Allergia gyermekkorban

Allergia gyermekkorban

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.06.06 15:30
Az allergia minden életkorban elkezdődhet. Döntően mégis a gyermek-fiatalkorban indul. Újszülötteknél, csecsemőknél allergiáról még nem beszélhetünk, hiszen az immunrendszer akkor alakul ki. Akkor szokja meg, mely anyagok ellen kell és melyekkel szemben nem kell védekeznie. Ezért is kulcsfontosságú időszak a gyermekkor.

Kapcsolódó cikkünk

Szénanátha gyerekeknél – nem nátha, hanem allergia!

Egyre fiatalabb korban jelentkezik, a szénanátha gyerekeknél is előfordulhat. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától és mikor forduljunk orvoshoz.

Allergia megelőzés gyermekkorban

Az allergia családi halmozódást mutató megbetegedés. Ebben szerepet játszanak a gének, de szerepet játszanak a szociális körülmények, magatartási minták is.

Kimutatott, hogy ha egyik szülő allergiás, a gyermeknek 50%, ha mind a kettő allergiás, a gyermeknek 75% esélye van, hogy allergiássá válik.

És kimutatott, hogy olyan körülmények, melyek a családra, magatartásra jellemzőek, jelentősen befolyásolják az allergia kifejlődősét. Ezek közé a kockázati tényezők közé tartoznak a túlzásba vitt higiénia, a mindent állandóan fertőtlenítés, a sok antibiotikum fogasztás, a nem megfelelő táplálkozás, a fokozott stressz jelenléte.

Ha megelőzésre gondolunk, akkor nagyon fontos ezen magatartási kockázatok csökkentése.

Jellemző allergiás megbetegedések gyermekkorban

  • ekcéma

  • ételallergia

  • lisztérzékenység

  • laktóz intolerncia

  • asztma

  • szénanátha

Gyerek allergia vizsgálat

Gyerek allergia vizsgálatok a felnőttével egyeznek meg. Döntően vérből végzett gyerek allergia vizsgálatot használunk, de nagyobbaknál szóba jöhet a Prick teszt is. A gyerek allergia jellemzői miatt epicután teszt ritkán használt.

Gyermekkori allergiák a Budai AllergiaKözpontban

A Budai AllergiaKözpontban minden gyermeket szeretettel látunk. Felkészült, nagy gyakorlattal bíró szakorvosaink segítenek a gyermekkori allergiák kezelésében:

  • ekcémáknál - dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász

  • ételallergiánál, lisztérzékenységnél, laktóz intoleranciánál - dr. Polgár Marianne, dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusok

  • asztmánál - dr. Farkas Márta, dr. Várhegyi Csaba, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászok

  • szénanáthánál - dr. Augusztinovicz Monika, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészek

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

 

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA