Fertőzés, vagy allergia is okozhatja a tetoválás utáni tüneteket

Fertőzés, vagy allergia is okozhatja a tetoválás utáni tüneteket

Dr. Garaczi Edina PhD Létrehozva: 2015.09.10 Módosítva: 2018.01.16
Ha a tetoválás elkészítését követően sem csillapodik a kezdeti duzzanat, vagy néhány nappal, héttel később irritáció, viszketés, kiütések jelentkeznek az érintett területen, javasolt orvoshoz fordulni. A panaszokat fertőzés, valamelyik festékanyag, vagy a tetoválás egyéb összetevőjével szembeni allergia is okozhatja.

Fertőzés, vagy allergia?

Allergiát leggyakrabban a vörös színű festék okoz, de előidézheti a festékben lévő tartósítószer is. Az allergiás reakció mellett, szövődményként jelentkezhet fertőzés is, ennek oka általában a nem megfelelő higiéniás körülmények között végzett tetoválás – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Vannak ugyan szembetűnő különbségek a két szövődmény közt – az allergia inkább helyi tüneteket okoz, a fertőzés gyakran jár lázzal és kiterjedt bőrtünetekkel, duzzanattal – de ennek elbírálását bízzuk inkább szakorvosra, aki a kiváltó oknak megfelelő kezelést fog javasolni.

Tüneti kezelés gyógyszerrel

tetoválás-allergia-fertőzésHa egy tetoválás felülfertőződik, begyullad, akkor antibiotikus kezelésre van szükség. Amennyiben a tetoválás után valódi allergiás érzékenység alakul ki valamelyik összetevőre, akkor a tünetek súlyosságától függ a kezelés. Amíg a csalánkiütés vagy ekcéma fennáll, addig szteroid krémek, antihisztamin tabletta, súlyos esetben szteroid tabletta szedésére is szükség lehet. A tünetek akár hetekig is eltarthatnak, ezért türelmesnek kell lenni.

Menjen, vagy maradjon?

A tetoválás további sorsáról a kezelés után dönthetünk, amikor már megszűnt a fertőzés, vagy allergia miatt kialakult gyulladás. Jelenleg a lézeres eltávolítással kapcsolatban folynak bíztató vizsgálatok, bár ez esetben az is előfordul, hogy maga a lézerkezelés vált ki allergiát. A kezeléseket ezért egyénre szabottan kell meghatározni.

Amikor sebészeti megoldásra van szükség

A tetoválás után hónapokkal, vagy akár 1-2 évvel az adott területen kis csomócskák, göbcsék is jelentkezhetnek. Itt nem a festékszemcsék összecsapzódásáról van szó, hanem egy úgynevezett granulomatózus gyulladás alakul ki, melyet gyulladásos sejtek hoznak létre. Ez a folyamat helyi szteroid kezelésekre nagyon ritkán reagál jól, előfordulhat, hogy a göbcsék kimetszésére kerül sor.

Diagnosztika

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Történetem 7 évvel ezelőtt kezdeném, amikor is tetanol pur injekciót kellett, hogy kapjak, majd emellé augmentint kellett szednem.
Amikor a gyógyszer elfogyott, akkor kezdődtek a gondok. A fenék és a hátsó comb részen dió nagyságú gumók jelentek meg, amik nagyon nagyon viszkettek. Mivel hétvége volt így ügyeletre jártunk, ahol kalcium injekciókat kaptam a 4-5 óránként(a végén vénásan), mert a viszketés elviselhetetlen volt, és nem múlt el. A gumók visszahúzódtak ugyan, de a testemen csalánkiütés jellegű piros foltok keletkeztek, szintén erősen viszketve.
Mire a dolog végére sikerült járnom (legalábbis így gondoltam)eltelt 3 hónap.
Egy bőrgyógyász doktornő azt állapította meg, hogy a tetanol pur injekcióra vagyok allergiás.
A következő eset idén tavasszal történt:
Curam duo gyógyszert kaptam egy betegségre.
A gond újból akkor kezdődött mikor a gyógyszer elfogyott. A szemem és a szám nagyon csúnyán bedagadt, és újból jött a csalánkiütés jelleg, és a viszketés. Mindemellett még nőgyógyászati problémám is keletkezett (az orvos szerint a gyógyszertől gombás fertőzést kaptam)

A gyanúm az, hogy amoxicillin allergiám van.
Szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e , hogy a gyógyszer beszedése után jelentkezik a panasz és nem azonnal az első szem bevétele után?Önnek mi a véleménye, tanácsa? Hogyan lehet a gyógyszerallergiát pontosan kideríteni?

Megköszönném a Doktor Úr / Doktor Nő válaszát.

Tisztelettel: Tánczosné Borkó Anikó

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Tánczosné Borkó Anikó,

A leírás alapján biztosan allergiás penicillinre és penicillin-származékokra. Ez alapján a továbbiakban penicillin- származékot (pl: amoxicillin) ne szedjen!
További kivizsgálás ilyen egyértelmű esetben nem szükséges. A saját kérésére laborvizsgálattal (LTT) meg tudjuk erősíteni a diagnózist.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalommal fordulok hozzá

Nagyon meg vagyok elégedve Garaczi Doktornővel, aki érthetően felvilágosított a bőrproblémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal fordulok hozzá. Köszönöm neki a segítséget.

További vélemények

Hírek

Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Sokak életét keseríti meg az időként jelentkező szemviszketés. De honnan tudhatjuk, hogy a kellemetlen tünetek hátterében a monitor előtti munka, a száraz beltéri levegő, fertőzés vagy épp allergia áll? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni a kérdésben.

További részletek
Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Mi köze a poratkának a rákfélékhez és miért számít, hogy mit eszik a poratka allergiás beteg? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a molekuláris allergia vizsgálat segít rávilágítani az összefüggésre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA