Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.
A hisztamin diéta hisztamin intolerancia esetén jelent megoldást. A diéta megkezdése csak akkor javasolt, ha a gasztroenterológiai kivizsgálás megtörtént. A hisztamin intolerancia vizsgálat során vérvizsgálat – a diamino-oxidáz (DAO) szint ellenőrzése – és a tüneteink, illetve az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása után állapítják meg a diagnózist. A kezelés alapja a hisztamin diéta, nézzük, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.
A hisztamin egy olyan anyag, amely természetesen előfordul a testben és egyes élelmiszerekben. Akinél csökkent a DAO enzim termelődése, nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat az ételeket sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelést, ezeket hisztamin felszabadító ételeknek nevezzük. A hisztamin diéta során tehát ezt a két élelmiszercsoportot kell kerülni, az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet a hisztamin intoleranciában szenvedő embereknek elkerülni a tüneteket.
A hisztamin intolerancia eredményességét a gyakorlati tapasztalatokon túl olyan klinikai kísérletek is igazolják, mint Wiener klinische Wochenschrift 3 és fél éven át tartó, 316 hisztamin intoleranciás és 55 egészséges, kontroll csoportot alkotó résztvevővel zajló kutatása. A hisztaminintoleranciás résztvevők laborértékei és tünetei is jelentősen javultak a 6-12 hónapon át tartó hisztamin diéta hatására. Még azok körében is, akiknél drasztikusan alacsony alacsony DAO értéket mértek a vizsgálat kezdetén.
Egy másik tanulmányban a krónikus csalánkiütés tüneteinek csökkentésében bizonyult eredményesnek a négyhetes hisztamin diéta, de az atópiás ekcéma tüneteinek javulásáról is beszámoltak már, a hisztamin diéta kapcsán.
Az alábbi táblázat tartalmazza a hisztamin diétában kerülendő és javasolt élelmiszereket:
KERÜLENDŐ | FOGYASZTHATÓ | |
Gabonafélék |
búzacsíra, hajdina |
búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek (érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani) Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara durumtészta egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem, rozs-, zab- és árpapehely (barna) rizs kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek (pl. rizstészta) bulgur, köles, quinoa, kuszkusz |
Tejtermékek |
nyerstej hosszan érlelt és kemény sajtok (pl. ementáli, gouda, brie, camambert, roquefort, parmezán, cheddar) sajtkészítmények (pl. tömlős sajt) szójatej |
pasztőrözött tej friss, nem érlelt sajtok (mozzarella, ricotta, mascarpone, feta) friss túró, vaj, tejszín, tejföl savanyított tejtermékek (kis mennyiségben) rizs-, zab-, mandula-, kókusztej |
Tojás | tojásfehérje | tojássárgája |
Hús, húskészítmények |
minden „nem friss”, nem azonnal felhasznált hús pácolt, füstölt húsok, sonka-, kolbászfélék és felvágottak szárított húsok belsőségek |
csak friss vagy vákuumcsomagolt húsfélék |
Halak, tengeri élőlények |
füstölt halak, halkonzervek, halkészítmények hűtött halak (a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát) rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek |
friss vagy fagyasztott hal |
Zsiradékok |
dióolaj, napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata |
változatos felhasználás mellett: olívaolaj, repceolaj, kókuszzsír, tökmagolaj, mákolaj, margarin |
Olajos magvak |
dió, kesudió, napraforgómag, földimogyoró, mák |
a tiltólistán nem szereplők, kis mennyiségben |
Zöldségek |
hüvelyesek (babfélék, szója, lencse) padlizsán savanyú káposzta, savanyúság gombafélék chilipaprika paradicsom, spenót, hagymafélék |
friss, ép zöldségek (a problémát okozókon kívül): salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka stb. |
Gyümölcsök |
ananász, avokádó, banán, guava, Sharon fruit (datolyaszilva), kivi, papaya citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime), eper |
friss, ép gyümölcsök: alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye (kis mennyiségben), gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt tartósítószer-mentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök |
Italok |
alkoholok, feketetea, kakaós italok, paradicsomlé, citruslevek (pl. narancslé, limonádé), energiaitalok |
csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (főként csalán-, zsálya-, borsmenta), gyümölcslevek (nem citrustartalmú!), zöldéglevek (kivéve paradicsomlé!) |
Egyéb |
maláta, édesgyökér, bors, általános ecet, borecet, balzsamecet, almaecet, bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka, ketchup, sűrített paradicsom, mustár(mag), szójakészítmények (pl. szójaszósz, tofu), konzervek és készételek kakaó(por), csokoládé, benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, színezékek, húsleves, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin) |
zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, majoranna), cukor, méz, növényi szirupok (pl. juharszirup, rizsszirup), eritrit, stevia |
Fontos, hogy ne csak arra figyeljünk, hogy mi kerül a tányérunkra, épp ilyen lényeges az élelmiszerek tárolásának és elkészítésének módja is. A friss élelmiszerek hisztamintartalma alacsonyabb, mint a nem friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy bevásárlás során a szavatossági idővel ellátott termékeket tekintve a legtávolabbi lejáratúak kerüljenek a kosarunkba. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb fogyasszuk el. Főzzünk inkább kisebb adagokat, amennyit még frissen, aznap el tudunk fogyasztani.
Reggeli: 1 szelet élesztőmentes kenyér bazsalikomos túrókrémmel, uborkával
Tízórai: 1 db alma
Ebéd: vegyes zöldségleves; sütőzacskóban sült szaftos csirkecomb petrezselymes rizzsel és vegyes zöldsalátával
Uzsonna: 1 marék cseresznye Vacsora: görög saláta (uborka, paprika, feta sajt) 1 szelet élesztőmentes pirítóssal
A hisztamin étrend összeállításánál nagyon fontos figyelembe venni az egyéni különbségeket. Mivel a DAO szint csökkenése mindenkinél eltérő lehet, a tünetek súlyossága és így a diéta sem egyforma. A hisztamin diétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.
Általánosságban elmondható, hogy a hisztamin diétának van egy szigorúbb időszaka, ez általában néhány hét. Ezalatt tényleg minden problémás élelmiszer fogyasztását mellőzni kell. Ezt követően fokozatosan visszavezetjük az egyes ételeket és meg kell figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek.
A jó idővel egyre gyakrabbá válnak a szabadtéri programok, kicsik, nagyok egyaránt sokat tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor számolnunk kell a rovarok jelenlétével is, amelyek csípése mindig kellemetlen, és egyes esetekben veszélyes is lehet. De vajon a viszketés, a duzzanat már allergiát jelez? Lehetünk allergiásak a szúnyogcsípésre és darázs szúrására is? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, gyermektüdőgyógyász válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.
Fáj a torka, nyitott szájjal alszik, esetleg még a füle is fájdalmas, bedugult? A gyermekkori megfázásos panaszok nagyon gyakoriak, azonban, ha nem múlnak el néhány nap alatt, érdemes lehet az allergia irányában is gondolkodni. Dr. Balogh Ádám MSc PhD, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus elmagyarázta, hogyan vezethet az allergia fülkürthuruthoz, középfülgyulladáshoz.