Mandulaallergia: ezt árulják el a komponensek

Mandulaallergia: ezt árulják el a komponensek

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.02.23 Módosítva: 2022.03.03

Mandulaallergia esetén, a komponens alapú allergiavizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy milyen pollen vagy élelmiszer okozhat keresztallergiát. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, amit tudnunk kell ezzel kapcsolatban.

Pollen-étel és élelmiszer-élelmiszer keresztallergiák

A keresztallergia lényege, hogy ha kicsi a szerkezeti eltérés két allergén fehérje között, akkor az allergiás szervezete könnyen „összekeverheti”. Emiatt mindkettőre allergiás reakcióval reagál. Keresztallergia létrejöhet pollen-étel és étel-étel között is.

 

Pollen-étel esetében, ha valakinél pollenallergiát diagnosztizálnak, akkor keresztallergia esetén bizonyos ételek fogyasztása mellett is panaszai jelentkezhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévő pollenallergiás, szénanáthás tünetei erősödnek fel – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Keresztallergia esetén a tünetek a szájüregben jelentkeznek: torok- és ajakviszketés, égő érzés a legjellemzőbb panaszok, de akár ödémás panasz is jelentkezhet. Ezek a tünetek bármelyik évszakban jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy az allergén pollen jelen van-e a levegőben, vagy sem.

Komponens alapú diagnosztika a pollen-étel keresztreakció kivizsgálásában

Mandulaallergia kivizsgálása komponens alapú laborvizsgálattal.A mandula kapcsán a nyírfapollen allergiát kell kiemelni, ez egy viszonylag gyakori keresztallergia. A mandula komponenseit vizsgálva megállapították, hogy amennyiben a Pru du 1 keresztreagál a nyírfa Bet v 1-el, ami orális allergia szindrómát (OAS) okozhat. Emellett a Pru du 4 szintén OAS tünetet provokálhat.

Élelmiszer-élelmiszer keresztreakciók mandulaallergia esetén

Az egyes allergének komponenseit különböző rövidítések jelölik. A mandula allergén fehérjék esetében ez a Pru du, majd ezt követi egy szám. Az egyes számok különböző tulajdonságokat is jelölnek. A Pru du 3 allergén komponens az élelmiszer-élelmiszer keresztreakció szempontjából lényeges. Ha valakinél ez az érték magasabb a többi mandula allergén komponenshez képest, akkor fontos figyelnie az ún. rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is, ilyen esetben ugyanis nagyobb a keresztreakció esélye.

 

Ilyen esetben a mandulaallergiás személynél olyan allergiás tünetek jelentkezhetnek, mintha mandulát fogyasztott volna. Amennyiben tehát ennek a komponensnek az értéke emelkedett, mellőzni kell a csonthéjas magvú gyümölcsök (kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva), de az alma, körte és birs fogyasztását is.

 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponens alapú allergiavizsgálat arra is választ ad, hogy milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthat a mandulaallergiás személy, ha mandulát fogyaszt. Az említett Pru du 3 esetében sajnos szisztémás és életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, de a jelentések szerint a mandula fő fehérje, a Pru du 6 is súlyos, szisztémás allergiás reakciót vált ki. Ilyen esetekben nagyon szigorú diétát kell tartani és a betegnek mindig magánál kell tartania az önbelövős adreanalin injekciót, amit használnia kell, amint az anafilaxia tünetei jelentkeznek.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 
  • hano betegség kivizsgálása

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne.A kislányom 9 hónapos múlt. Bevezetve nem lett még a liszt, tojásfehérje, olaj.Sajnos adtak neki piskótát,amitől az oldalán apró piros pöttyök lettek.A házi orvos azt ja asolta várják 7-10napot hátha a pöttyök elmúlnak.Van erre esély vagy felesleges tovább várni és azonnal vigyem allergia vizsgálatra?Válaszát előre is köszönöm.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

Az első találkozása a gyermeknek új ételekkel okozhat apró piros pöttyöket a bőrön. Ez még nem jelent allergiát. Az ön helyében várnék pár napot, ahogy az orvosa javasolta, és óvatosan vezetném be az új ételeket. Amennyiben a bevezetés során tapasztal még ilyen reakciót, úgy egy gasztroenterológus allergológus orvoshoz kell elvinni a gyermeket, aki megvizsgálja az allergia esélyét is. 1 éves kor alatt csak nagyon indokolt esetben végeznek allergia vizsgálatot csak szakorvos javaslatára.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.

További részletek
A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A stressz az egész szervezetre, így az immunrendszer működésére is hatással van. A folyamatos feszültség állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket, és hosszú távon komoly egészségügyi károsodást okozhat. Ha úgy érzi, hogy a korábban jól beállított allergia kezelés ellenére a tünetei kiújulnak vagy rosszabbodnak, Kispál Mónika, a Budai Allergiaközpont pszichológusának tanácsai segíthetnek a stressz kezeléssel kapcsolatban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!