Ez a különbség a felnőtt és gyermekkori ekcéma közt

Ez a különbség a felnőtt és gyermekkori ekcéma közt

Dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2019.09.02

Vörös, viszkető foltok bármely életkorban megjelenhetnek, az ekcéma csecsemő- és kisgyermek és felnőttkori formái között azonban mégis jelentős különbségeket találunk. Dr. Vincze Ildikót bőrgyógyász-kozmetológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Allergiás hajlam vagy irritáció?

Csecsemőkorban gyakran a későbbi allergiát jelzi előre az ekcéma megjelenése. Az atópiás ekcéma esetében a tünetek veleszületett allergiás hajlam alapján fejlődnek ki, rendszerint 2 éves kor alatti gyerekeknél. Az ekcémás tünetek gyakran ételallergiával is társulnak.

Atópiás ekcéma vizsgálata csecsemőknél

Atópiás ekcéma felnőttkorban is jelentkezhet, ám itt a beteg kikérdezése alapján rendszerint találunk olyan tünetet, ami a betegséget már korábban előre jelezhette. Ez lehet például nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha. Felnőttek körében ezért jóval gyakoribb, hogy az ekcémás tünetek első megjelenését valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. A kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma súlyosabb formáinál az is előfordulhat, hogy a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek hasonló tünetek.

Az is lényeges, hogy hol jelennek meg a tünetek

A kiváltó ok mellett az ekcéma felnőtt- és gyermekkori formái a megjelenés helye alapján is különbözőek. A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző. A tinédzser- és felnőttkori formánál a fenti tünetekhez a tenyereken és a talpakon megjelenő ekcéma is társulhat.

Ekcéma felnőttkorban

A kivizsgálás és a kezelés menete

Az ekcémás tünetek eredményes kezeléséhez nagyon fontos a beteg részletes kikérdezése. A kivizsgálás további menetét az egyéni tünetek és panaszok határozzák meg. Ha szükséges, allergiavizsgálattal ki lehet deríteni, hogy a tüneteket élelmiszer, pollen, környezeti anyag, illatszer provokálja-e. Szükség lehet fogászati, gégészeti, belgyógyászati kivizsgálásra is.

A kezelésben fontos szerepe van a kúraszerűen, a panaszok jelentkezésekor használt erős hatóanyagú helyi szteroid készítményeknek, melyek viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. A hosszabb tünetmentes állapot megőrzését segítik az immunmoduláló helyi készítmények. Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák. A fenntartó kezelés mellett a terápia fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás, lipidpótlás biztosítása.

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Téma szakértője

  • Dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • ​különböző bőrelváltozások kezelése
    • bőrkinövések vizsgálata és eltávolítása
    • allergiás bőrbetegségek, kiütések kezelése
    • anyajegyvizsgálat ( kizárólag hétfőn! )
    • psoriasis
    • ekcéma kezelése
    • pikkelysömör kezelése

     

    Vélemények dr. Vincze Ildikóról>>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!

11 hónapos kislányom testén kb. 2.5 hónapja ekcémás bőrkiütés jelent meg. Először a térd- és a könyökhajlatokban, elég kis területen. A védőnőnk tanácsára tejmentes diétát vezettem be, és mivel még szoptatom a kicsit, ezért én is kerültem ezeket az élelmiszereket. A bőréről lassan elmúltak a kiütések. A diétát 5 hétig tartottuk. Ezután sajnos még súlyosabban jelent meg az ekcéma, ezúttal a baba nyakán, mellkasán és hátán. A gyermekorvosunk azt tanácsolta, hogy ne tartsunk semmi féle diétát, mert nagy tápanyagvesztéssel jár a kicsi számára, és hogy egyébként is túl pici bármilyen teszthez. Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg túl pici bármilyen teszthez, és tényleg ne tartsunk be semmilyen diétát?
Válaszát előre is köszönöm! Andrea

Hauser Péterné Gyöngyi
Hauser Péterné Gyöngyi egészségügyi asszisztens
Tisztelt Édesanya,

Az allergia teszt 2 éves kor alatt szakmailag nem elvégezhető, mert az immunrendszere még nincs kifejlődve. Gyermek gasztroenterológus szakorvosunk Dr. Polgár Marianne Tanárnő nagyon indokolt esetben 1 éves kor felett javasolja a vizsgálatot.Javaslom, hogy jelentkezzen be vizitre minden kérdésére válaszol főorvosnő.



Üdvözlettel:
Hauser Gyöngyi
asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tündér

Tündér a doktornő, alapos, szereti az embereket, és alázattal gyógyít. Nagyon örülök, hogy vele találkoztam.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok