Allergia kialakulása: ennyi mindentől függ, hogy allergiás lesz-e a baba

Allergia kialakulása: ennyi mindentől függ, hogy allergiás lesz-e a baba

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2020.09.11 Módosítva: 2020.09.28

Egyre több gyermeket és felnőttet érint az allergia. Sípoló légzés és vizes orrfolyás, hasfájás, hasmenés, ekcémás bőrtünetek és kiütések kapcsán is felmerülhet a gyanúja. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyászt, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, gasztroenterológus orvosát arról kérdeztük, vajon tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében? Mitől függ az allergia kialakulása?

Az allergia kialakulásának okai - a genetika szerepe

Az öröklődés fontos szerepet játszik abban, hogy a kicsinél jelentkeznek-e allergiás tünetek. Az allergia kialakulásának kockázata kicsi, 5-15%, ha nincs allergiás a családban. Ha az egyik szülő vagy testvér allergiás, nagyobb az esély, hogy túlérzékenység lép fel – 20-40%. Az allergia kialakulása akkor a legvalószínűbb, ha mindkét szülő allergiás, így a kockázat akár 60-80% is lehet.

 

Az allergia kialakulása függ az öröklött hajlamtól is.Fontos megjegyezni, hogy a gyermek csak az allergiás hajlamot örökölheti, nem pedig azt az adott allergiát, amitől mi is szenvedünk. Ez azt jelenti, ha mi parlagfűre vagyunk allergiások, a gyermeknél a hajlamot örökölve egyéb allergiás tünetek: például ekcémás bőrtünetek, poratka allergia vagy ételallergia is kialakulhat. Az allergiás tünetek megjelenésének jellemző sorrendjét az allergiás menetelés folyamata írja le: elsőként a bőrtünetek (atópiás dermatitis, vagyis ekcéma) és táplálékallergia jelenik meg, majd legtöbbször 5 éves kor felett asztma és allergiás nátha.

A tágabb környezet hatásai is befolyásolják, allergiás lesz-e a pici

Az allergia kialakulásának okai közt természetesen meg kell említeni azokat a környezeti hatásokat, amelyek ezt befolyásolhatják. Ide soroljuk a légszennyezést, az időjárási hatásokat és a növényzetet. A légszennyezés krónikus gyulladást válthat ki a légutakban, emellett például a parlagfű pollen esetében súlyosbíthatja a tüneteket, erősebben allergizál a növény virágpora magas légszennyezettség mellett. A növényzet szerepe a tavasztól őszig tartó pollenkibocsátás miatt lényeges.

Az allergia kialakulása a családi környezet hatásaitól is függ

  • Az öröklődés és a makrokörnyezet adott, a szűkebb környezetünket viszont mi magunk alakíthatjuk úgy, hogy az ne kedvezzen az allergia kialakulásának. A mikrokörnyzetbeli hatások közt elsőként fontos megemlíteni a dohányzás szerepét, már a terhesség időszakában is. A dohányzó anya újszülöttjének köldökzsinór vérében ugyanis magasabb az össz IgE (allergia esetén a vérben jelenlévő ellenanyag) értéke, mint a nemdohányzó anya esetén. Az is kimutatott tény, hogy jóval gyakoribb a felsőlégúti fertőzések száma azon gyermekek között, akik dohányzó szülő(k) mellett nőnek fel. A dohányfüst belélegzése olyan nyálkahártya károsodást idéz elő, ami nyitott kaput alakít ki az allergének behatolásához és a szenzitizáció létrejöttéhez.
  • Az allergia kialakulására a háziállatok tartása is hatással van.A háziállatok kapcsán két dolgot fontos figyelembe venni. A farmer életmódot folytató családoknál, vagy városi környezetben, ahol a gyermek születésétől kezdődően a háziállatokkal együtt nő fel, ott kisebb a háziállat allergia kialakulásának esélye. Ezzel szemben, ha a családhoz később kerül a háziállat, ott nagyobb a kockázata, hogy az allergiára hajlamos gyermeknél asztmás, szénanáthás tünetek jelentkeznek.
  • A testvérek és gyermekközösségek szintén befolyásolják, hogy egy gyermeknél kialakul-e allergiás tünet. A gyakoribb kismértékű fertőzés támogatja az immunrendszer megfelelő érését, azáltal, hogy a gyermek szervezete már kis korától több kórokozóval találkozik. Így ugyanis kisebb az esély arra, hogy később ártalmatlan anyagokat is veszélyesnek ismerjen fel, vagyis túlérzékenység, allergia alakuljon ki nála.
  • Figyelni kell azonban arra is, ha a gyermekközösségben és testvérektől elkapott gyakori – és többnyire vírusos eredetű – légúti fertőzésekre a gyermek feleslegesen szed antibiotikumot, az hosszú időre jelentősen megváltoztatja a bélflóra összetételét. A bélflóra szerepe kulcsfontosságú a megfelelő immunitás kialakulásában. A normális összetételű bélflóra nemcsak a gyomor-és bélrendszeri, de a légúti fertőzések számának csökkenésében is szerepet játszik.
  • Az allergia kialakulása ellen és az egészséges bélflóra kialakulásáért is előnyös az anyatejes táplálás. Leginkább a táplálékallergiák (elsősorban a tehéntejfehérje érzékenység) kivédésében előnyös az anyatej.
  • Az allergia megelőzésének a következő lépcsőfoka, amikor a csecsemő szilárd ételeket is fogyasztani kezd. A jelenleg érvényben lévő hozzátáplálásra vonatkozó ajánlás mellett meggyőző kutatási eredmények szólnak. Eszerint az allergizáló ételek (pl. földimogyoró) korai (4-6 hónapos kortól) bevezetése megelőzi az allergia kialakulását és nem szaporítja a földimogyoró allergiások számát.

 

Összefoglalva tehát allergia szempontjából veszélyeztetettek azok a csecsemők, akiknek a családjában ismert atópiás beteg van, aki szennyezett levegőjű környezetben él, otthonában dohányoznak, macska nem születése előtt, hanem csak később került a házhoz, nincs testvére, nem jár gyermekközösségbe, sok antibiotikumot szedett és csecsemőkorában nem kapott anyatejet. Táplálékallergia szempontjából – a jelenlegi ajánlások szerint – javasolt még az atópiás hajlamú csecsemőknek is minél hamarabb (4-6 hónapos kor között) bevezetni az allergizáló ételeket.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok