Parlagfű allergia ellen házilag

Parlagfű allergia ellen házilag

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.08.24 Módosítva: 2020.08.25

Allergia esetén a kezelés hatékonyságát növelni tudjuk, ha néhány tanácsot megfogadva, otthoni praktikákkal is csökkentjük az allergének számát a környezetünkben. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk a parlagfű allergia ellen házilag.

Parlagfű szezonban ne nyissunk ablakot?

A parlagfű pollenkoncentráció reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért parlagfű allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

Pollenmágnes tappancsok

A házi kedvencek miatt is fokozódhatnak a parlagfű allergia tünetei.Ha háziállatainknak a lakásba is bejárásuk van, séta után ügyeljünk a tappancsaik, szőrük tisztítására! Csakúgy, mint a cipőnk talpán, ott is rengeteg pollen tapadhat meg, amit ha nem távolítunk el – lehetőleg a lakásba belépés előtt – az egész házban széthordhatják, amitől a tüneteink erősödnek. Parlagfű allergia ellen házilag tehát nemcsak saját magunkra, de kedvenceinkre is ügyelni kell.

Ha hazaértünk, váltsunk ruhát!

A cipőnk mellett a napközben viselt ruházaton is megtapadnak a pollenek, ezért célszerű parlagfűszezonban már az előszobában megszabadulni a ruháinktól. Praktikus megoldás, ha hazaérkezés után egyből kényelmes otthoni öltözékre váltunk.

Ezért mossunk esténként hajat

A pollenek jelenlétére tetőtől talpig ügyelni kell, így hajkoronánk sem lehet kivétel. Férfiaknál a bajuszra és a szakállra is figyelni kell. Ezeket célszerű már hazaérkezés után tisztítani, a kezek mellett az arcot és az arcszőrzetet is lemosni. A hajmosást az esti fürdés során ne hagyjuk ki, mert ellenkező esetben egész éjjel a párnánkra tapadt pollenek fokozhatják az allergiás tüneteinket.

Cseréljük gyakrabban az ágyneműt!

Akár a szellőztetés során, akár a háziállatokról, a ruhánkról vagy a hajunkról is kerülhet pollen az ágyneműre. Ez még a leggondosabb odafigyelés mellett is megesik, így parlagfű allergia ellen házilag, a pollenszezonban mindenképp fontos hetente cserélni az ágyneműt azért, hogy az éjszakai pihenést az orrdugulás, köhögés, tüsszögés ne zavarja.

Erre figyeljen, ha kerti partit rendez!

Száraz, meleg időben magasabb a pollenkoncentráció, ezért a szabadtéri program vagy kerti parti szervezésénél az időjárás előrejelzés és az aktuális pollenhelyzet követését se hagyjuk figyelmen kívül.

Parlagfű ellen házilag, napszemüveggel?

Ha a szabadban tartózkodunk, fontos, hogy szemeinket és védjük a pollenektől. A szembe került pollenek fokozzák a szemviszketést, szemvörösséget és allergiás kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. Allergiásoknak ezért nemcsak az UV-sugarak ellen, hanem a pollenek miatt is fontos a napszemüveg viselése, ha a szabadban tartózkodnak.

Ne így szárítsa a ruháit!

A frissen mosott, nedves ruhákon könnyen megtapadnak a parlagfű pollenek.Habár a nyári melegben kézenfekvő a frissen mosott ruhákat az erkélyen vagy a teraszon teregetni, ám a parlagfű allergiásoknak ez mégsem javasolt. A nedves ruhákon nagy mennyiségű pollen képes megtapadni, amit aztán beviszünk a lakásba, majd a ruhákon, amit viselünk egész nap erősebb tünetekre számíthatunk. Érdemes ezért a lakásban, vagy amit lehet szárítógépben szárítani.

Az sem mindegy, mit eszünk

Parlagfű allergiásoknál előfordulhat keresztallergia. Ilyen esetben bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben viszkető, égő érzést okozhat. Ha ilyet tapasztalunk javasolt mellőzni az adott ételt. Ha azonban nem okoznak panaszt, akkor nyugodtan lehet fogyasztani. Parlagfű allergiásoknak az óvatosság főként a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka kapcsán indokolt.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmesen végig hallgatott

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel az Allegriaközpontot. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek. A doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA