Gluténérzékenység a női gondok hátterében

Gluténérzékenység a női gondok hátterében

Dr. Sárdi Krisztina Létrehozva: 2019.05.06 Módosítva: 2019.05.08

Menstruációs zavarok, teherbeesési nehézség és vetélés hátterében is állhat gluténérzékenység. A lisztérzékenység vagy cöliákia néven is ismert autoimmun betegség 100-ból 1 embernél jelentkezik. A gyermek- és felnőttkorban egyaránt kialakuló kórkép, nőket érintő tüneteiről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Nem csak gyermekbetegség

Menstruációs zavarokat is okozhat a gluténérzékenységA cöliákiát a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik fehérje alkotója okozza. Ha a cöliákiás glutén tartalmú ételeket fogyaszt, akkor nem csak kellemetlen tüneteket tapasztal, de a vékonybélben található bélbolyhok is károsodnak, ami miatt a tápanyagok felszívódása romlik.

„Mivel a tünetek megjelenése összefügg a glutén fogyasztásával, ezért sokan úgy vélik, hogy ha gyermekkorban nem jelentkezik cöliákia – amikor a szervezet először találkozik glutén tartalmú ételekkel – akkor később, felnőttként már nem kell tartani a kialakulásától. Pedig ez nem így van. Az esetek egy részében a cöliákia felnőttkorban alakul ki, de az is előfordulhat, hogy a sokáig lappangó, korábban fel nem ismert betegség csak ekkor kerül diagnosztizálásra.”

5-10 év is eltelhet a diagnózisig

A gluténérzékenységet sokszor nem könnyű felismerni, előfordulhat, hogy több évig is elhúzódik, mire kiderül a diagnózis. Ez azért lehetséges, mert a tünetei annyira szerteágazóak és sokszor egyénenként is eltérőek, hogy az érintettek hosszú időn keresztül, több szakrendelést is végig járnak.

„A cöliákia épp úgy okozhat például székrekedést is, mint hasmenést. Felnőtt korban pedig jellemzőbbek a nem hasi tünetek. A hajhullás miatt bőrgyógyászhoz, az ízületi panaszokkal reumatológushoz, a szorongás és depresszió miatt pszichológushoz, a sikertelen teherbeesés, vetélés és korai menopauza miatt nőgyógyászhoz fordulnak.”

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a cöliákia más betegségekhez is társulhat, így ezek tünetei is elfedhetik a gluténérzékenységet. Ilyen betegség lehet például az autoimmun pajzsmirigy alulműködés, reumás ízületi gyulladás, vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Nőgyógyászati gondokat is okozhat

A gluténérzékenység nőgyógyászati problémákat is okozhatCöliákia elsősorban nők között fordul elő, az érintettek többsége a 20 és 50 év közötti korosztályhoz tartozik. Ezekben az életkorokban a nők menstruálnak, gyermeket vállalnak, megkezdődik a menopauza is. A fel nem ismert cöliákia ezekben mind megmutatkozhat.

Már a túl kései első menzesz kapcsán is érdemes gondolni rá, de a menstruáció hiánya vagy elmaradása mindenképp intő jel. A sikertelen teherbeesés, vagy a spontán és ismétlődő vetélések, a kis súlyú újszülött és a koraszülés oka is lehet lisztérzékenység. 35 és 40 éves kor között korai menopauzáról beszélünk. Ha a klimax tünetei már ebben az életkorban jelentkeznek, akkor is érdemes szűrővizsgálatot végeztetni.

„A meddőség hátterében - a rossz tápanyag felszívódás és a méhlepényt károsító antitestek jelenléte miatt - az esetek 4-8 százalékában cöliákia áll. Amennyiben ezt vizsgálatokkal igazoljuk, és a hölgy kiiktatja a glutén tartalmú ételeket az étrendjéből, - és nincs egyéb ok a háttérben - a nőgyógyászati panaszai is rendeződnek és a várt teherbeesés is létrejöhet.”

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

 • Dr. Sárdi Krisztina

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, gasztroenterológus
 • Specialitások:
  • ételallergia, ételintolerancia
  • lisztérzékenység
  • irritábilis bél szindróma
  • reflux betegség
  • fekély betegség
  • gyulladásos bélbetegségek
  • diverticulosis
  • emésztőszervi daganatok és szűrésük
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>

   

  Rendelés típusa: 

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
Többféle ételallergiát mutattak ki az elmúlt években. Utoljára 2016- aug-ban végeztek erre vonatkozó vizsgálatot, és bár nem fogyasztom azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagyok, mégis egy jó 6 hónapja erőteljesebben puffadok, aknés, ekcémás a bőröm, fáradt vagyok és hullik a hajam. Minden bizonnyal az emésztésem körül lesz a probléma, minden más rendben van. A kérdésem az, hogy esetleg 1 év alatt kialakulhatott esetleg lisztérzékenység is? Pékárut minden nap fogyasztok, ezért gondolnám, hogy itt lehet a probléma..Köszönettel: Bálint Tímea

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Tímea!

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Ha Önnél csak életallergiát vizsgáltak, akkor lisztérzékenységet nem néztek, mert az nem allergia, hanem autoimmun betegség.
Panasza hátterében felmerül több betegség, mindenképpen fontos lenne Önt kivizsgálni.
Ha megtiszteli a mi intézetünket, készséggel állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenki kedves volt a vírus ellenére

Mindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!

További vélemények

Hírek

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

További részletek
Reflux betegség : furcsa tünetek

Reflux betegség : furcsa tünetek

Ég a gyomrom – mondjuk, ha a has felső részén kellemetlen érzést tapasztalunk. Ezt gyakran kíséri savas ízérzés a szájban, émelygés és puffadás. A jellegzetes panaszok mellett azonban a reflux betegség furcsa tüneteket is produkálhat, ezekről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat