Allergia gyermekkorban

Allergia gyermekkorban

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.06.06 15:30
Az allergia minden életkorban elkezdődhet. Döntően mégis a gyermek-fiatalkorban indul. Újszülötteknél, csecsemőknél allergiáról még nem beszélhetünk, hiszen az immunrendszer akkor alakul ki. Akkor szokja meg, mely anyagok ellen kell és melyekkel szemben nem kell védekeznie. Ezért is kulcsfontosságú időszak a gyermekkor.

Kapcsolódó cikkünk

Hasfájás okai gyerekeknél

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel gyermekorvoshoz fordulunk. A hasfájás okai gyerekeknél sokfélék lehetnek, attól is függően, hogy akut vagy krónikus panaszokról van szó. A leggyakoribb kiváltó tényezőket dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Allergia megelőzés gyermekkorban

Az allergia családi halmozódást mutató megbetegedés. Ebben szerepet játszanak a gének, de szerepet játszanak a szociális körülmények, magatartási minták is.

Kimutatott, hogy ha egyik szülő allergiás, a gyermeknek 50%, ha mind a kettő allergiás, a gyermeknek 75% esélye van, hogy allergiássá válik.

És kimutatott, hogy olyan körülmények, melyek a családra, magatartásra jellemzőek, jelentősen befolyásolják az allergia kifejlődősét. Ezek közé a kockázati tényezők közé tartoznak a túlzásba vitt higiénia, a mindent állandóan fertőtlenítés, a sok antibiotikum fogasztás, a nem megfelelő táplálkozás, a fokozott stressz jelenléte.

Ha megelőzésre gondolunk, akkor nagyon fontos ezen magatartási kockázatok csökkentése.

Jellemző allergiás megbetegedések gyermekkorban

  • ekcéma

  • ételallergia

  • lisztérzékenység

  • laktóz intolerncia

  • asztma

  • szénanátha

Gyerek allergia vizsgálat

Gyerek allergia vizsgálatok a felnőttével egyeznek meg. Döntően vérből végzett gyerek allergia vizsgálatot használunk, de nagyobbaknál szóba jöhet a Prick teszt is. A gyerek allergia jellemzői miatt epicután teszt ritkán használt.

Gyermekkori allergiák a Budai AllergiaKözpontban

A Budai AllergiaKözpontban minden gyermeket szeretettel látunk. Felkészült, nagy gyakorlattal bíró szakorvosaink segítenek a gyermekkori allergiák kezelésében:

  • ekcémáknál - dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász

  • ételallergiánál, lisztérzékenységnél, laktóz intoleranciánál - dr. Polgár Marianne, dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusok

  • asztmánál - dr. Farkas Márta, dr. Várhegyi Csaba, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászok

  • szénanáthánál - dr. Augusztinovicz Monika, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészek

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

 

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus

Hírek

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

További részletek
Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat