Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Dr. Sárdi Krisztina Létrehozva: 2024.02.20 Módosítva: 2024.02.20

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Allergiás tünetek?  

Orrdugulás, kínzó köhögés, torokköszörülés, a garatban lecsorgó váladék, krónikus orrmelléküreg-gyulladás és állandósult nappali fáradtság – előfordulhat, hogy e tüneteket észlelve arra gyanakodhatunk, hogy szezonális allergia kínoz bennünket. De mi lehet az oka, hogy az antihisztamin-tartalmú készítmények, orrspray-k és cseppek mégsem bizonyulnak hatékonynak? Könnyen lehet, hogy állandósult panaszainkat valójában a reflux okozza – mondja dr. Sárdi Krisztina.

A csendes reflux tünetei nehezebben azonosíthatók

ismerős betegség. Ilyenkor a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és a beteA pollenallergia orrfolyással is jár.g számára kellemetlen tüneteket okoz. A gyomorégés, gyomorfájdalom, maró érzés, savas szájíz és gyakori böfögés a reflux jól ismert, típusos tünetei – mondja dr. Sárdi Krisztina. Ennek a betegségnek azonban létezik egy másik típusa is, az ún. laringofaringeális reflux (LPRD), aminek a tünetei sokszor nehezen azonosíthatók be. Az LPRD esetében a nyelőcső felső és alsó záróizma sem működik megfelelően, a savas gyomortartalom így egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Az irritáció miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, gombócérzés, torokkaparás (ami különösen a reggeli órákban jelentkezik), valamint a folyamatos köhögés és a több garati váladék jelenléte. Kezelés nélkül a csendes reflux idővel súlyos problémákat okozhat – hangsúlyozza Sárdi doktornő és hozzáteszi: a betegeknél asztma, krónikus orrgarat gyulladás, idült arcüreggyulladás is kialakulhat, de alvási apnoé és nyelőcsőrák is lehet a kezeletlen néma reflux következménye.

Pollenallergia vagy reflux?

A páciensek mind az allergia, mind pedig a reflux esetében úgy érezhetik, mintha valami állandóan ingerelné a garat és a torok környékét. Emiatt – főként fekvő testhelyzetben – gyakori köhögés jelentkezhet – magyarázza a szakember. Amennyiben azonban könnyezés, orrfolyás, tüsszögés vagy szemviszketés is kialakul, és visszatérő panaszok esetén a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak, az allergiára utal. Ez esetben allergológus-tüdőgyógyász szakrendelés felkeresése lehet indokolt. Támpontként szolgálhat a felköhögött váladék is, ez ugyanis a szezonális allergiában szenvedők esetében nagy mennyiségű, híg és áttetsző, míg reflux esetében sűrűbb és tapadósabb. Ha a panaszok az allergológiai kivizsgálást és kezelést követően is fennállnak, akkor gasztroenterológiai irányban érdemes tovább folytatni a keresést. A reflux diagnózisát gyomortükrözéssel és 24 órás nyelőcső pH monitorozással lehet megerősíteni.

-A reflux gyomorsavcsökkentő gyógyszerekkel és életmódváltással jól kordában tartható betegség. A tünetek enyhítése érdekében érdemes gyakori, kis étkezéseket beiktatni, és a fűszeres, savas és paradicsomos, zsíros ételeket, alkoholt és kávét kiiktatni az étrendből. A testsúly optimalizálása mellett a dohányzás abbahagyása is javasolt a betegek számára – mondja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok