Parlagfű allergia ellen házilag

Parlagfű allergia ellen házilag

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.08.24 Módosítva: 2020.08.25

Allergia esetén a kezelés hatékonyságát növelni tudjuk, ha néhány tanácsot megfogadva, otthoni praktikákkal is csökkentjük az allergének számát a környezetünkben. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk a parlagfű allergia ellen házilag.

Parlagfű szezonban ne nyissunk ablakot?

A parlagfű pollenkoncentráció reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért parlagfű allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

Pollenmágnes tappancsok

A házi kedvencek miatt is fokozódhatnak a parlagfű allergia tünetei.Ha háziállatainknak a lakásba is bejárásuk van, séta után ügyeljünk a tappancsaik, szőrük tisztítására! Csakúgy, mint a cipőnk talpán, ott is rengeteg pollen tapadhat meg, amit ha nem távolítunk el – lehetőleg a lakásba belépés előtt – az egész házban széthordhatják, amitől a tüneteink erősödnek. Parlagfű allergia ellen házilag tehát nemcsak saját magunkra, de kedvenceinkre is ügyelni kell.

Ha hazaértünk, váltsunk ruhát!

A cipőnk mellett a napközben viselt ruházaton is megtapadnak a pollenek, ezért célszerű parlagfűszezonban már az előszobában megszabadulni a ruháinktól. Praktikus megoldás, ha hazaérkezés után egyből kényelmes otthoni öltözékre váltunk.

Ezért mossunk esténként hajat

A pollenek jelenlétére tetőtől talpig ügyelni kell, így hajkoronánk sem lehet kivétel. Férfiaknál a bajuszra és a szakállra is figyelni kell. Ezeket célszerű már hazaérkezés után tisztítani, a kezek mellett az arcot és az arcszőrzetet is lemosni. A hajmosást az esti fürdés során ne hagyjuk ki, mert ellenkező esetben egész éjjel a párnánkra tapadt pollenek fokozhatják az allergiás tüneteinket.

Cseréljük gyakrabban az ágyneműt!

Akár a szellőztetés során, akár a háziállatokról, a ruhánkról vagy a hajunkról is kerülhet pollen az ágyneműre. Ez még a leggondosabb odafigyelés mellett is megesik, így parlagfű allergia ellen házilag, a pollenszezonban mindenképp fontos hetente cserélni az ágyneműt azért, hogy az éjszakai pihenést az orrdugulás, köhögés, tüsszögés ne zavarja.

Erre figyeljen, ha kerti partit rendez!

Száraz, meleg időben magasabb a pollenkoncentráció, ezért a szabadtéri program vagy kerti parti szervezésénél az időjárás előrejelzés és az aktuális pollenhelyzet követését se hagyjuk figyelmen kívül.

Parlagfű ellen házilag, napszemüveggel?

Ha a szabadban tartózkodunk, fontos, hogy szemeinket és védjük a pollenektől. A szembe került pollenek fokozzák a szemviszketést, szemvörösséget és allergiás kötőhártya-gyulladást is okozhatnak. Allergiásoknak ezért nemcsak az UV-sugarak ellen, hanem a pollenek miatt is fontos a napszemüveg viselése, ha a szabadban tartózkodnak.

Ne így szárítsa a ruháit!

A frissen mosott, nedves ruhákon könnyen megtapadnak a parlagfű pollenek.Habár a nyári melegben kézenfekvő a frissen mosott ruhákat az erkélyen vagy a teraszon teregetni, ám a parlagfű allergiásoknak ez mégsem javasolt. A nedves ruhákon nagy mennyiségű pollen képes megtapadni, amit aztán beviszünk a lakásba, majd a ruhákon, amit viselünk egész nap erősebb tünetekre számíthatunk. Érdemes ezért a lakásban, vagy amit lehet szárítógépben szárítani.

Az sem mindegy, mit eszünk

Parlagfű allergiásoknál előfordulhat keresztallergia. Ilyen esetben bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben viszkető, égő érzést okozhat. Ha ilyet tapasztalunk javasolt mellőzni az adott ételt. Ha azonban nem okoznak panaszt, akkor nyugodtan lehet fogyasztani. Parlagfű allergiásoknak az óvatosság főként a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka kapcsán indokolt.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok