Szúnyogcsípés allergia gyerekeknél?

Szúnyogcsípés allergia gyerekeknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.06.21 Módosítva: 2021.06.21

A szúnyogcsípés gyerekeknél járhat erős tünetekkel is. A duzzanat lehet a felnőtteknél kialakuló tünetekhez képest jóval nagyobb, erős viszketés is jelentkezhet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az ijesztő reakció ellenére sem valószínű, hogy a szúnyogcsípés allergiás reakciót váltana ki.

Allergiás reakciót a méh és a darázs okoz

A nyári hónapokban nagyon gyakori, hogy a gyerekek testén csípések nyoma jelenik meg. Csípést okozhat a darázs, méh, bögöly, hangya, kullancs is, de a leggyakrabban kétségkívül a szúnyogok által okozott viszkető kiütésekkel találkozunk. A szúnyogokkal kapcsolatban azonban valódi allergiás reakció lezajlása egyelőre nem bizonyított, ezért jelenleg allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amivel ezt vizsgálni lehetne.

 

Valódi allergiás reakció méh vagy a darázscsípés kapcsán jelentkezik. Ez azonban súlyos, életveszélyes is lehet, mert anafilaxiás sokkot is okozhat. Ha a gyermeknél a csípés után rosszullét, nehézlégzés, fulladás, rekedtség, torokszorítás jelentkezik, haladéktalanul hívjuk orvosi segítséget!

A gyerekek bőre érzékenyebb

Szúnyogcsípés allergia gyerekeknél.A rovarok nyálában szövetkárosító hatású enzimek találhatók. Egyéni érzékenységtől függően a csípésre adott reakció különböző lehet. Ugyanaz a szúnyog az egyik gyermeknél egy apró kiütést, míg a másiknál nagy duzzanattal járó, erősen viszkető csípést is okozhat. A gyerekek bőre érzékenyebb, ezért rendszerint intenzívebben reagál a szúnyogcsípésre, mint a felnőttek. A csípések helyén akár 3-5 cm-es vörös duzzanat is megjelenhet, amely több napon át is megmarad. Különös figyelmet érdemelnek a hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok, emiatt is jelentkezhetnek erősebb reakciók egyes csípések esetében.

Kalciumot ne!

Elterjedt tévhit, hogy a kalcium adása segít csökkenteni a csípések kapcsán jelentkező tüneteket. Ne adjuk, mert hamis biztonságérzetet kelthet, miközben nem használ. Valódi, súlyos allergiás reakció esetén, darázs- vagy méhcsípés után adrenalin injekcióra van szükség, hogy az életveszélyt az orvosi segítség megérkezéséig elhárítsuk.

 

Szúnyogcsípés után, ha nagyon erősek a gyermek tünetei, a viszketést és a duzzanatot antihisztamin tartalmú krémmel vagy tablettával tudjuk enyhíteni. Átmenetileg érzéstelenítő hatású lehet, ha a csípés helyére kéztörlőbe csomagolt jégkockát, vagy jégzselét helyezünk. Erős viszketés esetére a patikából is beszerezhetünk hűsítő hatású krémet, ami segíthet megakadályozni, hogy a gyermek elkaparja a viszkető csípés nyomot. Fontos, hogy ezt megelőzzük, mert a seb fokozottan fertőzésveszélyes, ami például strandolás, nyaralás alatt akár további problémák melegágya lehet.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyád végén voltam allergiavizsgálaton méh és darázscsípésre ez az eredmény negatív lett! Érdekelne, hogy a későbbiekben alakulhat e ki allergia? És ha igen akkor ez az a vizsgálat meddig mutat hiteles eredményt?
Válaszát elôre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,
A méh és darázs allergia csak a rovar csípése után alakul ki. Több csípés is kell hogy erőteljes allergiás reakció alakuljon ki, ami az allergia vizsgálat után is kialakulhat, ha megcsípi a darázs vagy méh. A negatív eredmény csak a pillanatnyi helyzetet mutatja.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok