Mogyoró, éger vagy nyírfa allergia? Allergén immunterápiával tartósan kezelhető!

Mogyoró, éger vagy nyírfa allergia? Allergén immunterápiával tartósan kezelhető!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15

Akik tavaly elkezdték az allergén immunterápiás kezelést, ezekben a hónapokban akár allergiás tünetek nélkül is élvezhetik a szabadban töltött időt. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan kezelhető tartósan a mogyoró, éger vagy nyírfa allergia.

Így hat a kezelés

A tavasz hírnökei, elsőként kezdi meg pollenszórását a mogyoró és az éger, majd néhány hét elteltével a nyírfa. Sajnos az allergiások emiatt sokáig nem élvezhették felhőtlenül a jó időt, ám az allergén immunterápiás kezelés mellett már nyugodtan tervezhetnek szabadtéri programokat is.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés során a beteg azt az anyagot szedi megfelelő dózisban, amire allergiás. Az allergén immunterápia lényege, hogy immunrendszerünket megtanítsa, hogy az adott pollenre ne “veszélyként” tekintsen, így ne reagáljon rá, hanem panaszok nélkül el tudja viselni, vagyis az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Aki tavaly elkezdte, már élvezheti az előnyeit

A teljes terápia időtartama 3-5 év, de már az első évtől kezdődően jelentős javulást tapasztalhatnak az immunterápiás kezelésben részesülők. Az allergiás tünetek már az első pollenszezonban is észrevehetően csökkenhetnek. Ilyenkor szükség lehet még a korábbi években megszokott tüneti szerekre, például orrspray használatára, de csak kiegészítésként. A terápia előrehaladtával, az immunrendszer folyamatos áthangolásával pedig ezeket a beteg teljes mértékben el tudja hagyni.

Az allergén immunterápiás készítmények tabletta vagy cseppek, melyeket az előírt módon, dózisban kell otthon használni. A készítményeket allergológus írja fel, receptre tudjuk kiváltani a patikában.

Jegyezze fel a naptárba!

A hagyományos allergia elleni készítményeket akkor javasolt szedni, amikor az allergén növény megkezdi a pollenszórást. Az allergén immunterápiát ezzel szemben jóval korábban, már az allergén növény virágzását legalább 2, de inkább 3 hónappal megelőzően szükséges kezdeni. Amennyiben tehát a jövő évben már szeretné élvezni a kezelés előnyeit, érdemes ősszel allergológussal konzultálnia, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és a kezelés részleteit egyeztessék.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK