A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori okai

A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori okai

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13 14:07

A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója. A gyakori felfúvódás és túlzott gázképződés azonban már nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémákat is jelezhet. Dr. Sárdi Krisztinát, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusát a leggyakoribb kiváltó okokról kérdeztük.

Mi okozza a gázképződést?

Felfúvódás, túlzott gázképződés oka lehet az étkezés is.A gázképződés az emésztés velejárója, a vastagbélben a szénhidrátokat lebontó baktériumok miatt jelentkezik. A folyamat leginkább ahhoz hasonlítható, ahogyan a fermentálódás során a szőlőléből pezsgővé alakuló folyadékban buborékok képződnek. Átlagosan napi 0,5-2liter gáz képződik a belekben, ennek azonban csak egy részét képezi az említett folyamat eredménye, a másik jelentős része külső forrásból származik, például az étkezés közben lenyelt levegőből. A gázok átlagosan napi 12-25 alkalommal távoznak a belekből, de ez természetesen függ az elfogyasztott ételektől és italoktól, illetve az esetleg fennálló egyéb panaszoktól is.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fsz.1-es rendelő

Mikor beszélhetünk túlzott gázképződésről?

A felfúvódás, fokozott gázképződés erős hasi fájdalommal, görccsel is járhat. Teltségérzet, puffadás és gyakori böfögés is jelentkezhet.

Felfúvódás okai - milyen szokásokon javasolt változtatni, hogy elkerüljük?

  • Fokozott gázképződéshez vezethet, ha valaki túl sok levegőt nyel étkezések közben. Ez akkor szokott előfordulni, ha túl gyorsan, kapkodva eszik, vagy rágózik. Szánjunk időt az étkezésre, odafigyelve, a falatokat alaposan megrágva együnk, a rágógumit pedig inkább kerüljük.
  • Aki dohányzik, szintén több levegőt juttathat az emésztőrendszerébe, így a számtalan egyéb egészséget károsító ok mellett, a felfúvódás megelőzése egy újabb indok a dohányzás elhagyására.
  • A szénsavas ásványvíz és üdítők fogyasztása szintén hajlamosító tényező.
  • Felfúvódást okozhat, ha üvegből/flakonból vagy szívószálon keresztül iszunk. A legjobb, ha pohárba kitöltjük az elfogyasztandó italt.
  • Székrekedés mellett gyakran jelentkezik felfúvódás, fokozott gázképződés is. Akinek ilyen panasza van, először érdemes megvizsgálnia, mennyi folyadékot fogyaszt naponta, mozog-e rendszeresen (az ülőmunka hajlamosító tényező), illetve a táplálkozása tartalmaz-e elegendő rostot (teljes kiőrlésű gabonák, zöldség és gyümölcs szerepelnek-e az étlapon).
  • Problémás élelmiszerek: a szénsavas üdítők és a közismerten puffasztó hatású zöldségfélék mellett felfúvódást okozhatnak az arra érzékenyeknél a mesterséges édesítőszerek, olajban sült, a magas zsírtartalmú vagy épp túl fűszeres ételek is. Érdemes megfigyelni – akár táplálkozási naplót vezetni – hogy milyen élelmiszerek okoznak tüneteket és azokat a továbbiakban kerülni. Visszatérő panaszok esetén azonban nem elhagyható a gasztroenterológiai kivizsgálás, mert akár valamilyen elváltozás, vagy ételérzékenység is állhat a háttérben.

Ha ez nem segít, milyen gyakori okok állhatnak a háttérben?

  • Felfúvódás, túlzott gázképződés okainak kivizsgálása.A túlzott gázképződés hátterében olyan elváltozások is állhatnak, mint a laktóz intolerancia. Tejcukor érzékenység esetén, elegendő laktáz enzim hiányában a vékonybélben a tejcukor lebontása nem tökéletes, ez okozza az erjedést, a túlzott gázképződést.
  • A gluténérzékenység mindkét formája, az autoimmun és a nem-cöliákiás gluténérzékenység esetén is gyakori panasz a puffadás, felfúvódás és gázképződés.
  • Fruktóz felszívódási zavar esetén az érintettek nem képesek tökéletesen lebontani a gyümölcscukrot, a fruktózt. Ilyen esetben is jelentkezhetnek hasi panaszok.
  • A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és az irritábilis bél szindróma (IBS) irányába is érdemes vizsgálódni, ha az egyéb panaszok alapján felmerül a gyanú, hogy valamelyiknek köze lehet a tünetek megjelenéséhez.

 

A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori panasz, sokan szenvednek tőle. Érdemes az említett szokásainkon változtatni, hogy elkerüljük, ha azonban a panaszok nem szűnnek, tartós vagy visszatérő tünetek esetén mindenképp indokolt a gasztroenterológiai vizsgálat. Az első beszélgetés, a beteg kikérdezése során meg tudjuk határozni a továbbiakban szükséges vizsgálatokat – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. A diagnózist követően, a kiváltó októl függően a javasolt életviteli és diétás tanácsok, esetleg gyógyszeres kiegészítő kezelés segítségével megszüntethetők a kellemetlen panaszok.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Normális hangnem

Elégedett voltam a normális hangnemmel, hogy mindenki segítőkész és türelmes. Meg hogy a négy hónapja tartó kálváriám a bőrkiütésekkel végre véget ért, s meglett a megfejtés :)

További vélemények

Hírek

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Mi közös lehet a Hashimoto-kórban és a cöliákiában? Az autoimmun eredet! Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet a saját sejtjeit idegennek, illetve ártalmatlan anyagokat ártalmasnak tekint és támadásba lép ellenük. A Hashimoto esetében a pajzsmirigy az érintett, a cöliákiában (lisztérzékenységben) pedig a káros immunválasz a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Éppen ezért nem ritka, hogy a két állapot együttesen van jelen. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont – Prima Medica gasztroenterológusa ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik megléte esetén érdemes a másikat is kivizsgáltatni.

További részletek
Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK