Reflux: köhögés is jelezheti

Reflux: köhögés is jelezheti

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13

A jellegzetes égő érzés a mellkasban gyomorégésre figyelmeztet, ám ha a reflux köhögést okoz, akár egyéb tünet nélkül is, már nehezebb felismerni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen összefüggés lehet a légúti tünetek és a reflux között.

A reflux tünetei

Reflux akkor jelentkezik, ha a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom valamilyen oknál fogva nem zár tökéletesen és a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Itt az érzékeny nyálkahártyát irritálva kiváltja a jellegzetes tüneteket: nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz szájíz, kellemetlen lehelet, hányinger jelzi a betegséget. Kezeletlen esetben ezek a kezdeti panaszok idővel szövődményeket, nyelőcsőgyulladást, felmaródásokat, szűkületet is okozhatnak.

A reflux köhögés oka

Reflux is okozhat köhögést.A reflux a felsorolt tünetek mellett más panaszokat is okozhat. A savas gyomortartalom ugyanis egyéntől függő súlyosságú légúti szövődményekhez is vezethet. A savas gyomortatalom ugyanis akár egészen a garatba is feljuthat, így sokan nem múló torokfájásról, tartós rekedtségről, a torokban gombócérzésről számolnak be, de fül-orr-gégészeti elváltozás nem mutatható ki a háttérben. Krónikus orrmelléküreg-gyulladások, sőt a műtét után kiújuló orrpolip hátterében is érdemes a reflux lehetőségét vizsgálni.

 

Gyakran a reflux áll az elhúzódó, száraz köhögés hátterében is. A reflux köhögés azért jelentkezhet, mert a garatot irritáló savas gyomortartalom ingerköhögést vált ki. Jellemző a panasz fokozódása az éjszaka folyamán, illetve fekvő testhelyzetben, hiszen ilyenkor a reflux tünetei is rosszabbodnak, mivel a savas gyomortatalom könnyebben visszaáramlik a nyelőcső és a garat irányába. Asztmás betegek esetében mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

Elhúzódó köhögés esetén, ha a háttérben semmilyen fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati okot nem sikerült feltárni, de abban az esetben is javasolt, ha ismert egyéb betegség. Például asztma esetén, hiszen a reflux rontja a tüneteket, csökkenti a kezelés eredményességét, de krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kiújuló orrpolip, tartós rekedtség esetén szintén indokolt a reflux lehetőségét is kizárni.

Mit lehet tenni reflux köhögés esetén?

Ha a köhögés hátterében reflux áll, akkor feleslegesen szedjük a köhögéscsillapító, köptető készítményeket, a köhögés csak akkor fog elmúlni, ha az azt kiváltó okot kezeljük. A reflux kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a társbetegségek kezelése, a gyógyszeres terápia, az életmódbeli változtatások, de otthoni praktikák gyomorégés ellen is segíthetnek.

 

Dr. Sárdi Krisztina elmondta, hogy a kivizsgálás során olyan kiváltó ok is felmerülhet, amire a betegek korábban nem is gondoltak. A panaszok megjelenése sok esetben összefügg például valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást. A reflux kialakulása pszichés problémával - stressz, depressziós, szorongás - is összefügghet. A reflux köhögés tehát egy komplex kivizsgálást és kezelést igénylő tünet.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megoldásokat adott

Nagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK