A pikkelysömör, psoriasis kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet.
A psoriasisos, pikkelysömörös hajlam jelenti a jellegzetes reakciókészséget, a psoriasisos, pikkelysömörös választ a különböző környezeti hatásokra. Eddig 7, úgynevezett psoriasisra hajlamosító ( PSORiasis Susceptibility gént ( PSORS-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7 ) írtak le. A genetikus hajlam önmagában nem elégséges a psoriasis, pikkelysömör megjelenéséhez. Ahhoz, hogy pikkelysömör, psoriasis kialakuljon, a veleszületett hajlamot megjelenítő, külső környezeti, provokáló faktorok hatása is szükséges. A "külső" hatás lehet belső betegség is. Provokáló faktorok mindazon hatások, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni.
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.