Kiütések csecsemő- és kisgyermekkorban – Viszket? Lázas?

Kiütések csecsemő- és kisgyermekkorban – Viszket? Lázas?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2020.11.02

A csecsemő- és kisgyermekkori kiütések jelentkezhetnek egyéb tünet nélkül, de járhatnak lázzal és/vagy viszketéssel is. Van, hogy mire orvoshoz jutunk, a kiütéseknek már nyoma sincs, ám sok esetben, egy későbbi időpontban a tünetek visszatérnek. A kiütések gyakori kiváltó okait dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével vesszük sorra.

Kiütésekkel járó gyermekbetegségek

gyerek kiütések képek, kiütések, allergiás kiütések gyerekeknél, csecsemő kiütések képekkel, gyerek kiütések képekkel, vírus okozta kiütés, láz kiütés, kiütés gyerek fenéken

A gyermekkori kiütések egy része fertőző megbetegedésekből ered. Ezek az állapotok jól elkülöníthetők az egyéb okokból jelentkező kiütésektől. Ilyenkor rendszerint más tünetek is mutatkoznak.

Kanyaró

Kanyaró – amit manapság a védőoltásoknak köszönhetően sokkal ritkábban látunk – esetén a kiütéseket náthás tünetek előzik meg.

Skarlát

A skarlát a nyelv jellegzetes vörös elszíneződéséről különböztethető meg.

Bárányhimlő

A bárányhimlő a legtöbb esetben ugyan csak enyhe rossz közérzetet okoz, ám a kiütések itt annyira jellegzetesek, hogy könnyen be tudjuk azonosítani, ha ezzel van dolgunk.

Meningococcus

A legsúlyosabb kiütéseket okozó betegség a meningococcus által okozott vérmérgezés (szepszis). Ha a gyermeken apró vörös vagy lilás színezetű, pontszerű kiütéseket látunk foltokba rendeződve, melyek nyomásra nem halványodnak el, akkor azonnali orvosi kezelésre van szüksége.

„Ha a gyermeknek magas láza van, étvágytalan, érzékeny a fényre, akkor felmerül a meningitis gyanúja. Ennek súlyosabb formája a meningococcus szepsis, mely jellegzetes kiütésekkel is jelentkezhet. Ilyenkor a pohárteszt is segíthet. Egy tiszta üvegpohár talpát helyezzük a gyermek bőrére, finoman nyomjuk rá a kiütéses területre. Ha a kiütés színe nem változik, tehát a nyomás ellenére sem lesz világosabb, akkor az meningococcus szepsis jele lehet. Ha a színe világosabb lesz, akkor is érdemes a továbbiakban megfigyelni, időnként ellenőrizni, látunk-e változást.”

Kiütések – amikor a láz a fő tünet

gyerek kiütések képek, kiütések, allergiás kiütések gyerekeknél, csecsemő kiütések képekkel, gyerek kiütések képekkel, vírus okozta kiütés, láz kiütés, kiütés gyerek fenéken Az erythema infectiosum, ötödik betegség vagy ismertebb nevein pillangóvírus, lepkehimlő általában óvodás, kisiskolás korú gyerekeket érint. A lázzal járó betegség nevét jellegzetes tünetéről, az arcon pillangó alakú folt formában megjelenő piros kiütésekről kapta. A fájdalommal is járó bőrtünetek fertőzőek, ám néhány nap alatt kezelés nélkül is gyógyulnak.

Kéz-láb-száj betegség

A kéz-láb-száj betegséget is vírus okozza, elsősorban gyermekközösségekben fordul elő, gyorsan terjed, mivel nagyon fertőző. Enyhe hőemelkedést, lázat követően, a rossz közérzet mellett gombostűnyi kiütések, hólyagok jelennek meg a szájpadon, szájnyálkahártyán, majd hasonló tünetek alakulnak ki a tenyereken és a talpakon is. Mivel a betegség fertőző, a gyermek a gyógyulás ideje alatt – 7-10 nap – nem mehet közösségbe.

Rózsahimlő

A rózsahimlő fertőző, vírus okozta betegség, mely nátha-szerű tüneteket és maga lázat is okozhat. A mellkas, has és hát területén kezdődő rózsaszín kiütések később a végtagokon is megjelennek. A magas láz és a kiütések általában 3-5 nap alatt elmúlnak.

Kiütések – amikor a viszketés a fő tünet

Ekcéma

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori bőrtünet az ekcéma. A vörös foltokban jelentkező kiütések erős bőrszárazsággal és viszketéssel járnak, mely sok esetben az éjszakai alvást is megnehezíti. A bőrviszketés okai közül az ekcéma már pár hónapos korban is jelentkezhet: a táplálékallergia mellett tusfürdő, mosószer, öblítő is kiválthatja a tüneteket. Az ekcéma kezelésében fontos a bőr rendszeres hidratálásra, a tünetek enyhítésére szteroidos krémek átmeneti használatára is szükség lehet. Emellett lényeges lehet a kiváltó ok felderítése, csecsemőknél, még a hozzátáplálás időszakát megelőzően.

Tinea

A tinea a bőr gombás, fertőző megbetegedése. A gombák a nyirkos, meleg helyeken tudnak jól elszaporodni, gyerekeknél a fejbőrön, lábon vagy az ágyék területén alakulhat ki. Jellegzetes tünete a nagyobb kiterjedésű, belül üres, piros kör alakú bőrtünet. A tinea gombaellenes krémekkel kezelhető, de a fertőzés tovább terjedését megelőzendő, az érintett gyermek nem mehet közösségbe.

Melegkiütés

gyerek kiütések képek, kiütések, allergiás kiütések gyerekeknél, csecsemő kiütések képekkel, gyerek kiütések képekkel, vírus okozta kiütés, láz kiütés, kiütés gyerek fenéken

Bármelyik évszakban előfordulhat, ha túlöltöztetjük a kicsit, melegkiütések jelennek meg a bőrén. Az apró kiütések, viszkető dudorok megjelenése ijesztő lehet, azonban teljesen ártalmatlanok. A legfontosabb, hogy a gyermek öltözete laza legyen, és a bőre az érintett területen szellőzhessen. A melegkiütés 2-3 napon belül egyéb kezelés nélkül is meggyógyul.

Ótvar

Az ótvar, vagy impetigo igen fertőző, gennyes bőrbetegség, mely legtöbbször gyermekeknél, az arcon fordul elő. Viszkető hólyagos kiütésekről és mézsárga pörkökről ismerhető fel. 2-6 éves korban fordul elő leggyakrabban, rendszerint enyhébb lefolyású betegség, ám újszülöttkorban komoly szövődményei lehetnek. Az impetigo antibiotikus krémekkel vagy gyógyszerrel kezelhető, 7-10 nap alatt gyógyul. Mivel fertőző, a gyermek ez idő alatt közösségbe nem mehet.

Csalánkiütés

Az ekcéma mellett a másik gyakori bőrtünet a csalánkiütés gyerekeknél. A kiváltó ok keresését nehezíti, hogy a tünetek gyakran megszűnnek, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Sok esetben nem is térnek vissza, előfordul azonban, hogy a csalánkiütés krónikussá válik. Ilyenkor az időszakos tünetmentességet követően újra megjelennek az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések - elsősorban mellkas, has, hát területén vagy a végtagokon.

"A csalánkiütést gyermekkorban leggyakrabban vírusok okozzák, de többek közt ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel. A kezelésben lényeges a beteg alapos kikérdezése, az allergiás háttér felderítésében pedig a korszerű multiplex allergiatesztek is segítséget nyújtanak."

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Rózsahámlás

A rózsahámlás kiütései általában torokfájás, láz után jelentkezik. Ezért előfordul, hogy nem is gondolnak arra, hogy a két betegség közt kapcsolat lehet, mivel első tüneteit inkább légúti betegséghez kötik. A rózsahámlás inkább nagyobb, 10 év feletti gyerekeket érint. Piros, ovális alakú, viszkető kiütésekkel jár, melyek először a mellkason és a háton jelentkeznek, majd a végtagokon is. Gyakran összekeverik a rózsahimlővel, pedig két külön betegségről van szó. A rózsahámlás kialakulásának pontos okai nem ismertek, a tünetei néhány hét alatt rendszerint maguktól elmúlnak.

Uszodaszemölcs

A molluscum contagiosum, uszodaszemölcs néven is ismert vírusos bőrfertőzés. Érintkezéssel terjed, de a közös medence- vagy törölközőhasználat során is terjedhet a kórokozó. A kezdetben pattanásra emlékeztető kiütések kerek gyöngyszerű, 2-5mm nagyságú csomókká nőnek, melyek viszkethetnek. A gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe, hónapokig is eltarthat a makacs, kiújulásra hajlamos fertőzés bőrgyógyászati kezelése.

Kiütések - láz és viszketés nélkül

gyerek kiütések képek, kiütések, allergiás kiütések gyerekeknél, csecsemő kiütések képekkel, gyerek kiütések képekkel, vírus okozta kiütés, láz kiütés, kiütés gyerek fenéken Milia

Apró, 1-3mm nagyságú apró fehér vagy sárgás pöttyöket okoz a csecsemő arcán - főként az orr két oldalán, de a szemek körül is megjelenhetnek - a milia. A szájban is kialakulhat, ilyenkor Epstein gyöngy az orvosi neve. A milia a csecsemők 40-50 százalékánál előfordul, tüneteit az elzáródott pórusok okozzák. Ártalmatlan jelenségről van szó, néhány hét alatt magától elmúlik. A megelőzés érdekében az arcbőrön a későbbiekben kerülni kell a pórusokat elzáró zsíros krémek, olajok használatát.

Erythema toxicum

Újszülötteken, a 2–4. nap között – egyes esetekben más a szüléskor is látható - foltokban bőrpírral, bőrvörösséggel és hólyagos kiütésekkel jelentkezik az erythema toxicum. Jóindulatú betegség, az újszülöttek egy-két harmadát is érintheti. Tünetei főleg a törzsön, a háton és a fartájon figyelhetők meg. Az újszülött általános állapotát a bőrkiütés nem befolyásolja, kezelést nem igényel.

Csecsemőkoti akne

A csecsemőkori akne tünetei, az apró, piros pöttyök a baba arcán 2-6 hetes kor között jelennek meg. Előfordulhat, hogy már a születés pillanatában is jelen vannak. Az arc és fejbőr mellett a tünetek jelentkezhetnek a mellkason és a hát felső részén is. A csecsemőkori akne néhány hét, vagy hónap alatt magától is elmúlik, ezalatt a bőrt gyengéden mossuk, ne dörzsöljük, tartsuk tisztán, kerüljük az olajos, zsíros krémek használatát. Fontos, hogy ne használjunk semmilyen pattanások kezelésére való krémet a csecsemő bőrén!

Pelenkakiütés

Ha a pelenka területén vörös, gyulladt és fájó a bőr, akkor pelenkakiütésekkel van dolgunk. A pelenkakiütés elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy a pelenkával fedett bőrt tisztán és szárazon kell tartani. A gyógyulást és a kiújulást segíthetjük a megfelelő gyógyászati krémek használatával.

gyerek kiütések képek, kiütések, allergiás kiütések gyerekeknél, csecsemő kiütések képekkel, gyerek kiütések képekkel, vírus okozta kiütés, láz kiütés, kiütés gyerek fenéken Erythema multiforma

Fertőzések, gyógyszerek és betegségek is okozhatják az erythema multiforme nevű kórkép tüneteinek megjelenését. A kiütések a végtagokon jelennek meg, majd testszerte terjednek. Nem viszketnek, de a hólyagosak lehetnek. Nem fertőz, rendszerint néhány hét alatt magától gyógyul.

Keratosis pilaris

A keratosis pilaris, csirkebőr vagy grízes bőr néven is ismert jelenség. Elsősorban a felkar és a comb hátsó felszínén jelennek meg az apró fehér, pattanásra hasonlító dudorok, kiütések foltokban. A bőr érdes tapintatúvá válik, libabőrösnek tűnhet. Legtöbbször az igény szerinti hidratáláson kívül egyéb kezelést nem igényel. Időnként társul egyéb krónikus betegségekhez, például asztmához vagy ekcémához.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

tavaly decemberben volt egy nagyfokú csalánkiütésem amit sikerült enyhiteni de sajnos azóta is küzdök vele most hogy a jó idő bejött újra egyre több van a testemen mit tegyek?

Tisztelt Kérdező,
Bőrgyógyász-allergológus kivizsgálását javaslom. Ki kell deríteni a kiváltó okot, majd arra speciális terápiát javasol s szakorvos.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok