Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2020.08.31

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésükkel kapcsolatos tudnivalókat és gyakran felmerülő kérdéseket dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Milyen tüneteket kezelhetünk antihisztaminnal?

Szénanáthás tüneteket is kezelhetünk antihisztaminnal.Allergiás reakció esetén a szervezetben hisztamin szabadul fel, az antihisztamin ennek hatásait, az általa okozott tünetek kialakulását gátolja meg. Antihisztamin szedése javasolt, ha a beteg az allergiás szénanátha miatt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr-és szemviszketés tüneteitől szenved. Emellett hatásosan enyhíthetjük vele a rovarcsípések miatt jelentkező viszketés, a csalánkiütés, viszkető ekcéma, a náthás, meghűléses panaszokat és az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit is, de allergiás asztma esetén is fontos szerepe van a kezelésben.

Mikor segít és mikor nem?

Az antihisztamin allergiás reakció esetén segít, függetlenül attól, hogy annak kiváltója pollen, háziporatka, háziállatok szőre, penészgomba, vagy ételallergia által jelentkező légúti, vagy bőrtünet.

 

„Nagyon fontos azonban, hogy az antihisztamin nem segít, ha az allergiás reakció legsúlyosabb, életveszélyes formája áll fenn: az anafilaxia. Ezt jelzi, ha a beteg nehezen veszi a levegőt, gége-, nyelv-, ajakduzzanata van, sápadt, verejtékezik, szédül. Ilyen esetben ne antihisztamint adjunk, hanem hívjunk azonnal orvosi segítséget!”

Ha van a betegnél adrenalin injekció, használjuk. Az önbelövős készülékkel a hatóanyagot a comb izomzatába kell bejuttatni. Ez segít megelőzni az életveszélyes állapot kialakulását, a szakértő segítség megérkezéséig.

Mindenki szedheti?

Gyerekek és felnőttek egyaránt szedhetik, a megadott dózisban. Egyéb betegségek meglétéről mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki ennek megfelelően fog biztonsággal szedhető, megfelelő hatóanyagú készítményt javasolni. Várandósság és szoptatás ideje alatt ellenjavallt.

Az antihisztaminok típusai

A régebb óta létező, első generációs antihisztaminok még erős álmosságot, fáradtságérzetet okoztak, az újabb, második generációs készítményeknél már jelentősen kevesebb az ilyen jellegű mellékhatás. Sőt, harmadik generációs néven is ismert a legújabb csoportja, melyek nem álmosítanak, így a nappali teljesítőképességünket – koncentrációt és gépkocsi vezetői képességeket - már egyáltalán nem befolyásolják a készítmények.

Orrcseppek és szemcseppek is tartalmazhatnak antihisztamint.Az antihisztaminok különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, szemcseppek, krémek és orrsprayk is tartalmazhatják. Léteznek csak receptre és recept nélkül is kapható készítmények. Mivel eltérő hatóanyagokat, különböző dózisban tartalmaznak, a legjobb eredményt rendszerint a személyre szabott, több készítmény kombinációját tartalmazó kezeléssel lehet elérni.

 

„Az, hogy kinél melyik készítményt, milyen hatóanyagot választ a kezelőorvos, függ attól, hogy melyek a beteg legerősebb tünetei, - például más hatóanyag válik be bőrviszketésre és megint más orrdugulásra - az allergiavizsgálat eredményétől és egyéb meglévő betegségektől, tartósan szedett gyógyszerektől – az esetleges gyógyszerkölcsönhatások – például néhány antidepresszáns, antibiotikumok, altató, savcsökkentők is befolyásolhatják a felszívódást - figyelembe vételével.”

Meddig kell szedni?

Az antihisztaminok szedésének ideje attól függ, hogy milyen allergia okozza a tüneteket. Parlagfű allergia esetén például akkor kell elkezdeni, amikor az első tüneteket okozó pollenek megjelennek a levegőben és szezon után abba lehet hagyni a szedését. Poratka allergia esetén azonban – mivel az allergén egész évben jelen van – tartós szedésre is szükség lehet, annak érdekében, hogy az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

Lehetséges problémák az antihisztaminok szedése kapcsán

  • Az alkohol fokozhatja egyes antihisztaminok nyugtató mellékhatásait, ezáltal növeli az álmosító hatást, a koncentrációs problémákat. Jobb ezért az alkohol fogyasztását elkerülni, ha antihisztamint szed!
  • Az antihisztaminok az említett álmosító hatást kivéve nem jellemző, hogy mellékhatást okozzanak. Esetleg orrszárazság szokott jelentkezni, de ez például nedvesítő hatású tengervizes orrspray rendszeres használatával jól kezelhető.
  • Gondot okozhat azonban, ha valaki az előírt adagolást túllépi. Ilyenkor erős álmosság és szájszárazság is felléphet. Egyes hatóanyagok túladagolása szédülést, hasmenést, fejfájást, rossz közérzetet okozhat. Hogy ezt elkerüljük, az előírt mennyiségnél többet ne vegyünk be, ha kimaradt egy adag, ne pótoljuk később, a soron következő alkalommal folytassuk a szedését.
  • Ügyeljünk rá, hogy más gyógyszerek is tartalmazhatnak antihisztamint – például utazási betegségek, megfázás kezelésére szolgáló készítmények. Ezek egyidejű szedéséről mindig konzultáljunk a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel, hogy az esetleges túladagolást megelőzzük.

Az antihisztaminok gyógyítják az allergiát?

Nem gyógyítják, a hisztamin blokkolásával csak az allergiás tünetek megjelenését gátolják meg. Ezért is szokás az antihisztaminok szedését tüneti kezelésként említeni. Létezik olyan kezelés is, ami nem tüneti, hanem oki terápia, vagyis az allergia kiváltó okára hat. Az allergén-specifikus immunterápia a túlműködő immunrendszert hangolja át, amely azután már nem érzékeli majd a számára egyébként teljesen ártalmatlan - például polleneket, állatszőrt vagy poratkát - veszélyforrásként és így az allergiás tünetek sem jelentkeznek majd.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK