Fertőzés, vagy allergia is okozhatja a tetoválás utáni tüneteket

Fertőzés, vagy allergia is okozhatja a tetoválás utáni tüneteket

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2021.11.02 14:33

Ha a tetoválás elkészítését követően sem csillapodik a kezdeti duzzanat, vagy néhány nappal, héttel később irritáció, viszketés, kiütések jelentkeznek az érintett területen, javasolt orvoshoz fordulni. A panaszokat fertőzés, valamelyik festékanyag, vagy a tetoválás egyéb összetevőjével szembeni allergia is okozhatja.

Fertőzés, vagy allergia?

Allergiát leggyakrabban a vörös színű festék okoz, de előidézheti a festékben lévő tartósítószer is. Az allergiás reakció mellett, szövődményként jelentkezhet fertőzés is, ennek oka általában a nem megfelelő higiéniás körülmények között végzett tetoválás – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Vannak ugyan szembetűnő különbségek a két szövődmény közt – az allergia inkább helyi tüneteket okoz, a fertőzés gyakran jár lázzal és kiterjedt bőrtünetekkel, duzzanattal – de ennek elbírálását bízzuk inkább szakorvosra, aki a kiváltó oknak megfelelő kezelést fog javasolni.

Tüneti kezelés gyógyszerrel

tetoválás-allergia-fertőzésHa egy tetoválás felülfertőződik, begyullad, akkor antibiotikus kezelésre van szükség. Amennyiben a tetoválás után valódi allergiás érzékenység alakul ki valamelyik összetevőre, akkor a tünetek súlyosságától függ a kezelés. Amíg a csalánkiütés vagy ekcéma fennáll, addig szteroid krémek, antihisztamin tabletta, súlyos esetben szteroid tabletta szedésére is szükség lehet. A tünetek akár hetekig is eltarthatnak, ezért türelmesnek kell lenni.

Menjen, vagy maradjon?

A tetoválás további sorsáról a kezelés után dönthetünk, amikor már megszűnt a fertőzés, vagy allergia miatt kialakult gyulladás. Jelenleg a lézeres eltávolítással kapcsolatban folynak bíztató vizsgálatok, bár ez esetben az is előfordul, hogy maga a lézerkezelés vált ki allergiát. A kezeléseket ezért egyénre szabottan kell meghatározni.

Amikor sebészeti megoldásra van szükség

A tetoválás után hónapokkal, vagy akár 1-2 évvel az adott területen kis csomócskák, göbcsék is jelentkezhetnek. Itt nem a festékszemcsék összecsapzódásáról van szó, hanem egy úgynevezett granulomatózus gyulladás alakul ki, melyet gyulladásos sejtek hoznak létre. Ez a folyamat helyi szteroid kezelésekre nagyon ritkán reagál jól, előfordulhat, hogy a göbcsék kimetszésére kerül sor.

Diagnosztika

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Odafigyeléssel, segítőkészséggel fordult hozzám

Emberséges hangnemmel, szakmai tudással, odafigyeléssel, segítőkészséggel. Az időpontcsúszás ellenére a Doktornő türelmesen végighallgatott, feltett kérdéseimre érthető módon, segítőkészen válaszolt. A recepción az új időpont kérésénél tekintettel voltak, hogy számomra mikor a legalkalmasabb a kontrollvizit.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK