Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről!

Immunterápia allergia ellen – tudjon meg mindent a kezelésről!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.03.11 Módosítva: 2020.03.16

A következő pár hónapban még kezdhető immunterápia allergia ellen, ha a pázsitfűfélékre, fekete ürömre vagy a parlagfűre allergiás. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a kezeléssel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszolt.

Miért jelentkeznek szénanáthás tüneteim?

Szénanátha tüneteinek kezelése immunterápiával.Az allergiát az immunrendszer túlműködése okozza, aminek következtében olyan, számára ártalmatlan anyagokat is veszélyesként érzékel, mint a pollenek. Ezek ellen harcol, amikor hisztamin felszabadulását indítja el a szervezetben, a könnyezés, tüsszögés, viszketés jelzi, hogy meg akar szabadulni ettől az anyagtól, a pollentől.

Mit jelent a tüneti kezelés?

A légúti allergiás tünetek ellen alkalmazott hagyományos allergia kezelés része többek közt az antihisztamin tabletta szedése, szemcseppek, orrspray használata. Ezek a készítmények az allergiás tüneteket szüntetik meg, a hisztamint blokkolják, a gyulladást csökkentik helyileg, mint például a szteroid orrspray az orrnyálkahártyán. Elkezdeni akkor kell, ha a tüneteket okozó pollen megjelenik a levegőben és addig hatnak, amíg szedjük vagy használjuk őket.

Immunterápia allergia ellen – mi a kezelés célja?

Az allergénspecifikus immunterápia nemcsak az allergiás tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Ezért is hívjuk oki kezelésnek. Jelenleg ez az egyetlen tartós kezelési mód allergia ellen. A kezelés célja:

  • a tünetek megszüntetése
  • a beteg életminőségének javítása
  • a tünetek kiújulásának megelőzése
  • súlyosabb betegség kialakulásának megelőzése.

Mit tartalmaznak a készítmények?

Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, majd kiköpi vagy lenyeli a beteg.

Miért választják egyre többen?

Az allergén immunterápia mellett általában azért döntenek a korábban tüneti szereket használó allergiások, mert nem elégedettek a készítmények hatásával, illetve mert egy tartós megoldást szeretnének. Az immunterápia allergia ellen jó választás lehet mindazok számára, akiknél az allergiás tüneteik számottevő életminőség romlást okoznak, a tüneteik rosszul kontrolláltak, vagy azért, mert nem szeretnének a továbbiakban minden évben, hónapokon át gyógyszereket szedni.

 

A 3-5 éven át tartó kezeléssel az allergiás tüneteket 10-12 évre lehet megszüntetni. A kezelésnek köszönhetően nem kell tehát többé a nyaralás időpontját vagy a szabadtéri programokat az allergiaszezonhoz igazítani. Az allergiás tünetek az éjszakai pihenést sem befolyásolják, nyugodtan sminkelhet, nem kell aggódni a szemkönnyezés miatt, és a vezetés közbeni tüsszögés rohamtól sem kell tartania.

Milyen súlyosabb betegségeket előz meg az allergén immunterápia?

Légúti allergia esetén idővel gyakran újabb allergiák jelennek meg. Ha például évekig csak nyáron jelentkeztek a tüneteink parlagfű allergia miatt, akkor egyszer csak azt vehetjük észre, hogy már márciusban is tüsszögünk, a nyírfa virágzásának idején. A másik lehetséges szövődmény, melyet segíthet megelőzni az allergén immunterápia, az asztma. Légúti allergia esetén ugyanis idővel asztmás tünetek – köhögés, légszomj, nehézlégzés – is kialakulhatnak. Ilyen esetben a két betegséget együtt kell kezelni.

Hogyan zajlik a kezelés?

Immunterápia előtt allergia vizsgálat.Immunterápia allergia ellen akkor kezdhető, ha a beteg tünetei és a kiváltó allergén közötti összefüggés egyértelműen bizonyítható. A kezelőorvos ennek érdekében alaposan ki fogja kérdezni a tüneteiről és elvégzi a szükséges allergiavizsgálatokat is. A hagyományos Prick-teszt és allergia vérvizsgálat mellett a komponens alapú diagnosztika is segít annak eldöntésében, hogy valakinél érdemes-e allergén immunterápiát kezdeni. Ha a klinikai tünetek és a vizsgálatok eredményei megegyeznek, akkor a kezelés megkezdhető.

Immunterápia allergia ellen - a gyakorlatban

A kivizsgálást követően a kezelőorvos felírja a készítmény első adagját a beteg részére. Pollenallergia esetén a kezelést az egész pollenszezonban folytatni kell, minimum 3 éven keresztül. Tabletta és csepp formában elérhetőek a készítmények. Ezeket kell naponta egyszer használni, az előírt mennyiségben a nyelv alá helyezve vagy cseppentve. A hatóanyag így szívódik fel, ezért fontos a megadott ideig a szájban tartani.

Milyen mellékhatásokra készüljek?

Az eddigi tapasztalatok és a klinikai vizsgálatok eredményei alapján az allergén immunterápia enyhe, helyi mellékhatásokat okoz. Előfordulhat enyhe viszkető érzés a szájüregben. Ez is többnyire a kezelés megkezdését követő pár napon-héten belül jelentkeznek, később nem.

Az eddigi tüneti szereket nem kell szednem?

Az allergén immunterápiás kezelés időtartama minimum 3 év. A tünetek azonban nem csak a 3. évet követően, hanem folyamatosan, így már az első évben is csökkenhetnek. A tüneti szereket ezzel egyenes arányban lehet csökkenteni. A legjelentősebb javulás az első évben az orr- és a szemtünetek terén tapasztalható, így már az első évben is kevesebb szemcsepp vagy orrspray használatára lehet szükség. Ahogy a kezelés halad, a tüneti szereket úgy lehet folyamatosan elhagyni, a kezelőorvos felügyeletével.

Mikor eredményes a kezelés?

Az allergén immunterápiás kezelés hatásának lemérése nem allergiavizsgálattal történik. A kezelés végén tehát nem végzünk újabb allergia tesztet. A hatás lemérésére jelenleg három paraméter alkalmazható, tehát az alábbi esetekben tekintjük eredményesnek a kezelést:

  • a tünetek tartós, kifejezett csökkenése
  • életminőség tartós, kifejezett javulása
  • a tüneti gyógyszerek iránti igény jelentős csökkenése, akár már az immunterápiás kezelés első évében.

Mennyibe kerül az allergén immunterápia?

A tüneti szerek iránti igény folyamatosan csökken a terápia során, a 3-5 éves kezelést követően – mivel az allergén immunterápia ennyi évre immunizál – a beteg 10-12 évig nem szorul tüneti szerekre. Az asztma és újabb allergiák megjelenésének megelőzése mellett, az allergén immunterápia pénzben nem mérhető értéke az életminőség jelentős javulása, amiről beszámolnak a kezelésben résztvevők. Ezeket a szempontokat figyelembevéve érdemes mérlegelni, hogy amennyiben valaki alkalmas rá, jó befektetés-e az allergia tartós kezelésre fordított, szezonális allergia esetén havi 20-25 ezer forint körüli összeg.

Gyerekeknél is végezhető?

Gyerekeknél is alkalmazható immunterápia allergia ellen.A szakmai ajánlás alapján 5 éves kor felett kezdhető a kezelés. Gyerekek esetén – a felnőttekhez hasonlóan - az allergén immunterápiával kezeltek körében kisebb a további allergiák megjelenésének és az asztma kialakulásának kockázata. A kezelés eredményességéhez nagyon fontos a beteg együttműködése. A készítmény csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha a gyermek a nyelve alatt, a megadott ideig képes tartani.

Most derült ki, hogy allergiás vagyok, így is kezdhetem?

Igen, immunterápia allergia ellen nemcsak akkor kezdhető, ha már évek óta allergiás. A kezelés megkezdéséhez nem szükséges azt megelőzően allergia elleni tüneti szereket használnia.

Terhesség alatt kezdhető?

Várandósság alatt nem kezdünk allergén immunterápiás kezelést. A tervezett teherbeesés előtt érdemes kezdeni, mert a kezelést a várandósság alatt is lehet folytatni.

Mi a helyzet, ha több növényre is allergiás vagyok?

Immunterápia allergia ellen, tartós megoldás.Ilyen esetben az erősebb allergiás tüneteket okozó allergénnel kezdjük az immunterápiás kezelést. A második évtől párhuzamosan is végezhető, a másik allergén elleni készítményeket is lehet szedni.

Parlagfű allergiás vagyok, mikor kezdhetem a kezelést?

A tüneti szerekkel szemben az allergén immunterápiát legalább két, inkább három hónappal korábban kell kezdeni, mint ahogyan az allergén pollenek megjelennek a levegőben és a kezelést az adott növény pollenszórásának idején folytatni kell. Parlagfű allergia esetén tehát az immunterápiás készítményeket évente 5-6 hónapig szedni kell. Ahhoz, hogy a kezelést még ebben az évben megkezdhesse, májusig keresse fel allergológus kezelőorvosát!

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA