Az asztma a tüdő légútjainak betegsége. Két formája ismert: egyiket allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják, míg a másik forma okát nem ismerjük. A levegő légzés során az orrüregen keresztül a légcsőbe jut, majd onnan a tüdő légútjaiba, a hörgőkbe és hörgőcskékbe. A hörgőcskék kicsi léghólyagokban, az alveolusokban végződnek. A levegő oxigéntartalma itt cserélődik ki a vér széndioxid tartalmára. Egészséges esetben a hörgőcskéket körbevevő izomszálak elernyedt állapotban vannak, ezzel biztosítják a levegő szabad mozgását. Azonban asztmás roham során a levegő ezen szabad áramlása akadályoztatott három fő okból:
A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem ezt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség, nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki. Tudjon meg többet az asztmáról: Asztma vizsgálat - diagnosztika
|
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.