A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

Dr. Vass Noémi Létrehozva: 2016.05.03 Módosítva: 2017.12.08
A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

Ne a kalkulátoroknak higgyünk!

Az édesanyák gyakran keresnek fel a rendeléseken azért, mert gyermekük súlyfejlődése miatt aggódnak – mesél tapasztalatairól dr. Vass Noémi. Sajnos az interneten elérhető – valójában tájékoztató jellegű - kalkulátorok és egymás gyerekeinek összehasonlítása csak további stresszhelyzetet jelent, de az sem ritka, hogy sokan a rokonok, védőnő, vagy gyerekorvos megjegyzése miatt esnek kétségbe. Először is tehát azt tartsuk szem előtt, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, emellett pedig az egyéni és öröklött tulajdonságok is meghatározhatják a súlygyarapodást.

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

A növekedésre általában jellemző, hogy egy-egy stagnáló időszakot hirtelen kiugrás követ, nagyobbaknál megfigyelhetjük, hogy ilyenkor szinte egyik napról a másikra megnyúlnak, vagy rövid idő alatt változik a cipő-, ruhaméretük. Ezzel párhuzamosan az étvágyuk is hullámzó. Betegségek idején a gyermekek étvágya általában csökken, a gyógyulás jele, hogy újra a kedvenceit kívánja. A csökkent étvágy – gyakran más egyéb tünet nélkül - lehet a betegség kezdeti jele is, például húgyúti fertőzést, vérszegénységet, vagy középfülgyulladást is jelezhet.

Aggodalomra ad okot, ha a gyermek hosszabb ideje étvágytalan, a súlya csökken, fáradékony, hasmenés, hányás, haspuffadás jelentkezik. Ilyen esetekben mindenképp ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a háttérben.

A glutén felszívódási zavart okoz

A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység egyre gyakoribb probléma, melynek tünetei gyermekkorban is jelentkezhetnek. A panaszok általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően csak több hónappal, akár évekkel később jelennek meg. A hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, amely a tápanyagok rossz felszívódásának következménye.

„A glutén az arra érzékenyeknél idővel tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyát, ahol a tápanyagok felszívódása történik. A szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz. A rossz felszívódás miatt a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik. A soványság mellett azonban feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. A fel nem ismert betegség idővel súlyos hiányállapotokhoz vezethet, vérszegénységet, a fejlődés elmaradását is okozhatja.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a glutén tartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés, vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik.

A lisztérzékenység vérvizsgálattal kimutatható és az eredménytől függően, kiegészítő vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé még a diéta megkezdése előtt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a glutén (búza, árpa, rozs) okozza a panaszokat, akkor ezekre az ételekre szigorú diétát kell tartani, a gyermek kizárólag gluténmentes ételeket fogyaszthat! A tudomány mai állása szerint ez jelenleg egész életre szóló gluténmentes diéta tartását jelenti, a lisztérzékenységet nem lehet kinőni!

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni kérni.
43 éves férfi vagyok.
Egész életemben sportoltam.
Az utóbbi években viszont már csak heti 3 nap 2-3 km futás jelenti a sportot.
Az elmúlt évben problémáim adottak a hasammal.
Konkrétan mint egy 6 hónapos kismama úgy nézek ki.
Többet nem eszem mint előtte. Sőt a probléma Jelentkezése óta napi 6-7 alkalommal eszem keveset kb ököl nagyságú mennyiséget 1 alkalommal.
Amennyiben megfeszítem a hasizmomat, hasam kemény.
Kézzel fogható zsír (háj) tulajdonképpeni csak két ujjal fogható. Lefelé meghúzva a bőrt látszanak a hasizom bordák is.
Tehát véleményem szerint nem az el hízás ál a háttérben, ha csak nem a hasizom mögé hizok.
Még egy jelenséget tapasztaltam. Mégpedig hogy bármit eszem, mennyiségtől függetlenül tehát pl. :1 almát akkor is úgy néz ki a hasam mintha mondjuk tripla adag pörköltet ettem volna.
Tapintásra kemény.
Méretre hatalmas.
Mi lehet a gond?
Próbáltam már különböző diétákkal megoldást találni a problémára de eddig sikertelenül.
Gyanakodtam valamilyen intorelanciára is de mivel minden élelmiszer legyen az gyümölcs, tej hús vagy pékáru, ugyan azokat tapasztalom így most tanácstalan vagyok.
Kérem amennyiben tud tanácsot adni akkor szíveskedjen válaszolnom. Illetve mindennemű segítségre, magyarázatnak, ötletnek örülök.
Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel Horváth Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kérdező,
Tünetei alapján, melyek mögött összetettebb panasz áll, gasztoenterológus-allergológus szakorvos általi kivizsgálást javaslok.
Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA