A laboreredményeken túl – így zajlik az ételallergia kivizsgálása

A laboreredményeken túl – így zajlik az ételallergia kivizsgálása

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.08 17:44

Ha arra gyanakszunk, hogy gyomor- és bélrendszeri panaszaink valamilyen élelmiszer fogyasztásával lehetnek összefüggésben, akkor javasolt gasztroenterológushoz fordulni. Mi segíti az orvost a diagnózis felállításában? Erről beszélt részletesebben dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Ételallergia vagy más?

Önmagában a gyakori hasfájás, hasmenés és székrekedés nem utal egyértelműen ételallergiára, erre inkább akkor gondolunk, ha többféle tünet együtt jelentkezik a betegnél.

Ha többféle és mindig ugyanolyan tünet jelentkezik együtt, és ezek az étel elfogyasztása után jelentkeznek 2-3 órán belül, akkor valóban ételallergiára gyanakszunk és ez irányba vizsgálódunk – magyarázza dr. Hidvégi Edit. A hasmenés, székrekedés mellett csalánkiütés, anafilaxia kapcsán gondolunk erre, különösen, ha asztma, szénanátha és atópiás dermatitisz is fennáll a betegnél.

Ha azonban a tünetek az étkezést követően 2-3 órán túl vagy még később jelentkeznek, akkor kevésbé valószínű az ételallergia. Igaz ez azokban az esetekben is, amikor változó vagy kizárólag gyomor- és bélrendszeri tünetek fordulnak elő.

Ezért fontos a beteg kikérdezése

A diagnózis megállapításához szükség lesz laborvizsgálatok elvégzésére is, ám ezeket csak a beteg által elmondott információk és az orvosi vizsgálatok után, a szakértő javaslata alapján érdemes megkérni.

Hasfájás is jelezhet ételallergiát.A tünetek feltérképezésén túl a laborvizsgálatokat megelőző beszélgetés során a kezelőorvos kitér az öröklött hajlam kérdésére is. Amennyiben ugyanis a családban előfordul valamilyen allergiás betegség, úgy magasabb az ételallergia kialakulásának kockázata. Lényeges szempont az életkor is. Csecsemőkorban gyakoribb az ételallergiás tünetek jelentkezése – főként tápszer és hozzátáplálás kezdetekor – de 3 éves kor után jelentkező tünetek (az olajos magvak kivételével) kapcsán már kisebb a valószínűsége. Ételallergiára utal, ha azonos élelmiszer kapcsán azonos tünetek lépnek fel. Nem valószínű az ételallergia, ha változó élelmiszerekre, változó tünetek jelentkeznek.

Fontos még elkülöníteni az ételallergia és az ételmérgezés tüneteit. Előbbi esetén csak az érintett, utóbbi esetben mindenki, aki fogyasztott az élelmiszerből tüneteket fog produkálni.

További vizsgálatok

Az ételallergia kimutatására IgE vizsgálatot végeznek vérből, de bőrpróbára (prick-teszt) is sor kerülhet. Az ellenanyag az allergénnel szemben termelődik a szervezetben, allergia esetén értéke megemelkedik, így pontosan megmutatja, hogy melyik élelmiszer fogyasztása okozza a tüneteket.

Az ételallergia diagnózisához szükség lehet tüneti napló vezetésére, amiben több napon (3-7) keresztül fel kell jegyezni, hogy mikor, milyen tüneteink jelentkeztek és mit fogyasztottunk az megelőzően. A pontos diagnózis érdekében olykor terheléses vizsgálatra is sor kerül. Ennek során, egy hosszabb diétát követően kell megint a problémásnak vélt élelemiszerből adott mennyiséget fogyasztani és megfigyelik, hogy a tüneteink jelentkeznek-e.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a gyomor- és bélrendszeri tünetek nemcsak ételallergiát, hanem intoleranciát vagy egyéb betegségeket is jelezhetnek. Az ételallergia kivizsgálása során fontos a laborvizsgálat eredményét a beteg tüneteivel összhangban értékelni, és szükség esetén további vizsgálatokat végezni annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges diétás megszorításokat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megoldásokat adott

Nagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.

További vélemények

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK