Elkészülni, vigyázz, rajt! Már most gondoljon az immunterápiára, ha pollenallergiával küzd!

Elkészülni, vigyázz, rajt! Már most gondoljon az immunterápiára, ha pollenallergiával küzd!

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.02.19 10:59

Mivel a pollen- és allergiaszezon kezdetét jelentős mértékben befolyásolják a földrajzi és az aktuális időjárási viszonyok, ezért egy enyhébb őszi-téli szezont követően akár már februártól jelentkezhetnek a pollenallergia tünetei az arra érzékenyeknél. Dr. Moric Krisztina, az Allergia Központ allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakorvosa elmondta, hogy az időben elkezdett allergénspecifikus immunterápia segítségével a túlérzékeny immunrendszer megtanítható arra, hogy többé ne reagáljon ezekre az allergénekre. Ehhez azonban időben orvoshoz kell fordulni.Mivel a pollen- és allergiaszezon kezdetét jelentős mértékben befolyásolják a földrajzi és az aktuális időjárási viszonyok, ezért egy enyhébb őszi-téli szezont követően akár már februártól jelentkezhetnek a pollenallergia tünetei az arra érzékenyeknél. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakorvosa elmondta, hogy az időben elkezdett allergénspecifikus immunterápia segítségével a túlérzékeny immunrendszer megtanítható arra, hogy többé ne reagáljon ezekre az allergénekre. Ehhez azonban időben orvoshoz kell fordulni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A túlságosan érzékeny immunrendszer az életminőséget is jelentősen ronthatja

-Hazánkban mintegy 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésekben. Az allergia tulajdonképp az immunrendszer tévedésének következménye – magyarázza dr. Moric Krisztina, hiszen a szervezet egy ártalmatlan anyagra (virágpor, házipor, élelmiszer, állatszőr) ad túlzott reakciót. A pollenallergiában szenvedők számára elsősorban a szénanátha jellegzetes tünetei: a véget nem érő tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés és a sok kellemetlenséget okozó vízszerű orrfolyás adják hírül, hogy elkezdődött a pollenszezon. A szénanáthával többnyire együtt jelentkezik az allergiás kötőhártya-gyulladás is, ami szemviszketéssel, könnyezéssel jár – teszi hozzá a doktornő. E két tünetcsoport sajnos igencsak megkeserít az allergiások életét, akik állapotuk miatt gyakorta tapasztalhatnak fokozott ingerlékenyéget, indokolatlan fáradtságot, alvászavart és fejfájást is. Az allergiás reakció bőrtünetek, viszkető csalánkiütés formájában is jelentkezhet, súlyosabb esetben pedig hörgőasztma is társulhat a tünetek mellé.

Ha le akar számolni az allergiával – az immunterápiáról

-Enyhe és közepesen súlyos pollenallergia esetén antihisztamin készítményekkel, valamint orrspray éspollenallergia szemcseppek segítségével mérsékelhetőek a tünetek. Ha azonban a kiváltó okot is szeretnénk megszüntetni, akkor egy nagyon ígéretes gyógymódot, az allergénspecifikus immunterápiát javaslom pácienseimnek, mellyel az immunrendszer működését billenthetjük helyre, és tartós eredményeket érhetünk el vele – ismerteti Moric doktornő. Az immunterápiát mérsékelten súlyos allergia esetén alkalmazzuk, mellyel a betegség tüneteinek csökkentése, valamint a beteg életminőségének javítása a célunk. Bár az immunkezelésnek léteznek úgynevezett nem hagyományos formái, a gyakorlatban két formája vált be. A kórházi hátteret igénylő szubkután terápia során, az allergén fokozatosan emelkedő adagjait közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe juttatott injekció formájában visszük be a szervezetbe. Az otthon is végezhető szublingvális kezelés esetében pedig nagy dózisú allergént kapnak az érintettek cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá. Ez utóbbi betegbarátabb forma, ami egy vagy egyszerre több allergénnel történő kezelést tesz lehetővé. A szublingvális allergénspecifikus immunterápia esetében nagyon alacsony a szisztémás mellékhatás gyakorisága. A legalább három – jelenleg szakirodalmi javaslatok szerint négy – éven át tartó kezeléssel, amit pollenallergia esetében többnyire szezon előtt és alatti kell végezni, 10-12 évre megszüntethetjük az allergiás tüneteket – mondja a szakember.

Ne várja meg a tavaszt!

-Mivel a kezelést az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül kezdjük meg, ezért érdemes már most, a téli hónapokban felkeresni a kezelőorvost– hívja fel a figyelmet Moric doktornő. Az allergén beazonosítása bőrtesztek és /vagy vérvételes vizsgálat elvégzésével lehetséges. Amennyiben a páciens alkalmas a kezelésre, akkor a kezelőorvos által felírt készítményeket szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. Ezek a vényköteles készítmények az allergén magas fokban tisztított standardizált kivonatát tartalmazzák, és a nyelv alá kell csepegtetni őket – ismerteti a szakember.

-Az időben elkezdett allergénspecifikus immunterápia hatására az allergiás panaszokkal küszködők lényegesen könnyebben viselik a pollenszezont. A páciensek sokszor már pár hónappal a terápia indítását követően arról számolnak be, hogy tüneteik jelentősen csökkenek. A javulás pedig a terápia alatt tovább folytatódhat, melynek végén a tüneti készítmények akár teljes egészében el is hagyhatóak – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK