Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről!

Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.03.11 Módosítva: 2021.08.06

Az immunterápiát az év elején érdemes elkezdeniha a pázsitfűfélékre, fekete ürömre vagy a parlagfűre allergiás. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a kezeléssel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszolt.

Miért jelentkeznek szénanáthás tüneteim?

Szénanátha tüneteinek kezelése immunterápiával.Az allergiát az immunrendszer túlműködése okozza, aminek következtében olyan, számára ártalmatlan anyagokat is veszélyesként érzékel, mint a pollenek. Ezek ellen harcol, amikor hisztamin felszabadulását indítja el a szervezetben, a könnyezés, tüsszögés, viszketés jelzi, hogy meg akar szabadulni ettől az anyagtól, a pollentől.

Mit jelent a tüneti kezelés?

A légúti allergiás tünetek ellen alkalmazott hagyományos allergia kezelés része többek közt az antihisztamin tabletta szedése, szemcseppek, orrspray használata. Ezek a készítmények az allergiás tüneteket szüntetik meg, a hisztamint blokkolják, a gyulladást csökkentik helyileg, mint például a szteroid orrspray az orrnyálkahártyán. Elkezdeni akkor kell, ha a tüneteket okozó pollen megjelenik a levegőben és addig hatnak, amíg szedjük vagy használjuk őket.

Immunterápia allergia ellen – mi a kezelés célja?

Az allergénspecifikus immunterápia nemcsak az allergiás tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Ezért is hívjuk oki kezelésnek. Jelenleg ez az egyetlen tartós kezelési mód allergia ellen. A kezelés célja:

 • a tünetek megszüntetése
 • a beteg életminőségének javítása
 • a tünetek kiújulásának megelőzése
 • súlyosabb betegség kialakulásának megelőzése.

Mit tartalmaznak a készítmények?

Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, majd kiköpi vagy lenyeli a beteg.

Miért választják egyre többen?

Az allergén immunterápia mellett általában azért döntenek a korábban tüneti szereket használó allergiások, mert nem elégedettek a készítmények hatásával, illetve mert egy tartós megoldást szeretnének. Az immunterápia allergia ellen jó választás lehet mindazok számára, akiknél az allergiás tüneteik számottevő életminőség romlást okoznak, a tüneteik rosszul kontrolláltak, vagy azért, mert nem szeretnének a továbbiakban minden évben, hónapokon át gyógyszereket szedni.

 

A 3-5 éven át tartó kezeléssel az allergiás tüneteket 10-12 évre lehet megszüntetni. A kezelésnek köszönhetően nem kell tehát többé a nyaralás időpontját vagy a szabadtéri programokat az allergiaszezonhoz igazítani. Az allergiás tünetek az éjszakai pihenést sem befolyásolják, nyugodtan sminkelhet, nem kell aggódni a szemkönnyezés miatt, és a vezetés közbeni tüsszögés rohamtól sem kell tartania.

Milyen súlyosabb betegségeket előz meg az allergén immunterápia?

Légúti allergia esetén idővel gyakran újabb allergiák jelennek meg. Ha például évekig csak nyáron jelentkeztek a tüneteink parlagfű allergia miatt, akkor egyszer csak azt vehetjük észre, hogy már márciusban is tüsszögünk, a nyírfa virágzásának idején. A másik lehetséges szövődmény, melyet segíthet megelőzni az allergén immunterápia, az asztma. Légúti allergia esetén ugyanis idővel asztmás tünetek – köhögés, légszomj, nehézlégzés – is kialakulhatnak. Ilyen esetben a két betegséget együtt kell kezelni.

Hogyan zajlik a kezelés?

Immunterápia előtt allergia vizsgálat.Immunterápia allergia ellen akkor kezdhető, ha a beteg tünetei és a kiváltó allergén közötti összefüggés egyértelműen bizonyítható. A kezelőorvos ennek érdekében alaposan ki fogja kérdezni a tüneteiről és elvégzi a szükséges allergiavizsgálatokat is. A hagyományos Prick-teszt és allergia vérvizsgálat mellett a komponens alapú diagnosztika is segít annak eldöntésében, hogy valakinél érdemes-e allergén immunterápiát kezdeni. Ha a klinikai tünetek és a vizsgálatok eredményei megegyeznek, akkor a kezelés megkezdhető.

Immunterápia allergia ellen - a gyakorlatban

A kivizsgálást követően a kezelőorvos felírja a készítmény első adagját a beteg részére. Pollenallergia esetén a kezelést az egész pollenszezonban folytatni kell, minimum 3 éven keresztül. Tabletta és csepp formában elérhetőek a készítmények. Ezeket kell naponta egyszer használni, az előírt mennyiségben a nyelv alá helyezve vagy cseppentve. A hatóanyag így szívódik fel, ezért fontos a megadott ideig a szájban tartani.

Milyen mellékhatásokra készüljek?

Az eddigi tapasztalatok és a klinikai vizsgálatok eredményei alapján az allergén immunterápia enyhe, helyi mellékhatásokat okoz. Előfordulhat enyhe viszkető érzés a szájüregben. Ez is többnyire a kezelés megkezdését követő pár napon-héten belül jelentkeznek, később nem.

Az eddigi tüneti szereket nem kell szednem?

Az allergén immunterápiás kezelés időtartama minimum 3 év. A tünetek azonban nem csak a 3. évet követően, hanem folyamatosan, így már az első évben is csökkenhetnek. A tüneti szereket ezzel egyenes arányban lehet csökkenteni. A legjelentősebb javulás az első évben az orr- és a szemtünetek terén tapasztalható, így már az első évben is kevesebb szemcsepp vagy orrspray használatára lehet szükség. Ahogy a kezelés halad, a tüneti szereket úgy lehet folyamatosan elhagyni, a kezelőorvos felügyeletével.

Mikor eredményes a kezelés?

Az allergén immunterápiás kezelés hatásának lemérése nem allergiavizsgálattal történik. A kezelés végén tehát nem végzünk újabb allergia tesztet. A hatás lemérésére jelenleg három paraméter alkalmazható, tehát az alábbi esetekben tekintjük eredményesnek a kezelést:

 • a tünetek tartós, kifejezett csökkenése
 • életminőség tartós, kifejezett javulása
 • a tüneti gyógyszerek iránti igény jelentős csökkenése, akár már az immunterápiás kezelés első évében.

Mennyibe kerül az allergén immunterápia?

A tüneti szerek iránti igény folyamatosan csökken a terápia során, a 3-5 éves kezelést követően – mivel az allergén immunterápia ennyi évre immunizál – a beteg 10-12 évig nem szorul tüneti szerekre. Az asztma és újabb allergiák megjelenésének megelőzése mellett, az allergén immunterápia pénzben nem mérhető értéke az életminőség jelentős javulása, amiről beszámolnak a kezelésben résztvevők. Ezeket a szempontokat figyelembevéve érdemes mérlegelni, hogy amennyiben valaki alkalmas rá, jó befektetés-e az allergia tartós kezelésre fordított, szezonális allergia esetén havi 20-25 ezer forint körüli összeg.

Gyerekeknél is végezhető?

Gyerekeknél is alkalmazható immunterápia allergia ellen.A szakmai ajánlás alapján 5 éves kor felett kezdhető a kezelés. Gyerekek esetén – a felnőttekhez hasonlóan - az allergén immunterápiával kezeltek körében kisebb a további allergiák megjelenésének és az asztma kialakulásának kockázata. A kezelés eredményességéhez nagyon fontos a beteg együttműködése. A készítmény csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha a gyermek a nyelve alatt, a megadott ideig képes tartani.

Most derült ki, hogy allergiás vagyok, így is kezdhetem?

Igen, immunterápia allergia ellen nemcsak akkor kezdhető, ha már évek óta allergiás. A kezelés megkezdéséhez nem szükséges azt megelőzően allergia elleni tüneti szereket használnia.

Terhesség alatt kezdhető?

Várandósság alatt nem kezdünk allergén immunterápiás kezelést. A tervezett teherbeesés előtt érdemes kezdeni, mert a kezelést a várandósság alatt is lehet folytatni.

Mi a helyzet, ha több növényre is allergiás vagyok?

Immunterápia allergia ellen, tartós megoldás.Ilyen esetben az erősebb allergiás tüneteket okozó allergénnel kezdjük az immunterápiás kezelést. A második évtől párhuzamosan is végezhető, a másik allergén elleni készítményeket is lehet szedni.

Parlagfű allergiás vagyok, mikor kezdhetem a kezelést?

A tüneti szerekkel szemben az allergén immunterápiát legalább két, inkább három hónappal korábban kell kezdeni, mint ahogyan az allergén pollenek megjelennek a levegőben és a kezelést az adott növény pollenszórásának idején folytatni kell. Parlagfű allergia esetén tehát az immunterápiás készítményeket évente 5-6 hónapig szedni kell. Ahhoz, hogy a kezelést még ebben az évben megkezdhesse, májusig keresse fel allergológus kezelőorvosát!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 
  • hano betegség kivizsgálása

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

Ezért erősödnek viharok, heves zivatarok időszakában az allergiás tünetei

A száraz, meleg időben örülnek az allergiások, ha eső érkezik, hiszen legalább egy időre elmossa a polleneket. Erős zivatarok, viharok alatt azonban az allergiás, asztmás tünetek is fokozódhatnak, figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

További részletek
Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!