Koronavírus-járvány és allergia: két okból is fontos kezeltetni a tüneteket!

Koronavírus-járvány és allergia: két okból is fontos kezeltetni a tüneteket!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.04.20 Módosítva: 2021.01.20

Milyen tünetekről ismerhetjük fel az allergiát, hogyan vizsgáltathatjuk ki és milyen kezelést vehetünk igénybe a jelenlegi egészségügyi helyzetben? Milyen okok miatt válik még fontosabbá az allergia kezelése a koronavírus-járvány időszakában? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Aki eddig nem volt allergiás, milyen tüneteknél gyanakodhat a betegségre?

Az allergiás személy immunrendszere az allergént idegenként ismeri fel, és az erre adott reakciója a jól ismert tünetek együttese. A tünetek a pollenszezon - az allergén növény virágzásának -kezdetével egy időben jelennek meg. A jelenlegi egészségügyi helyzetben kiemelendő, hogy az allergiát láz nem kíséri. Típusos tünetei a szabadban jelentkező orrfolyás, orrdugulás, orr- és garati viszketés, szemviszketés, szemkönnyezés és tüsszögés. Viszont az nem szükségszerű, hogy az összes tünet jelen legyen egy betegnél. Lehet, hogy csak egy-egy tünet fog jelentkezni.

Fogékonyabbak az allergiások a koronavírus fertőzésre?

Koronavírus-járvány idején fontos az allergia kezelése.Önmagában az allergiások immunrendszere erős, hiszen az allergia épp az immunrendszer túlműködése miatt alakul ki. Az allergiás orrnyálkahártya védekezőképessége azonban elmaradhat az egészségesekhez képest. Allergia esetén ugyanis az orrnyálkahártya gyulladásban van. Emiatt fogékonyabb lehet a fertőzésekre. A másik kockázati tényező a légúti allergiások életében, hogy a szem- és orrviszketés, könnyezés, orrfújás miatt gyakrabban érinthetik meg az arcukat, mint a nem allergiások. Erre lényeges nagyon figyelni, amennyire lehet elkerülni, illetve gyakran kezet mosni. Emellett fontos, hogy ha légúti allergiánk van, időben elkezdjük a megfelelő kezelést. Ez nemcsak a most kialakult egészségügyi helyzetben igaz, ha nincs megfelelően kezelve az allergia, akkor szövődmények léphetnek fel, kialakulhat például orrmelléküreg-gyulladás is.

Saját és a környezetében élők egészségét is óvja

Az allergia megfelelő kezelése a koronavírus-járvány idején még fontosabb, mint egyébként. Egyrészt az allergiás saját magát is óvja azzal, hogy a kezelés hatására csökken az orrnyálkahártya gyulladása, elkerüli az arc naponta sokszori érintését – az orr- és szemviszketés, orrfújás megszűnésével – illetve a környezetében élők egészségét is védi, hiszen ha esetlegesen vírusfertőzött az allergiás beteg, a szénanáthával járó gyakori tüsszögés miatt még inkább terjesztheti a vírust.

Elég, ha a patikában vény nélkül kapható szerekkel kezeljük a tüneteket?

Antihisztamin tabeltta szedhető allergiás tünetek ellen.Az antihisztamin tabletta szedhető a járvány ideje alatt is az allergiás tünetek kezelésére. Mivel nem nyomja el az immunrendszer működését, ezért nem teszi a szervezetünket védtelenebbé a kórokozóval szemben. Szedésük előtt azonban megfelelő diagnózis szükséges, ennek hiányában akár félre is kezelhetik magukat a betegek. Allergia vizsgálat elvégzésére a rendelőben, a megfelelő védőintézkedések mellett a jelenlegi helyzetben is van lehetőség. Ha a korábban szedett gyógyszereit szeretné felíratni, vagy tanácsot kérne allergológusától, azt személyes találkozó nélkül, távkonzultációval is megteheti. Antihisztamin tabletta és szemcsepp is kapható vény nélkül, amit el tud kezdeni használni a beteg. Az újabb generációs készítmények, amelyek kevésbé okoznak például nappali fáradtságot mellékhatásként, azok viszont vénykötelesek. Az orrcsepp tekintetében pedig fontos, hogy a megfelelő terméket használja a beteg, mert ha egy megfázás esetére való lohasztó orrcsepp nem alkalmazható hosszútávon, az egész szezonban, illetve az előírt időn túl használva akár hozzá is szokhat a beteg.

Miért érdemes allergén immunterápiát választani? Most is kezdhető?

Az allergén immunterápia az allergia oki kezelése. A tüneti kezelés, az orrcseppek, antihisztamin tabletta a tüneteket enyhítik, illetve szüntetik meg, a használatuk ideje alatt. Az allergén immunterápiát ezzel szemben nevezhetjük egy tanítási folyamatnak is akár, melynek során megtanítjuk az immunrendszerünknek, hogy az adott allergén nem jelent veszélyt, nem kell reagálnia rá. Fontos hangsúlyozni, hogy a kezelés nem gyengíti az immunrendszert, hanem a tanulási folyamat során áthangolja a működését. Az allergén immunterápia pollenek, állati szőr, poratka és penészgomba allergia ellen is alkalmazható. Akkor is lehetséges, ha valaki több mindenre allergiás. Ilyen esetben azzal az allergénnel javasolt kezdeni, amely a legtöbb panaszt okozza a betegnek. A jelenlegi járványhelyzetben is lehet allergén immunterápiát indítani, illetve a korábbi években megkezdett kezelést mindenképp javasolt folytatni. Arra kell figyelni, hogy az allergén immunterápiát 2-4 hónappal korábban az allergén pollenek megjelenése előtt meg kell kezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 
  • hano betegség kivizsgálása

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és profi

Köszönöm szépen, minden az elvárásaimnak megfelelő volt. Mindenki nagyon kedves és profi. Ajánlani fogom mindenkinek.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

További részletek
Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat