Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2024.06.03 07:20

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Támadásban a pázsitfűfélék

Az elmúlt hetekben viharos gyorsasággal jelentek meg az udvarokban, útszéleken és árokpartokon is a pázsitfűfélék, amelyek pollenszórása ellen elsősorban fűnyírással és kaszálással lehet felvenni a küzdelmet – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentésében. A hatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az asztmások és az allergiában szenvedők lehetőség szerint bízzanak meg más személyt ezzel a feladattal, és kaszáláskor ne tartózkodjanak a közelben. Amennyiben ezt nem tudják megoldani, akkor mindenképpen viseljenek maszkot.

A maszkok nem csak a vírusok ellen hatékonyakA szénanátha orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel jár.

-A koronavírus járvány idején szinte már természetessé vált, ám arra kevesebben gondolnak, hogy a pollenek elleni védelemben is jó szolgálatot tehet az orrot és szájat takaró maszk, különösen magas pollenkoncentráció idején. Pedig a pollenek okozta tünetek enyhítésére szolgáló maszkok használata nem új keletű – mondja dr. Hidvégi Edit. A súlyos allergiás rhinitisszel küszködők már a világjárvány előtt is maszkot húztak, igaz csak alkalmanként és jellemzően azokon a napokon, amikor rendkívül magas volt a pollenszám.  A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az orvosi vagy FFP2 arcmaszk két héten át tartó rendszeres viselése jelentősen csökkentette az allergiás nátha tüneteit.

-Szénanáthában az orron át belélegzett apró allergének az orrnyálkahártyára kerülve allergiás reakciót (vizes orrfolyást, tüsszögést, orrdugulást) váltanak ki. A maszk azonban csökkenti a belélegzett pollen mennyiségét, és növeli a belélegzett levegő hőmérsékletét, valamint páratartalmát, emiatt mérséklődik az allergénre adott válasz is.

A pollenszemcsék mérete az allergén növénytől függően 10-100 mikrométer, a gombaspóráké 2-50 mikrométer. Egy szabványos sebészeti maszk akár a 3 mikrométeres részecskéket is képes blokkolni, az FFP2 maszkok pedig még ezeknél is hatékonyabbak, a 0,04 mikrométernyi részecskéket is kiszűrhetik. Hidvégi doktornő szerint a koronavírus-járvány idején beszerzett többrétegű textilmaszkok is jó szolgálatot tehetnek, hiszen vizsgálatok szerint ezek is megvédenek bennünket a legtöbb pollentől.

Tippek a maszk választásához

 1. Válasszon olyan maszkot, ami a pollent és az ultrafinom porrészecskéket is kiszűri!
 2. Győződjön meg arról, hogy a maszk kényelmes és jól illeszkedik.
 3. A sebészeti maszkok hatékonyabbak a textilmaszkoknál. Ezeket azonban minden használat után ki kell dobni.
 4. Amennyiben mosható szövetmaszkot használ, minden levételt követően mossa ki alaposan! Tartson tartalék maszkokat az autóban, a munkahelyén és otthon is!

-Bár az arcmaszk nem szünteti meg az összes szezonális allergiás tünetet, de enyhülést nyújthat a szénanáthás pácienseknek, és kerékpározáskor kifejezetten előnyös lehet a használatuk. A napszemüveg és a nyári kalap szintén praktikus fizikai védelmet jelenthet a levegőben szálló allergénekkel szemben, és javaslom az orr fiziológiás sóoldattal történő rendszeres átmosását is – mondja dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont szakorvosa.

Téma szakértője

 • Dr. Hidvégi Edit PhD

 • Szakterületek:
  • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
 • Specialitások:
  • gyermek és felnőttkorban asztma

  • COPD, köhögés

  • reflux

  • étel-allergia

  • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

   

  endelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési információ:

  • Csütörtök:  csak távkonzultáció

  • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek. A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?
- semmilyen tejterméket nem ehet,
- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,
- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,
- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,
- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,
- kinőheti-e,
- tartós betegségnek minősül-e,
- aerius szedése indokolt-e,
- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.
Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó

-

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

Az alábbiakban igyekszem részletesen válaszolni kérdéseire. Azonban, mivel azt írta, hogy eddig semmilyen tünete nem volt kisfiának a tejtől, úgy gondolom, a továbbiakban is nyugodtan fogyaszthatja a tejet és tejtermékeket is.Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek.


IgE-t, vagy IgG-t vizsgáltak a vérből?


A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?

A tejfehérje több alcsoportból áll, ezek ennek a megnevezései.

- semmilyen tejterméket nem ehet,

Ha valóban allergiás lenne a tejre, akkor nem fogyaszthatna tejterméket sem

- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,

még nyomokban sem

- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,

nem

- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,

a kalciumot kellene pótolni

- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,

kapható szójatej, szója tejföl, tofu

- kinőheti-e,

a tejérzékenység 0-3 éves kor közötti betegség, utána a gyermekek több, mint 90%-a kinövi (ezért kétlem, hogy minden előzetes tünet nélkül 5 évesen válna valaki tejérzékennyé!)

- tartós betegségnek minősül-e,

ha terheléssel igazolható a valódi tejérzékenység, akkor családi pótlék szempontjából igen, egyébként mint írtam, kinőhető

- aerius szedése indokolt-e,

ha nincs tünete, akkor nem

- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.

Nekem van gasztroenterológiai szakvizsgám és étel-allergiából PhD fokozatom, amennyiben szükségét érzik, személyesen szakrendelésemen keressenek meg és készséggel adok további tanácsot.

Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó


Kedves Ildikó!
Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD


-
--
Allergiaközpont
1015 Budapest, Ostrom u 16.
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu
telefon: +36 30 6319309
a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK