5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.09.04 Módosítva: 2021.10.01

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Bármilyen életkorban kialakulhat

Parlagfű allergia gyerek és felnőttkorban is kialakulhatAz előző évben még semmilyen panasza nem volt, de idén július vége körül már szénanáthás tünetei jelentkeztek. Azt gondolja a klíma, vagy a huzat, de ha a panaszok egy-két hét alatt sem múlnak, érdemes allergológushoz fordulnia, mert az allergia nem csak gyermekkorban, hanem később is megjelenhet.

„Gyerekkorban általában óvodáskor környékén, de akár már fiatalabbaknál is megjelenhetnek a légúti allergia tünetei. Felnőttkorban és idősebbeknél is, nincs kivétel életkor szempontjából, kialakulásának gyakorisága rendszerint egyedül csak a kor előrehaladtával, 65 év felett csökken.”

Nem csak légúti tüneteket okozhat

A szénanáthát elsősorban a náthás tüneteiről ismerheti fel. Orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés valóban a legjellemzőbb panasz, ám az allergiás nátha emellett szemviszketést, könnyezést, allergiás kötőhártya-gyulladást, orrviszketést, sőt bőrre tapadó pollenek bőrviszketést, ekcémás tüneteket is okozhatnak. Gyakori panasz még a torokban jelentkező viszkető érzés is, ami akár keresztallergia tünete is lehet.

„Bizonyos zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket okozhat a parlagfűre allergiásoknál. Ez a keresztallergia jelensége, ami előfordulhat, ha a parlagfű allergiás görögdinnyét, uborkát, banánt vagy cukkinit fogyaszt. Ha ilyet tapasztalunk, akkor sem kell egyből az összes potenciális allergénforrást kiiktatni az étrendből. Speciális, ún. multiplex allergiateszttel pontosan meg lehet határozni, hogy mi az az étel, amit kerülni kell, ezáltal a felesleges diétát elkerülhetjük.”

Bőrteszttel és vérvizsgálattal is diagnosztizálható

Parlagfű allergia kivizsgálása.A tapasztalt allergológus már a tünetek alapján meg tudja állapítani, ha parlagfű allergiás beteggel találkozik, ám a diagnózishoz és a személyre szabott kezeléshez allergia vizsgálatot szükséges végezni. Ez történhet alkaros bőrpróbával, ún. Prick-teszttel vagy vérvizsgálattal is. Az eredményeket az allergológus a tünetekkel együtt fogja értékelni, ezek együttes figyelembe vételével fogja a kezelési tervet összeállítani.

„Pollenszezonban bőrpróba nem végezhető, ilyenkor csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ez így történik akkor is, ha a beteg antihisztamint szed a tüneteire, vagy olyan bőrbetegsége van – esetleg erős ekcémás tünetei az alkaron – ami mellett a bőrpróba nem végezhető, vagy várandósság idején. Ma már nagyon sok mindent tudunk vérből vizsgálni, nem csak magát az allergéneket, hanem azok komponenseit (összetevőit) is, illetve a keresztallergiát okozó anyagokat.”

Magától nem múlik el

Kezelés nélkül a tünetek rosszabbodására lehet számítani, sőt, szövődményként újabb allergiák és asztma is kialakulhat. Az allergiás tüneteket tehát komolyan kell venni. Terápia nélkül nem pusztán a szénanáthás tünetek rontják az életminőséget, hanem gyakoribb betegségekkel is számolhatunk.

„A kezeletlen légúti allergia tartós gyulladásban tartja az orrnyálkahártyát, emiatt gyakoribbá válhatnak a különböző légúti betegségek. A gyulladt orrnyálkahártya védtelenebb a kórokozók ellen, de az érintettek körében megnő a termelődő orrváladék mennyisége is, emiatt gyakran hátsó garatfali csorgás jelentkezhet. Erre a torokban kellemetlen érzés, fekvő helyzetben fellépő köhögési inger hívhatja fel a figyelmet. A gyulladt orrnyálkahártya miatt a fülkürt működésében is lehet zavar, emiatt pedig fültünetek is jelentkezhetnek -dugulás, akár érzékenység a tartós nyomáseltolódás miatt, ami középfül-gyulladáshoz is vezethet idővel.”

Több féle kezelés közül választhatunk

Parlagfű allergia kezelése antihisztaminnal és immunterápiával.A parlagfű allergia kezelhető tünetileg antihisztamin gyógyszerek és orrsprayk segítségével. Több készítmény kapható, eltérő hatóanyaggal, ezeket a tünetei függvényében kell szednie. Mást javasolhat például a kezelőorvos, ha az orrdugulás és megint mást, ha a bőrviszketés a legerősebb panasza. A szemtünetekre antihisztamin tartalmú szemcsepp, az orrszárazság és az orrban megtapadó pollenek ellen az orrmosás segíthet. A kezelés eredményesebb lesz, ha minimálisra csökkentjük a környezetünkben a pollenek számát. Az allergológus ebben hasznos praktikákkal fog segíteni, például naponkénti hajmosást, gyakori ágyneműcserét javasol, elmondja miért ne teregessen a szabadban, milyen gyakran porszívózzon és mire figyeljen, ha autóval utazik.

„A polleneket teljes mértékben nem tudjuk száműzni az életünkből, hiszen a legnagyobb odafigyelés mellett sem szeretnénk nyilván lemondani például a nyári szabadtéri programjainkról. Létezik olyan kezelési mód, amely az immunrendszer működését képes úgy áthangolni, hogy az allergén jelenléte ne okozzon tüneteket. Az allergén-specifikus immunterápiával 3-5 éves kezelés alatt akár 10-12 évre is megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Már az első évben jelentős javulásról számolnak be a betegek, ám ezt a típusú kezelést a parlagfű szezon előtt 2 hónappal korábban kell kezdeni. Aki tehát most szenved az allergiától, tüneti kezeléssel tud javulást elérni. Az allergén-specifikus immunterápiát a jövő év május környékén tudja megkezdeni.”

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!