Mogyoró, éger vagy nyírfa allergia? Allergén immunterápiával tartósan kezelhető!

Mogyoró, éger vagy nyírfa allergia? Allergén immunterápiával tartósan kezelhető!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 14:30

Akik tavaly elkezdték az allergén immunterápiás kezelést, ezekben a hónapokban akár allergiás tünetek nélkül is élvezhetik a szabadban töltött időt. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan kezelhető tartósan a mogyoró, éger vagy nyírfa allergia.

Így hat a kezelés

A tavasz hírnökei, elsőként kezdi meg pollenszórását a mogyoró és az éger, majd néhány hét elteltével a nyírfa. Sajnos az allergiások emiatt sokáig nem élvezhették felhőtlenül a jó időt, ám az allergén immunterápiás kezelés mellett már nyugodtan tervezhetnek szabadtéri programokat is.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés során a beteg azt az anyagot szedi megfelelő dózisban, amire allergiás. Az allergén immunterápia lényege, hogy immunrendszerünket megtanítsa, hogy az adott pollenre ne “veszélyként” tekintsen, így ne reagáljon rá, hanem panaszok nélkül el tudja viselni, vagyis az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Aki tavaly elkezdte, már élvezheti az előnyeit

A teljes terápia időtartama 3-5 év, de már az első évtől kezdődően jelentős javulást tapasztalhatnak az immunterápiás kezelésben részesülők. Az allergiás tünetek már az első pollenszezonban is észrevehetően csökkenhetnek. Ilyenkor szükség lehet még a korábbi években megszokott tüneti szerekre, például orrspray használatára, de csak kiegészítésként. A terápia előrehaladtával, az immunrendszer folyamatos áthangolásával pedig ezeket a beteg teljes mértékben el tudja hagyni.

Az allergén immunterápiás készítmények tabletta vagy cseppek, melyeket az előírt módon, dózisban kell otthon használni. A készítményeket allergológus írja fel, receptre tudjuk kiváltani a patikában.

Jegyezze fel a naptárba!

A hagyományos allergia elleni készítményeket akkor javasolt szedni, amikor az allergén növény megkezdi a pollenszórást. Az allergén immunterápiát ezzel szemben jóval korábban, már az allergén növény virágzását legalább 2, de inkább 3 hónappal megelőzően szükséges kezdeni. Amennyiben tehát a jövő évben már szeretné élvezni a kezelés előnyeit, érdemes ősszel allergológussal konzultálnia, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és a kezelés részleteit egyeztessék.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK