Az ekcéma 5 leggyakoribb típusa

Az ekcéma 5 leggyakoribb típusa

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2019.09.02

Az allergiás betegségek terjedése napjainkban folyamatos, így az ekcémás tünetek is egyre több beteget érintenek. Az alábbi felsorolás segíthet beazonosítani a tüneteket. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb változatait dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

Seborrheás ekcéma

Kiváltó ok: hátterében a bőr szerkezeti hibája áll, fokozott zsírosodás, korpázó hámlás jellemzi főleg a faggyúmirigyekben gazdag bőrfelületeken.

Tünetei: a fejbőrön erősen viszkető, korpázó hámlás, a szemöldökök vonalában, arcon, orrszárnyak mellett vörös, hámló gócok jelentkezése.

Kezelése: a seborrheás ekcémát nem tudjuk véglegesen megszüntetni, de a tüneti kezelés jelentősen csökkenti a panaszokat.

Fejbőr ekcéma

Mikrobiális ekcéma

Kiváltó ok: ez esetben baktériumok, vagy gombák allergiás alapon okoznak ekcémát.

Tünetei: típusosan a végtagokon vagy a törzsön kerek hámló gócok jelennek meg, melyek erősen viszketnek.

Kezelése: az ekcéma kezelésében ilyenkor fontos a gyulladásos góc felderítése és kezelése. Amennyiben a gócot megszüntetjük, úgy az ekcéma is elmúlik.

Tenyéri-talpi ekcéma

Kiváltó ok: kialakulásának hátterében állhat gócfertőzés, de sok esetben pszichés stressz provokálja a tüneteket. Nagyon gyakran jelentkezik atópiás ekcémában.

Tünetei: kezdetben apró, nagyon viszkető hólyagcsák formájában jelentkezik (dyshidrosis). Tartós fennállás esetén a hólyagok beszáradnak, helyükön száraz, viszkető, hámló plakkok maradnak fenn.

Kezelés: a tüneti terápia mellett célzott vizsgálatokkal a háttérben álló okok feltárása. A gyulladásos gócok (gyakori mandulagyulladás, rossz fog) a meglevő ekcémás tüneteket rontják. Az ekcémát nem a gócok okozzák, de tovább rontják a tüneteket. Ilyen esetekben a gócok eltávolítása javasolt.

Kontakt ekcéma

Kiváltó ok: a bőrrel érintkező különböző anyagok.

Tünetei: alapvetően két formát különítünk el: lehet allergiás ekcéma, amikor a bőrrel érintkező anyaggal szemben valódi allergia áll fenn (például fémek, kozmetikumok, illatanyagok). A másik forma az irritatív ekcéma, amikor például savak, lúgok, zsíroldó vegyületek maró hatásuk miatt provokálnak ekcémás tüneteket.

Kezelése: a kontakt ekcéma kezelésében alapvető a kiváltó ok azonosítása és annak kerülése. Kivizsgálása az úgynevezett rátevéses bőrpróba (epicután teszt) segítségével történik.

Ekcémás panaszok foto-allergia miatt

Kiváltó ok: a tünetek napfény és különböző kozmetikai készítmények (naptejek, fényvédők), testápolókban lévő illatanyagok vagy gyógyszerek együttes hatására jelentkeznek. Foto-allergiát okozhatnak a bőrünkkel érintkező növények (pl. paszternák, fehérrépa levele, gyomnövények), de gyógynövényeket tartalmazó kenőcsök is.

Fotoallergia

Tünetei: az érintkezés helyén jelentkező jellegzetes ekcémás panaszok: vörös, viszkető, száraz foltok kialakulása.

Kezelése: Fontos a napfény szerepének tisztázása az ekcéma kiváltásában, mert ilyenkor a fény kerülése megszünteti a panaszokat is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/úr!
December óta arcomon bőrpir jelenik meg napközben, amely eleinte nagyon fájt, de most már a fájdalom enyhült. Jelenleg arcomon a bőr húzódását érzem és néha viszket és kipirosodik. Allergia teszt negatív, lehetséges hogy bőratka áll a háttérben?
Köszönettel: Eszter

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Eszter,

A diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a bőrtünetek vizsgálata, enélkül sajnos nem tudok véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon megnyugtató

Nagyon elégedett voltam a recepcióval, kedves és közvetlen volt a fogadtatás. Nagyon segitőkészek voltak minden folyamatban. A doktornő pedig szintén nagyon közvetlen, rendkivűl támogató volt, mindent alaposan elmagyarázott. Nagyon megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK