A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

Dr. Vass Noémi Létrehozva: 2016.05.03 Módosítva: 2017.12.08
A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

Ne a kalkulátoroknak higgyünk!

Az édesanyák gyakran keresnek fel a rendeléseken azért, mert gyermekük súlyfejlődése miatt aggódnak – mesél tapasztalatairól dr. Vass Noémi. Sajnos az interneten elérhető – valójában tájékoztató jellegű - kalkulátorok és egymás gyerekeinek összehasonlítása csak további stresszhelyzetet jelent, de az sem ritka, hogy sokan a rokonok, védőnő, vagy gyerekorvos megjegyzése miatt esnek kétségbe. Először is tehát azt tartsuk szem előtt, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, emellett pedig az egyéni és öröklött tulajdonságok is meghatározhatják a súlygyarapodást.

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

A növekedésre általában jellemző, hogy egy-egy stagnáló időszakot hirtelen kiugrás követ, nagyobbaknál megfigyelhetjük, hogy ilyenkor szinte egyik napról a másikra megnyúlnak, vagy rövid idő alatt változik a cipő-, ruhaméretük. Ezzel párhuzamosan az étvágyuk is hullámzó. Betegségek idején a gyermekek étvágya általában csökken, a gyógyulás jele, hogy újra a kedvenceit kívánja. A csökkent étvágy – gyakran más egyéb tünet nélkül - lehet a betegség kezdeti jele is, például húgyúti fertőzést, vérszegénységet, vagy középfülgyulladást is jelezhet.

Aggodalomra ad okot, ha a gyermek hosszabb ideje étvágytalan, a súlya csökken, fáradékony, hasmenés, hányás, haspuffadás jelentkezik. Ilyen esetekben mindenképp ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a háttérben.

A glutén felszívódási zavart okoz

A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység egyre gyakoribb probléma, melynek tünetei gyermekkorban is jelentkezhetnek. A panaszok általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően csak több hónappal, akár évekkel később jelennek meg. A hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, amely a tápanyagok rossz felszívódásának következménye.

„A glutén az arra érzékenyeknél idővel tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyát, ahol a tápanyagok felszívódása történik. A szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz. A rossz felszívódás miatt a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik. A soványság mellett azonban feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt elődomborodó has. A fel nem ismert betegség idővel súlyos hiányállapotokhoz vezethet, vérszegénységet, a fejlődés elmaradását is okozhatja.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a glutén tartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés, vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik.

A lisztérzékenység vérvizsgálattal kimutatható és az eredménytől függően, kiegészítő vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé még a diéta megkezdése előtt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a glutén (búza, árpa, rozs) okozza a panaszokat, akkor ezekre az ételekre szigorú diétát kell tartani, a gyermek kizárólag gluténmentes ételeket fogyaszthat! A tudomány mai állása szerint ez jelenleg egész életre szóló gluténmentes diéta tartását jelenti, a lisztérzékenységet nem lehet kinőni!

Téma szakértői

Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus
Dr. Sárdi Krisztina Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr,

Már voltam többféle allergia- és ételintolerancia vizsgálaton és az enyhe laktózintolerancia kivételével minden értékem negatív lett. Húsfogyasztás után (mindig másnap), mégis nagyon rosszul vagyok: begörcsölnek a beleim és hasmenésem van. Az egész kb 1 óra alatt lezajlik, de nagyon megvisel. Most már 2 éve nem eszem húst (csak halat), de szükség lenne a napi fehérjebevitelemet növelni. A leveles zöldségektől, hüvelyesektől és újabban a főzött-párolt zöldséges ételektől is erősen felfújódom és mocorognak a beleim. Így gyakorlatilag tésztákon, gyümölcsön és pékárun élek, mert azokkal nincs bajom (ezekben persze nincs sok vitamin és hízlalnak, ami meg is látszik). Tanácstalan vagyok, hogy mit egyek és merre induljak kivizsgáltatni magam.
Segítségüket, javaslataikat előre is köszönöm!

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kérdező,
Az allergia és intolerancia vizsgálatok nem teljes körűek. A panaszok alapján egy gasztroenterológiai kivizsgálást javaslok, mely megbeszélés alatt a tünetei alapján egyéb vizsgálatokkal megkereshető a kiváltó ok. Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Allergia gyógyszerek: mi használ az allergiás tünetek ellen?

Allergia gyógyszerek szedésére szükség lehet szezonálisan, de akár egész évben is, az allergia típusától függően. Számos hatékony kezelés létezik, amelyek enyhíthetik, vagy akár évekre is megszüntethetik az allergia tüneteit. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát az allergia gyógyszerek típusairól kérdeztük.

További részletek
Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Glutén-, vagy búzamentes diétára van szükségem?

Gluténmentes diéta vagy búzaallergia diéta? Ha a gabonafélék fogyasztása miatt panaszai jelentkeznek, akkor mielőtt bármilyen diétába kezdene, forduljon gasztroenterológushoz. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően derülhet fény arra, hogy a diagnózist követően pontosan milyen és mennyire szigorú diétát kell tartania. A mentes diéták útvesztőjében Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa segít eligazodni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA