Nikkel allergia: nem csak az ékszerekre kell figyelni!

Nikkel allergia: nem csak az ékszerekre kell figyelni!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.10.02 Módosítva: 2020.06.04

Nikkel főként egyes ékszerekben, bizsukban található, ám Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosától megtudtuk, hogy bizonyos ételek is nagyobb mennységben tartalmazhatják. Fontos ismerni, hogy melyek ezek az élelmiszerek, mivel fogyasztásuk akkor is tüneteket okozhat, ha bőrünk nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal.

A nikkel allergia tünetei

Amikor egy nikkel allergiás személy érintkezik a fémmel, immunrendszere tévesen úgy véli, hogy az a szervezetre káros anyag, ezért védekezni kezd ellene, hisztamint kezd termelni. Ez okozza az allergiás tüneteket.

 

„Ha valaki allergiás a nikkelre, akkor azt az érintkezés helyén vörös, viszkető bőrkiütés, bőrpír jelzi, de előfordulhatnak száraz, hámló foltok is. A reakció rendszerint érintkezés utáni 24-48 órán belül lép fel.”

Tények a nikkel allergiáról

  • A lakosság 30%-át érintheti, egyre több embernél okoz tüneteket.
  • Nők körében gyakoribb.
  • A nikkel allergia  bármely életkorban megjelenhet.
  • Az allergiás reakció megelőzésének egyetlen módja a nikkel tartalmú termékekkel való érintkezés elkerülése.

Sok tárgy tartalmazhat nikkelt

A farmer gomb és cipzár is okozhat  nikkel allergiás tüneteket.Kiütés gyakran fordul elő a fülcimpán vagy a csuklón, mert sok fülbevaló és karóra is nikkelt tartalmaz, de gyakori a farmer gomb vagy cipzár miatt hason és a melltartó csat miatt a háton jelentkező tünet is. Nikkelt pénzérmék, mobiltelefonok, tollak, gémkapcsok, kulcsok és szemüvegkeretek, ollók, illetve rozsdamentes acélból készült tárgyak is tartalmazhatnak.

Bizonyos ételekkel is vigyázni kell

Nem csak a bőrrel való érintkezés, hanem bizonyos ételek elfogyasztása is gondot okozhat. Nikkel allergiás személyeknél a nikkelt tartalmazó ételek testszerte jelentkező erős viszketést, fokozott bőrérzékenységet, bőrszárazságot, durva, pikkelyesen hámló elváltozást is okozhatnak. Ezek a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha az illető nem érintkezik nikkel tartalmú tárggyal, de olyan ételt fogyasztott, ami nikkelt tartalmaz.

 

„Allergia esetén a bevásárlás és a készételek fogyasztása során ügyelni kell rá, hogy az ételeink ne tartalmazzanak nikkelt. Ez okból kerülendő többek közt például a fekete tea, dió, szójatej, csokoládé és kakaópor, zab, hajdina, teljes kiőrlésű búza, spárga, brokkoli, bab és körte.”

 

Kivizsgálás és kezelés

Ha valakinél felmerül a gyanú, hogy a tüneteit nikkel allergia okozhatja, akkor epicutan tesztet  végeznek. A hátra ragasztott tapaszok alá felvitt allergének pontosan megmutatják, ha gondunk van valamelyik fémmel. Az allergiás reakciót a tapasz alatt jelentkező bőrtünetek: vörösség, kiütés vagy viszketés jelzi. Ha valóban a nikkel a felelős a panaszainkért, akkor a továbbiakban ügyelni kell rá, hogy ne érintkezzünk nikkel tartalmú tárgyakkal, illetve ne fogyasszunk nikkelt tartalmazó ételeket.

 

„A kezelés egyetlen módja, ha az allergént elkerüljük. Arra az esetre, ha alkalmanként ez mégsem sikerül, a jelentkező bőrtünetek kezeléséhez antihisztamin, illetve egyéb gyulladáscsökkentő készítményt tudunk felírni, gyógyszer vagy krémek formájában. Segítségükkel enyhíthető a viszketés és a fokozott bőrszárazság, bőrpír.”

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy szerves króm szedése okozhat-e fémallergiát?

Bizonyos fémekre allergiás vagyok, de nem tudom pontosan melyekre. Gyermekkoromban a "belövős" fülbevaló okozott problémát, tinédzserként a fülklipszek és a farmergombok.

Allergiavizsgálat nélkül elkezdhetem szedni a króm tablettát?


Előre is köszönöm a segítségüket


Kitti

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Kérdező!

A fémek jellemzően kontakt allergiás tüneteket váltanak ki. A nikkel allergia kapcsán írták le, hogy a táplálékkal bevitt nikkel is válthat ki igen ritkán bőrtüneteket, a kobalttal kapcsolatban nincs ilyen ismeretünk.

A leírt panaszait nagy valószínűséggel nikkel okozta.

Véleményem szerint szedhet kobalt tartalmú készítményt ha az megbízható.


Üdvözlettel:


Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok