Mandulaallergia esetén, a komponens alapú allergiavizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy milyen pollen vagy élelmiszer okozhat keresztallergiát. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, amit tudnunk kell ezzel kapcsolatban.
A keresztallergia lényege, hogy ha kicsi a szerkezeti eltérés két allergén fehérje között, akkor az allergiás szervezete könnyen „összekeverheti”. Emiatt mindkettőre allergiás reakcióval reagál. Keresztallergia létrejöhet pollen-étel és étel-étel között is.
Pollen-étel esetében, ha valakinél pollenallergiát diagnosztizálnak, akkor keresztallergia esetén bizonyos ételek fogyasztása mellett is panaszai jelentkezhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévő pollenallergiás, szénanáthás tünetei erősödnek fel – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Keresztallergia esetén a tünetek a szájüregben jelentkeznek: torok- és ajakviszketés, égő érzés a legjellemzőbb panaszok, de akár ödémás panasz is jelentkezhet. Ezek a tünetek bármelyik évszakban jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy az allergén pollen jelen van-e a levegőben, vagy sem.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
A mandula kapcsán a nyírfapollen allergiát kell kiemelni, ez egy viszonylag gyakori keresztallergia. A mandula komponenseit vizsgálva megállapították, hogy amennyiben a Pru du 1 keresztreagál a nyírfa Bet v 1-el, ami orális allergia szindrómát (OAS) okozhat. Emellett a Pru du 4 szintén OAS tünetet provokálhat.
ciók mandulaallergia eseténAz egyes allergének komponenseit különböző rövidítések jelölik. A mandula allergén fehérjék esetében ez a Pru du, majd ezt követi egy szám. Az egyes számok különböző tulajdonságokat is jelölnek. A Pru du 3 allergén komponens az élelmiszer-élelmiszer keresztreakció szempontjából lényeges. Ha valakinél ez az érték magasabb a többi mandula allergén komponenshez képest, akkor fontos figyelnie az ún. rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is, ilyen esetben ugyanis nagyobb a keresztreakció esélye.
Ilyen esetben a mandulaallergiás személynél olyan allergiás tünetek jelentkezhetnek, mintha mandulát fogyasztott volna. Amennyiben tehát ennek a komponensnek az értéke emelkedett, mellőzni kell a csonthéjas magvú gyümölcsök (kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva), de az alma, körte és birs fogyasztását is.
Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponens alapú allergiavizsgálat arra is választ ad, hogy milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthat a mandulaallergiás személy, ha mandulát fogyaszt. Az említett Pru du 3 esetében sajnos szisztémás és életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, de a jelentések szerint a mandula fő fehérje, a Pru du 6 is súlyos, szisztémás allergiás reakciót vált ki. Ilyen esetekben nagyon szigorú diétát kell tartani és a betegnek mindig magánál kell tartania az önbelövős adreanalin injekciót, amit használnia kell, amint az anafilaxia tünetei jelentkeznek.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
További véleményekAz allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.