Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb, orvosilag elismert relaxációs módszer.
Az autogén tréning erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Az autogén tréning egy olyan gyakorlat, melyet belső koncentrációval, önmagunkra irányuló passzív figyelemmel kell végrehajtanunk, hogy az ellazultság testi és lelki értelemben is létrejöjjön. Az „autogén állapot" nem más, mint egy passzív koncentrációs állapot, amely nem a tudat egy megváltozott állapota, hanem sajátos önszabályozó funkció.
Az autogén tréning nem csak betegek számára egy kitűnő módszer, hanem egészséges emberek számára is. Megfelelő gyakorlással a következő jótékony hatásokkal bírhat:
Az autogén tréninget rendszeres, szisztematikus gyakorlás és kellő elszántság árán bárki elsajátíthatja, azt követően pedig önállóan, terapeuta nélkül is végezheti.
Az autogén tréning szinte minden ember számára segítség lehet, hiszen hatásosan alkalmazható a stressz és a feszültség minimalizálására, az alvászavar, a depresszió, a pszichoszomatikus betegségek és sok más megbetegedés kezelésére.
Az autogén tréning nem ajánlott bizonyos mentális betegségek fennállása esetén (pl. skizofrénia).
Az izomrendszer tudatos ellazítása, és az autogén tréning részét képző légző gyakorlatok jótékony hatással bírnak az allergiás tünetekre, ugyanez igaz az asztmára is.
Az autogén tréninget pszichológus vezeti. Jelentkezzen be az Allergiaközpont pszichológusához!Téma szakértői
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.