5 kevésbé ismert dolog, ami fokozza a rosacea tüneteit

5 kevésbé ismert dolog, ami fokozza a rosacea tüneteit

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2018.01.23

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus azonban olyan dolgokra is felhívja a figyelmet, amelyekkel sokan tudtunkon kívül árthatunk a rosaceás bőrnek.

Mi a rosacea?

5 kevésbé ismert dolog, ami fokozza a rosacea tüneteitA rosacea bőrtünetei jól ismertek: apró vörös, gyulladt göbcsék, úgynevezett papulák az orcákon, állon, az ajak mellett, időnként a homlokon és a nyakon is. Fokozott bőrpír vagy értágulatok is jellemezhetik a tünetes bőrt. A jelenség hátterében jól ismert az öröklött hajlam, de egyéb betegségek is előhozhatják a kellemetlen viszketéssel, égő érzéssel vagy akár fájdalommal járó gyulladt csomókat az arcon.

Mi okozza?

A rosacea kialakulásának pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. A tünetek hátterében gyakran a faggyúmirigyek kóros működése és az ahhoz társuló immuneredetű gyulladás áll, emiatt a tünetek a faggyúmirigyekben gazdag területeken: az orcákon, orron, homlokon, állon jellemzőek. A fokozott kipirosodás vagy állandósult értágulatok hátterében pedig az arcbőr keringési zavarát feltételezzük.

A napfény és a csípős ételek fokozzák a tüneteket

Nyáron az UV fény provokáló hatása jól ismert, ugyanígy a meleg-párás vagy a hideg-szeles idő is fokozottan ronthatja a bőr állapotát. Emellett az erős, csípős vagy fűszeres ételek fogyasztása általában nem javasolt azoknál az egyéneknél, akiknél a felsorolt ételek egyértelműen rontják a bőr állapotát. Ez néhány napig tartó diéta alatt jól látható az arcbőrön. Ide tartoznak a csípős fűszerek (fűszerpaprika, bors), illatanyagokat tartalmazó fűszerek (fahéj, vanília, curry), citrusfélék vagy egyéb mesterséges aromák is.

Mit érdemes még kivizsgáltatni vagy elkerülni?

-Reflux, vagy Helicobacter fertőzés
Emésztési problémák, enzimhiányok, vagy allergiák gyakran előhozzák, vagy tovább rontják a rosacea bőrtüneteit. Magas gyomorsav vagy reflux betegség jól ismert provokáló faktora a rosaceás bőrnek, Helicobacterium pilory szűrővizsgálat szintén javasolt hirtelen romló bőrtünetek esetén.
- Készételek összetevői
Tartósítószerek és egyéb adalékanyagok fogyasztása szintén ronthatja a fennálló tüneteket, üdítőkben, édességekben, alkoholokban vagy konzervekben ezek nagy mennyiségben lehetnek.
- Diétahiba
Amennyiben a betegnek a rosaceán kívül valódi ételallergiája, glutén érzékenysége, laktóz érzékenysége vagy hisztamin intoleranciája is fennáll, diétahiba esetén ezek is provokálhatják a tüneteket.
- Stressz
A stressz minden esetben rontja a tüneteket, ilyenkor a stressz hatására az egyéb fennálló emésztési zavarok is felerősödhetnek. - Hormonváltozások A hormonrendszert érintő változások - pajzsmirigy betegség, fogamzásgátló, terhesség, menopauza - szintén befolyásolják a rosacea tüneteit.

Nem csak a tüneteket, a kiváltó okot kell kezelni!

Dr. Garaczi Edina hangsúlyozza, hogy minden rosaceás beteget személyre szabottan kell kezelni. Nem elég csak a bőrtünetekre fókuszálni, nem létezik mindenki számára egyformán bevált csodaszer, mindenkinél egyénileg kell a rosaceát provokáló tényezőket megkeresni és kezelni. A rosacea terápiája ezért komplex kezelést, akár több terület szakembereinek – bőrgyógyász, allergológus, gasztroenterológus, endokrinológus - együttműködését teszi szükségessé. Emellett természetesen fontos a külső, kozmetikai kezelés és a mindennapi otthoni ápolás is.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus, fül-orr-gégész
Lévai Rita

Lévai Rita

egészségügyi asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK