Immunterápiás regiszter – így változtatja meg az allergia kezelését

Immunterápiás regiszter – így változtatja meg az allergia kezelését

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.07.16

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 49. Kongresszusán megismerhettünk az Immunterápiás regisztert és használatának előnyeit. A Budai Allergiaközpont fejlesztéseként létrejövő, hatékony pácienskövetést támogató eszköz technikai hátteréről és az immunterápiás kezelés elmúlt évek tapasztalatairól is értékes információkkal szolgált dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus és Dvorák Márton mozgásterapeuta-humánkineziológus előadása.

Immunterápiás regiszter- Allergiás betegeink naprakész utánkövetése

Dr. Moric Krisztina általánosságban ismertette a hiánypótló regiszter létrehozásának céljait, kiemelve a betegek hosszútávú nyomon követésében, a kapcsolattartásban, az adherencia növelésében, ezáltal a terápia sikerességében betöltött szerepét. Előadásában kiemelte, hogy az alacsony terápiás adherencia az elmúlt másfél év pandémiás időszakában tovább fokozódott. Elmondta, hogy a regiszter alkalmazásával e téren is javulás következhet be a kezelésben. A távorvoslás keretein belül is elérhető adatbázis elemei, valamint a betegeknek a kiküldött kérdőívekre otthonukban adott válaszai, a súlyossági és a tüneti terápia szükségességét rögzítő adatai segítségével a terápia eredményessége elemezhető.

 

A rendszer tárolja az anamnézist, az allergia tesztek eredményeit, az eddigi gyógyszerelést, klinikai státuszt, a kezdés és befejezés dátumát, az allergén immunterápiás készítmény típusát és az esetleges mellékhatások leírását is. Az adatok összegzésével így hosszabb távú következtetéseket lehet levonni a terápia eredményességéről, a kezelőorvos nagyobb rálátást nyer arra, hogy hol, milyen változások növelnék a hatékonyságot.

 

A további fejlesztések kapcsán dr. Moric Krisztina megemlítette, hogy a módszer magában hordozza a nemzeti regiszter létrehozásának lehetőségét is, alkalmazásának kiterjesztésével akár országos képet is kaphatunk az allergén immunterápiás kezelésről.

Immunterápiás regiszter a hatékony pácienskövetésért – a Budai Allergiaközpont fejlesztésének bemutatása

Dvorák Márton előadásából az Immunterápiás regiszter működésének technikai feltételeiről kaphattunk képet. Megtudtuk, hogy működéséhez szükséges a Healzz2 egészségügyi informatikai rendszer, az első feltöltést az orvos ezen keresztül végzi el. Az adatlap egy külön menüből előhívható, szakorvosi vizit keretében kitölthető, előre programozott, fix mezős és formátumos kérdőív segíti a gördülékeny használatát. A terápiához tartozó adatok és a tünetek súlyossága alapján a program kiszámolja az egyes páciensekhez tartozó score értékeket is.

 

A szakorvos által végzett első kitöltést követően jellemzően a páciensek végzik a következő adatrögzítést a rendszerben. A megelőző hét tüneteire és tüneti terápiájára vonatkozó, kitöltendő kérdőívet az allergia szezon pollencsúcsát követő héten – az OKI ANTSZ pollen információs szolgálattól bekért, elmúlt 5 év pollen csúcsok átlaga alapján - kapják meg, e-mailben. Az Immunterápiás regiszterben eddig főként parlagfű allergiások adatai szerepelnek, de akad nyír, poratka, fűkeverék és fekete üröm allergiás is.

 

Előadása végén Dvorák Márton az idei év fejlesztéseiről is beszámolt. Elmondta, hogy új funkciókkal bővül a regiszter, melyek közt szerepel egyedi online ügyfélkapu létrehozása a Budai Allergiaközpont részére. Az allergiás asztmás betegekre is gondolva lehetővé válik légzésfunkciós eszköz integrálása az applikációhoz és egy külön regiszter is készül az allergiás asztmások immunterápiájának követésére. A könnyebb kezelhetőség érdekében pedig mobilos applikáción keresztül is ki lehet majd tölteni a regisztert.

Immunterápiás regiszter – összesítés

A COVID-19 járvány hatásai szerteágazók, így a 2019.04.04. – 2021.06.21. közötti időszakban a kitöltések számát is befolyásolta. Az adatok értékelése nagyobb esetszám esetén ad egyértelmű választ az eredményességre vonatkoztatva, azonban a 114 első, 56 második és 7 harmadik kitöltés adatait elemezve is látható, hogy az allergén immunterápiával kezelt betegek esetében javulás volt tapasztalható. A tünetek változása kapcsán a legjelentősebb, 73%-os javulás az orrfolyás terén következett be. Ezt követi a tüsszögés csökkenése, 66,7%-os javulással, majd a szemviszketés és szemvörösség és az orrdugulás (58,7% és 55,6%).

 

A regiszter alapján nyomon követhető a kitöltők gyógyszerszedési szokásainak változása is – a második kitöltés idejére nőtt a csak antihisztamint/szemcseppet, és csökkent a nazális szteroidot használók száma. A score értékekből pedig arra következtethetünk, hogy a szteroid fóbia továbbra is létező jelenség, feltűnően alacsony a helyi hatású szteroid készítményeket használók száma.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok