Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.01.11 Módosítva: 2022.01.11

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

Légúti allergia

Ha a náthás tünetek hetek óta tartanak, orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás jelentkezik láz nélkül, akkor a kiváltó ok lehet légúti allergia. A téli időszakban a lakáson belüli allergének, a háziporatka, penészgomba és a háziállatok szőre okoznak panaszokat. Ilyen esetben allergológushoz kell fordulni, és allergia elleni készítményeket szedni annak érdekében, hogy a tünetek megszűnjenek.

Vazomotoros nátha

Nem múló náthás tüneteket okozhat a poratka allergia is.A nátha egy speciális típusa, melynek jellegzetes tünete a vizes orrfolyás. Nem is allergia és nem is nátha, a tüneteket beidegzési zavar következtében az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett orrváladékozás és orrnyálkahártya duzzanat okozza. Akár a por, a hideg levegő belélegzése és a stressz is kiválthatja, fűszeres ételek fogyasztása, nőknél a klimax idején zajló hormonális változások is előhozhatják a tüneteket, de olykor fül-orr-gégészeti elváltozások is kimutathatók a háttérben. A kezelés éppen ezért mindig a kiváltó ok függvénye.

Nem múló nátha okai - fül-orr-gégészeti elváltozások

A fül-orr-gégészeti betegségek között meg kell említeni a krónikus orrmelléküreg-gyulladást, amely elhúzódó orrváladékozást, gyakran hátsó garatfali csorgást okoz. Az orrváladék ilyenkor hátrafelé, a garat irányába csorog, emiatt gyakran jelentkezik ingerköhögés is, különösen fekvő testhelyzetben. A nem múló nátha kezeléséhez ilyen esetekben is az alapbetegséget kell kezelni.

Hisztamin intolerancia

A nem múló nátha kapcsán felmerül a hisztamin érzékenység lehetősége is. Az érintetteknél kevesebb hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim termelődik, emiatt különböző tüneteik jelentkeznek. Ezek érinthetik a gyomor-és bélrendszert (haspuffadás, hasfájás), a bőrt (csalánkiütés, bőrpír) és a légutakat is, vizes orrfolyás is kialakulhat. A tüneteket a magas hisztamin tartalmú ételek, vagy azok az élelmiszerek váltják ki, amelyek a szervezetben fokozzák a hisztamin termelését. A kezelést ez esetben a diéta és az optimális gyomor - bélműködés helyreállítása jelenti, illetve alkalmanként van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezések előtt bevéve, meg tudjuk előzni a tünetek kialakulását.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy ha allergiás vagyok a dióbélre, akkor feltételezhetően a diófalevél teára is allergiás lehetek vagy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés?

Válaszát előre is köszönöm:
Nagy Éva


Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Nagy Éva !

Nem biztos, hogy a diólevélre is allergiás, de a hasonló allergén szerkezet miatt lehetséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Hírek

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.

További részletek
A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A stressz az egész szervezetre, így az immunrendszer működésére is hatással van. A folyamatos feszültség állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket, és hosszú távon komoly egészségügyi károsodást okozhat. Ha úgy érzi, hogy a korábban jól beállított allergia kezelés ellenére a tünetei kiújulnak vagy rosszabbodnak, Kispál Mónika, a Budai Allergiaközpont pszichológusának tanácsai segíthetnek a stressz kezeléssel kapcsolatban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!