutott idő. Nem éreztem hogy csak túl szeretnének lenni a vizsgálaton. Lehet, hogy plusz költséggel jár a vizsgálat, de megéri. Köszönjük. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Csecsemőknél az ekcéma, tiniknél a pattanás a leggyakoribb panasz

Bőrünk az életkorral változik, az idő múlásával különböző problémák jelentkezhetnek. A gyermekkorban előforduló gyakori bőrtünetekről dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Összehasonlító táblázat a COVID-19 oltásról

Gyakran felmerülő kérdés a napokban, melyik COVID-19 elleni oltás adható különféle betegséggel élőknek. Ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot a COVID19 oltásokról. A táblázat a jelenleg rendelkezésünkre álló hivatalos alkalmazási előírásokból származó információkat tartalmazza.

 

FONTOS! Ezek általános irányelvek, mindenkinél egyedileg az oltó orvosnak kell mérlegelnie és szakmai döntést hoznia az olthatóságról - ide értve, hogy mit jelent az adott illetőnél a "fellángolás", az "egyensúly", a "jelentős eltérés".

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat