Gluténérzékenység a női gondok hátterében

Gluténérzékenység a női gondok hátterében

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13

Menstruációs zavarok, teherbeesési nehézség és vetélés hátterében is állhat gluténérzékenység. A lisztérzékenység vagy cöliákia néven is ismert autoimmun betegség 100-ból 1 embernél jelentkezik. A gyermek- és felnőttkorban egyaránt kialakuló kórkép, nőket érintő tüneteiről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Nem csak gyermekbetegség

A cöliákiát a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik fehérje alkotója okozza. Ha a cöliákiás glutén tartalmú ételeket fogyaszt, akkor nem csak kellemetlen tüneteket tapasztal, de a vékonybélben található bélbolyhok is károsodnak, ami miatt a tápanyagok felszívódása romlik.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

„Mivel a tünetek megjelenése összefügg a glutén fogyasztásával, ezért sokan úgy vélik, hogy ha gyermekkorban nem jelentkezik cöliákia – amikor a szervezet először találkozik glutén tartalmú ételekkel – akkor később, felnőttként már nem kell tartani a kialakulásától. Pedig ez nem így van. Az esetek egy részében a cöliákia felnőttkorban alakul ki, de az is előfordulhat, hogy a sokáig lappangó, korábban fel nem ismert betegség csak ekkor kerül diagnosztizálásra.”

5-10 év is eltelhet a diagnózisig

A gluténérzékenységet sokszor nem könnyű felismerni, előfordulhat, hogy több évig is elhúzódik, mire kiderül a diagnózis. Ez azért lehetséges, mert a tünetei annyira szerteágazóak és sokszor egyénenként is eltérőek, hogy az érintettek hosszú időn keresztül, több szakrendelést is végig járnak.

„A cöliákia épp úgy okozhat például székrekedést is, mint hasmenést. Felnőtt korban pedig jellemzőbbek a nem hasi tünetek. A hajhullás miatt bőrgyógyászhoz, az ízületi panaszokkal reumatológushoz, a szorongás és depresszió miatt pszichológushoz, a sikertelen teherbeesés, vetélés és korai menopauza miatt nőgyógyászhoz fordulnak.”

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a cöliákia más betegségekhez is társulhat, így ezek tünetei is elfedhetik a gluténérzékenységet. Ilyen betegség lehet például az autoimmun pajzsmirigy alulműködés, reumás ízületi gyulladás, vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Nőgyógyászati gondokat is okozhat

A gluténérzékenység nőgyógyászati problémákat is okozhatCöliákia elsősorban nők között fordul elő, az érintettek többsége a 20 és 50 év közötti korosztályhoz tartozik. Ezekben az életkorokban a nők menstruálnak, gyermeket vállalnak, megkezdődik a menopauza is. A fel nem ismert cöliákia ezekben mind megmutatkozhat.

Már a túl kései első menzesz kapcsán is érdemes gondolni rá, de a menstruáció hiánya vagy elmaradása mindenképp intő jel. A sikertelen teherbeesés, vagy a spontán és ismétlődő vetélések, a kis súlyú újszülött és a koraszülés oka is lehet lisztérzékenység. 35 és 40 éves kor között korai menopauzáról beszélünk. Ha a klimax tünetei már ebben az életkorban jelentkeznek, akkor is érdemes szűrővizsgálatot végeztetni.

„A meddőség hátterében - a rossz tápanyag felszívódás és a méhlepényt károsító antitestek jelenléte miatt - az esetek 4-8 százalékában cöliákia áll. Amennyiben ezt vizsgálatokkal igazoljuk, és a hölgy kiiktatja a glutén tartalmú ételeket az étrendjéből, - és nincs egyéb ok a háttérben - a nőgyógyászati panaszai is rendeződnek és a várt teherbeesés is létrejöhet.”

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kommunikáció

     Tetszett: Sárdi doktornő tudása, kommunikációja, hogy elegendő magyarázatot fűzött mindenhez. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK