Mandulaallergia: ezt árulják el a komponensek

Mandulaallergia: ezt árulják el a komponensek

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15

Mandulaallergia esetén, a komponens alapú allergiavizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy milyen pollen vagy élelmiszer okozhat keresztallergiát. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, amit tudnunk kell ezzel kapcsolatban.

Pollen-étel és élelmiszer-élelmiszer keresztallergiák

A keresztallergia lényege, hogy ha kicsi a szerkezeti eltérés két allergén fehérje között, akkor az allergiás szervezete könnyen „összekeverheti”. Emiatt mindkettőre allergiás reakcióval reagál. Keresztallergia létrejöhet pollen-étel és étel-étel között is.

Pollen-étel esetében, ha valakinél pollenallergiát diagnosztizálnak, akkor keresztallergia esetén bizonyos ételek fogyasztása mellett is panaszai jelentkezhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévő pollenallergiás, szénanáthás tünetei erősödnek fel – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Keresztallergia esetén a tünetek a szájüregben jelentkeznek: torok- és ajakviszketés, égő érzés a legjellemzőbb panaszok, de akár ödémás panasz is jelentkezhet. Ezek a tünetek bármelyik évszakban jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy az allergén pollen jelen van-e a levegőben, vagy sem.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Komponens alapú diagnosztika a pollen-étel keresztreakció kivizsgálásában

A mandula kapcsán a nyírfapollen allergiát kell kiemelni, ez egy viszonylag gyakori keresztallergia. A mandula komponenseit vizsgálva megállapították, hogy amennyiben a Pru du 1 keresztreagál a nyírfa Bet v 1-el, ami orális allergia szindrómát (OAS) okozhat. Emellett a Pru du 4 szintén OAS tünetet provokálhat.

Élelmiszer-élelmiszer keresztreakMandulaallergia kivizsgálása komponens alapú laborvizsgálattal.ciók mandulaallergia esetén

Az egyes allergének komponenseit különböző rövidítések jelölik. A mandula allergén fehérjék esetében ez a Pru du, majd ezt követi egy szám. Az egyes számok különböző tulajdonságokat is jelölnek. A Pru du 3 allergén komponens az élelmiszer-élelmiszer keresztreakció szempontjából lényeges. Ha valakinél ez az érték magasabb a többi mandula allergén komponenshez képest, akkor fontos figyelnie az ún. rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is, ilyen esetben ugyanis nagyobb a keresztreakció esélye.

Ilyen esetben a mandulaallergiás személynél olyan allergiás tünetek jelentkezhetnek, mintha mandulát fogyasztott volna. Amennyiben tehát ennek a komponensnek az értéke emelkedett, mellőzni kell a csonthéjas magvú gyümölcsök (kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva), de az alma, körte és birs fogyasztását is.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponens alapú allergiavizsgálat arra is választ ad, hogy milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthat a mandulaallergiás személy, ha mandulát fogyaszt. Az említett Pru du 3 esetében sajnos szisztémás és életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, de a jelentések szerint a mandula fő fehérje, a Pru du 6 is súlyos, szisztémás allergiás reakciót vált ki. Ilyen esetekben nagyon szigorú diétát kell tartani és a betegnek mindig magánál kell tartania az önbelövős adreanalin injekciót, amit használnia kell, amint az anafilaxia tünetei jelentkeznek.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok