Házi praktikák pollenallergia ellen

Házi praktikák pollenallergia ellen

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.06.26

Az orvos által összeállított kezelés mellett néhány praktikával könnyebbé tehetjük a pollenszezont. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire érdemes figyelni például az étkezéssel és a mindennapi rutinnal kapcsolatban.

Tájékozódjunk az időjárásról és a pollenhelyzetről

A csapadékos időjárás nem kedvez a pollenek terjedésének a levegőben, a meleg, szeles időjárás viszont megkeserítheti az allergiában szenvedők mindennapjait. Érdemes annak is utánanézni, hogy az aktuális időjárás hatására hogyan tolódik el a növény virágzási szezonja, így felkészülhetünk a kritikus hetekre. A napi pollenjelentést nyomon követve szervezzük a szabadtéri programokat, magas pollenkoncentráció idején töltsünk kevesebb időt a szabadban.

Korlátozott szellőztetés

Aki allergiás, az jól tudja, hogy néha egy egyszerű szellőztetés is milyen tüsszögési rohamot okozhat. Ha lehet, akkor az ablakokat és ajtókat tartsuk csukva, a hálószobában ritkán szellőztessünk, elalváskor ugyanis irritálhatja nyálkahártyánkat az ágyneműhuzatra ragadt pollen. Aki teheti, használjon légkondicionáló készüléket, ezzel tehermentesítheti lakóhelyiségeit a pollenektől. A készülék pollenszűrőjét rendszeresen cseréljük, tisztíttassuk, hogy elkerüljük például a penészgomba elszaporodását a lakásban.

Változtassunk étrendünkön

A keresztallergia a szájüregben okoz tüneteket. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kapcsán bizsergés, égő érzés, torokviszketés jelentkezhet. A keresztallergia kialakulása egyéni érzékenységtől is függ, leggyakrabban nyírfapollen allergiásokat érint, esetükben például az alma okozhat gondot, parlagfű allergiásoknál pedig a görög- és sárgadinnye vagy a paradicsom.

Mit igyunk?

Házi praktikák allergia ellen.A nyári hőségben lehűtött csalánteával is érdemes a szomjúságot enyhíteni. Ha kúraszerűen isszuk, a szervezetünk meghálálja a pollenszezonban. Egy vizsgálatban a résztvevők 58 százaléka számolt be allergiás tünetei enyhüléséről napi 300mg fagyasztott- szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placeboval. Az allergia ellen természetesen a papsajt segítségével is védekezhetünk, melynek tüsszögésenyhítő, a légutak gyulladását csillapító, köhögési ingert csökkentő, immunrendszer erősítő hatást tulajdonítanak. Az ananász, a benne található bromelain enzim miatt önmagában vagy gyümölcslé formájában fogyasztva is gyulladáscsökkentő, képes enyhíteni az allergiás tüneteket.

Mindennapi rutin

  • Ha kimegyünk a szabadba, használjuk allergia maszkot és napszemüveget, ami segít csökkenteni a szemünkbe jutó pollenek mennyiségét.
  • Autóban ne húzzuk le az ablakot, inkább a klímát használjuk.
  • Legyen nálunk mindig műkönny, hogy a szemekből kimossuk a polleneket, illetve fiziológiás sóoldatos orrspray, amivel az orrjáratot át tudjuk öblíteni.
  • Amikor hazaérkeztünk, és terveink szerint már nem akarunk aznap a szabadban ténykedni, akkor zuhanyozzunk le, mossunk meg a hajunkat, ruhánkat mossuk ki és zárt helyen szárítsuk, ne az erkélyen vagy a kertben.
  • Ne feledjük, hogy háziállataink szőrén is megtapadhatnak a pollenek, így a lakásban tartott ebek és macskák, amelyek a szabadban is megfordulnak, szintén hordozóivá válnak – akárcsak az ember teste és ruhája – a pollennek, ezért őket is gyakrabban kell mosdatni a szezonban.

Sport inkább a fitneszteremben

A szabadtéri mozgást a pollenszezon idején nem élvezhetjük felhőtlenül. Hogy biztosan elkerüljük a levegő magas pollenkoncentrációja végett kialakuló rohamot, válasszuk inkább a fedett helyen űzhető sportokat. Az úszás például kifejezetten ajánlott, míg a túrázást, golfozást, focit, biciklizést inkább kerüljük.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK