Mit kell tudni a poratka allergiáról?

Mit kell tudni a poratka allergiáról?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.10.07 Módosítva: 2020.08.10

Az otthonunkban élő, szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű élőlények jelenléte komoly problémát jelenthet az allergiás és asztmás emberek számára. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteket okoznak és hogyan kezelhetjük.

Ősztől tavaszig fokozódnak a tünetei

Az elhalt hámsejtekkel táplálkozó poratka az egyik leggyakoribb környezeti allergén. Az általa okozott allergiás tünetek egész évben jelentkezhetnek, az őszi-téli időszakban még intenzívebben.

 

„Ahogy beköszönt az ősz, egyre több időt töltünk a lakásban, ahol - különösen, ha magas a páratartalom – nagy számban lehetnek jelen poratkák. Akinél allergiás tüneteket okoznak, alapos takarítással, a lakás minimalizmus jegyében történő berendezésével és gyógyszeres tüneti, vagy hosszútávú megoldást nyújtó immunterápiás kezeléssel védekezhet ellenük.”

Mik azok a poratkák?

Allergiás vagyok a porra – gyakran így nevezzük leegyszerűsítve, ha a poratka allergiára gondolunk. A poratka valójában nem maga a por, hanem egy apró élőlény, ami az emberekről és állatokról természetes folyamatként leváló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik.

 

„Kedvelik a meleg, párás környezetet, télen a tartósan 60% feletti páratartalmú otthonokban kedvező feltételeket találnak. A legnagyobb mennyiségben az ágyban, matracban, párnában, kárpitozott bútorokban és szőnyegekben fordulnak elő.”

Hogyan okoznak allergiát a poratkák?

A lakásban jelentkező tüsszögés, orrdugulást poratka allergia is okozhatjaA poratka kétféle módon okoz allergiát. Az első a poratka ürüléken keresztül történik. Ez a levegőben szálló, beszáradt széklet az, amit ha az allergiás személy belélegez, a tüneteit kiváltja. A másik allergén forrás maga a poratka teste. Amikor elhullanak, a maradványaik az élőhelyükön maradnak, így ez az életciklusuk során előállított második allergénnek tekinthető.

A poratka allergia tünetei

Leggyakrabban légúti panaszok jelentkeznek, amik jellemzően a lakásban vagy zárt térben erősebbek, szabadban javulnak a friss levegőn. Orrdugulás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés mellett azonban sokaknál okoz bőrtüneteket is a poratka allergia. Ha az ágyban fekve, ahol közvetlenül érintkezik a bőrünk a poratkákkal, rendszeresen viszketést érzünk, kiütések, vörös foltok jelennek meg rajtunk, akkor ez is állhat a háttérben. Asztmások esetében a magas poratka koncentráció hatására erősödhetnek a tünetek.

Mit tegyünk, ha poratka allergiára gyanakszunk?

Ha a felsoroltak alapján úgy érzi, ez állhat elhúzódó panaszai hátterében, akkor ajánlott allergológushoz fordulnia. A kezelőorvos részletesen ki fogja kérdezni a tüneteiről, arról, hogy mióta állnak fenn és mikor, milyen formában jelentkeznek. Ahhoz, hogy az allergént be tudja azonosítani, allergia vizsgálatot fog végezni. Ez történhet prick-teszttel (alkaros bőrpróba) vagy vérvizsgálattal is. A vizsgálatok eredménye és az ön beszámolója alapján állapítja meg a diagnózist.

Tüneti és tartós kezelés

Poratka allergia ellen tüneti kezelésként antihisztaminok szedése, szteroid tartalmú orrspray, a szemtünetek ellen szemcsepp alkalmazható. Asztma esetén ezeket az asztma kezelésére szolgáló egyéb készítmények mellett kell használni.

 

„Mivel a poratkák egész évben tüneteket okozhatnak, érdemes megfontolni a tartós kezelés lehetőségét. Az allergén-specifikus immunterápia 3-5 éves kezeléssel akár 10-12 évre megszüntetheti az allergiás panaszokat. Segítségével akkor sem jelentkeznek majd az allergiás tünetek, ha poratka jelen van a levegőben.”

A kezelés hatékonyságát növelni tudjuk, ha -amennyire csak lehet- csökkentjük a környezetünkben az atkák számát. Ennek érdekében a következőket érdemes megfogadni:

  • Rendszeres porszívózással csökkenthetjük a poratka allergi a tüneteit.Használjon allergénmentes matracot, ágyneműt.
  • Mérje a lakás páratartalmát! Ha tartósan magasabb, mint 60%, rövid idejű intenzív szellőztetésekkel vagy levegő szárító berendezés használatával csökkentse a páratartalmat.
  • A plüssállatokat mossa át magas hőmérsékleten mosógépben, így a benne lévő atkák elpusztulnak.
  • A kárpitozott bútorokat hetente nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval takarítsa.
  • Szabaduljon meg minden felesleges porfogótól a házban, kerülje a vastag sötétítő függönyöket, szőnyegeket!

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok