5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.09.04 Módosítva: 2019.09.04

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Bármilyen életkorban kialakulhat

Parlagfű allergia gyerek és felnőttkorban is kialakulhatAz előző évben még semmilyen panasza nem volt, de idén július vége körül már szénanáthás tünetei jelentkeztek. Azt gondolja a klíma, vagy a huzat, de ha a panaszok egy-két hét alatt sem múlnak, érdemes allergológushoz fordulnia, mert az allergia nem csak gyermekkorban, hanem később is megjelenhet.

„Gyerekkorban általában óvodáskor környékén, de akár már fiatalabbaknál is megjelenhetnek a légúti allergia tünetei. Felnőttkorban és idősebbeknél is, nincs kivétel életkor szempontjából, kialakulásának gyakorisága rendszerint egyedül csak a kor előrehaladtával, 65 év felett csökken.”

Nem csak légúti tüneteket okozhat

A szénanáthát elsősorban a náthás tüneteiről ismerheti fel. Orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés valóban a legjellemzőbb panasz, ám az allergiás nátha emellett szemviszketést, könnyezést, allergiás kötőhártya-gyulladást, orrviszketést, sőt bőrre tapadó pollenek bőrviszketést, ekcémás tüneteket is okozhatnak. Gyakori panasz még a torokban jelentkező viszkető érzés is, ami akár keresztallergia tünete is lehet.

„Bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket okozhat a parlagfűre allergiásoknál. Ez a keresztallergia jelensége, ami előfordulhat, ha a parlagfű allergiás görögdinnyét, uborkát, banánt vagy cukkinit fogyaszt. Ha ilyet tapasztalunk, akkor sem kell egyből az összes potenciális allergénforrást kiiktatni az étrendből. Speciális, ún. multiplex allergiateszttel pontosan meg lehet határozni, hogy mi az az étel, amit kerülni kell, ezáltal a felesleges diétát elkerülhetjük.”

Bőrteszttel és vérvizsgálattal is diagnosztizálható

Parlagfű allergia kivizsgálása.A tapasztalt allergológus már a tünetek alapján meg tudja állapítani, ha parlagfű allergiás beteggel találkozik, ám a diagnózishoz és a személyre szabott kezeléshez allergia vizsgálatot szükséges végezni. Ez történhet alkaros bőrpróbával, ún. Prick-teszttel vagy vérvizsgálattal is. Az eredményeket az allergológus a tünetekkel együtt fogja értékelni, ezek együttes figyelembe vételével fogja a kezelési tervet összeállítani.

„Pollenszezonban bőrpróba nem végezhető, ilyenkor csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ez így történik akkor is, ha a beteg antihisztamint szed a tüneteire, vagy olyan bőrbetegsége van – esetleg erős ekcémás tünetei az alkaron – ami mellett a bőrpróba nem végezhető, vagy várandósság idején. Ma már nagyon sok mindent tudunk vérből vizsgálni, nem csak magát az allergéneket, hanem azok komponenseit (összetevőit) is, illetve a keresztallergiát okozó anyagokat.”

Magától nem múlik el

Kezelés nélkül a tünetek rosszabbodására lehet számítani, sőt, szövődményként újabb allergiák és asztma is kialakulhat. Az allergiás tüneteket tehát komolyan kell venni. Terápia nélkül nem pusztán a szénanáthás tünetek rontják az életminőséget, hanem gyakoribb betegségekkel is számolhatunk.

„A kezeletlen légúti allergia tartós gyulladásban tartja az orrnyálkahártyát, emiatt gyakoribbá válhatnak a különböző légúti betegségek. A gyulladt orrnyálkahártya védtelenebb a kórokozók ellen, de az érintettek körében megnő a termelődő orrváladék mennyisége is, emiatt gyakran hátsó garatfali csorgás jelentkezhet. Erre a torokban kellemetlen érzés, fekvő helyzetben fellépő köhögési inger hívhatja fel a figyelmet. A gyulladt orrnyálkahártya miatt a fülkürt működésében is lehet zavar, emiatt pedig fültünetek is jelentkezhetnek -dugulás, akár érzékenység a tartós nyomáseltolódás miatt, ami középfül-gyulladáshoz is vezethet idővel.”

Több féle kezelés közül választhatunk

Parlagfű allergia kezelése antihisztaminnal és immunterápiával.A parlagfű allergia kezelhető tünetileg antihisztamin gyógyszerek és orrsprayk segítségével. Több készítmény kapható, eltérő hatóanyaggal, ezeket a tünetei függvényében kell szednie. Mást javasolhat például a kezelőorvos, ha az orrdugulás és megint mást, ha a bőrviszketés a legerősebb panasza. A szemtünetekre antihisztamin tartalmú szemcsepp, az orrszárazság és az orrban megtapadó pollenek ellen az orrmosás segíthet. A kezelés eredményesebb lesz, ha minimálisra csökkentjük a környezetünkben a pollenek számát. Az allergológus ebben hasznos praktikákkal fog segíteni, például naponkénti hajmosást, gyakori ágyneműcserét javasol, elmondja miért ne teregessen a szabadban, milyen gyakran porszívózzon és mire figyeljen, ha autóval utazik.

„A polleneket teljes mértékben nem tudjuk száműzni az életünkből, hiszen a legnagyobb odafigyelés mellett sem szeretnénk nyilván lemondani például a nyári szabadtéri programjainkról. Létezik olyan kezelési mód, amely az immunrendszer működését képes úgy áthangolni, hogy az allergén jelenléte ne okozzon tüneteket. Az allergén-specifikus immunterápiával 3-5 éves kezelés alatt akár 10-12 évre is megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Már az első évben jelentős javulásról számolnak be a betegek, ám ezt a típusú kezelést a parlagfű szezon előtt 2 hónappal korábban kell kezdeni. Aki tehát most szenved az allergiától, tüneti kezeléssel tud javulást elérni. Az allergén-specifikus immunterápiát a jövő év május környékén tudja megkezdeni.”

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Mentális immunerősítés légúti betegek részére

Mentális immunerősítés légúti betegek részére

A járványhelyzet miatt egyre többen küzdenek a szorongás és a stressz tüneteivel. Dr. Révay Edit a Budai Allergiaközpont életvezetési tanácsadója fontosnak tartja, ha így érzünk, mielőbb kérjünk segítséget. A fel nem dolgozott belső feszültségek a légúti betegségek tüneteit is felerősítik és az immunrendszer működését is gyengítik.

További részletek
Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Aki hajlamos a gyomorégésre tapasztalhatja, hogy a tünetei mostanában erősödnek. Ez tavasszal egyébként is jellemző, de a jelenlegi helyzetben a korábbi napirend felborulása, a stressz, a megváltozott étkezési szokások is okozhatják. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen házi praktikákat vethetünk be gyomorégés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA