Fülzúgás, gége- és savós középfülgyulladás – irány a gasztroenterológus?

Fülzúgás, gége- és savós középfülgyulladás – irány a gasztroenterológus?

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.08.29 Módosítva: 2022.08.29

Bármilyen meglepő, de bizonyos fül-orr-gégészeti panaszok esetén az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szakemberhez is érdemes ellátogatni. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan függhet össze a fülzúgás, a krónikus gégegyulladás és a reflux.

Reflux – nem csak a gyomorban okoz tüneteket

A reflux, vagy ahogyan sokan ismerjük túlzott gyomorsavtermelés, gyomorégés ismert tünete a szegycsont tájékán jelentkező fájdalom, de a gyakori böfögés és kellemetlen, savas ízű szájszag kapcsán is sokszor mondjuk, hogy az adott személynek „túl sok a sava”. Kevésbé nyilvánvaló összefüggés, hogy a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom egészen a garatig eljuthat, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálja és emiatt különböző fül-orr-gégészeti betegségeket is okozhat.

Reflux és fül-orr-gégészeti betegségek

A reflux fül-orr-gégészeti betegségeket is okozhat.Egyes kutatások szerint a reflux betegségben szenvedőknél gyakrabban alakulhat ki fülzúgás és egyéb fülproblémák. Ennek oka, hogy a nyelőcsövön keresztül visszaáramló savas gyomortartalom és a levegővétel során létrejövő savas gőz elérheti a középfület az orrüreggel összekötő fülkürtön keresztül a középfül területét is, ahol nemcsak fülzúgást, de akár halláskárosodást is okozhat.

 

Egy 2018-as, 54833 résztvevővel zajlott kutatásban úgy találták, hogy a 41 és 58 év közötti nők körében a reflux tünetek előfordulásával egyenes arányban nő a halláskárosodás gyakorisága is, ami a fülzúgás egyik kiváltó oka. Egy másik vizsgálat pedig a krónikus gégegyulladás és a fülzúgás közötti kapcsolatra világított rá férfiak körében. A krónikus gégegyulladás kiváltó okaként pedig a szakemberek a dohányzás után egyértelműen a reflux betegséget jelölik meg.

 

Érdekes összefüggésre világít rá az a tanulmány, melyben savós középfülgyulladás és a reflux kapcsolatát vizsgálták 3532 reflux betegségben szenvedő és 14 128 egészséges személy esetében. Az eredményekből kiderül, hogy reflux esetén 1,84-szer nagyobb az esélye annak, hogy akár fülzúgást és halláscsökkenést is okozó savós középfülgyulladás alakul ki.

Milyen kevésbé ismert tünetek kapcsán érdemes refluxra gyanakodni?

A reflux betegség tehát az ismert tüneteken - rossz íz a szájban, hányinger, mellkasi fájdalom, nyelési nehézség, rossz lehelet - is okozhat különböző panaszokat. Ezek lehetnek:

 • Gyakori köhögés, hátsó garatfali csorgás (idült orrmelléküreg-gyulladás hátterében is állhat reflux).
 • Elhúzódó rekedtség, torokfájás.
 • Kaparó érzés, irritáció, gombócérzés a torokban.
 • Gyorsan romló fogak (a savas gyomortartalom a fogzománcot is károsítja).

 

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy gyomorégésre utaló tünetek esetén gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt. Fül-orr-gégészeti panaszok kapcsán első körben érdemes fül-orr-gégészhez fordulni és ha ott nem látható eltérés, illetve a beteg beszámolója alapján felmerül a reflux gyanú, akkor mindenképp érdemes gasztroenterológust is felkeresni. Ilyen esetben a reflux betegséget és a fül-orr-gégészeti problémákat együtt kell kezelni, csak így lehet tartós eredményt elérni. Ez azért nagyon lényeges, mert ha a háttérben álló reflux rejtve marad, akkor a fül-orr-gégészeti problémák kiújulására lehet számítani.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, hepatológus
 • Specialitások:

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epehólyag működési zavara
  • epés refluxbetegség
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak
  • felszívódási zavarok
  • széklet változások

  Májat érintő problémák:

  • májszerkezeti vizsgálat
  • zsírmáj kezelése
  • májbetegségek

   

  Rendelés típusa:

  Ellátás:

  • Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.
  • Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok