Az idénygyümölcsök nem kedveznek a fruktózra érzékenyeknek

Az idénygyümölcsök nem kedveznek a fruktózra érzékenyeknek

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2018.09.05 Módosítva: 2018.09.05

A szokatlan meleg miatt korábban érnek a gyümölcsök, így a napokban már friss szőlőt és körtét falatozhatunk. Nem árt azonban az óvatosság, mert e két gyümölcs fogyasztása akár kellemetlen panaszokat is okozhat.

Nem csak hasfájást okoznak

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

Kisgyermekeknél is jelentkezhet

Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktóz felszívódási zavar tünetei gyakran fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöket, gyümölcslevet. Fruktóz felszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, de akár az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhatnak. Fontos, hogy ilyen esetben ne erőltessük az étel elfogyasztását, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

Milyen gyümölcsök okozhatnak gondot?

Az idénygyümölcsök nem kedveznek a fruktózra érzékenyeknekA fruktóz felszívódás zavarát H2 kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A kezelésben a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételek kerülése az elsődleges. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre. Ami magas fruktóz tartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

Fruktóz felszívódási zavar, vagy fruktóz-intolerancia?

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két külön betegség. A fruktóz intolerancia előfordulása igen ritka, a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukor szint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben, a későbbiekben májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülését (cirózis) is létrejöhet. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

Téma szakértője

 • Dr. Hidvégi Edit PhD

 • Szakterületek:
  • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
 • Specialitások:
  • gyermek és felnőttkorban asztma

  • COPD, köhögés

  • reflux

  • étel-allergia

  • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

   

  Rendelési információ:

  • Csütörtök:  Távkonzultáció
  • Péntek: Személyes rendelői vizit

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Hídvégi Edit Dr. Nő!

Több éves panasz után a körzeti orvosom segítségével kísérleteztük ki, hogy fruktózfelszívódási zavar okozza a problémámat.
Évek óta nagy mértékben gázosodtam étkezés után.
Gasztroenterológus szakrendelésen nem mutattak ki semmit, de nem is törték magukat (elnézést). Szedjek controlokot 2X1. Ez gyomorvédő, jót fog tenni.
2X volt gyomortükrözés 1X végbéltükrözés H2 kilégzési teszt alctulose Cukorterhelés Keményítő terhelés Hasi UH hasi CT több esetben labor
Lactoz érzékenységet még 2009-ben megállapításra került, de a mostani probléma 2015-től kezdődően fenál, és nincs megoldás.
Megfigyeléseim alapján, ha nem eszek gyümölcsöt zöldséget őrölt pirospaprikát füstölt terméket és cukrot akkor tünetmentes vagyok.
Ami nem okoz problémát: rizs, szőlőcukor, hal, hús, pannónia és trappista sajt, tészta
Ha csak ezeket eszem akkor tünetmentes vagyok. De így nem lehet élni.
Egyhangú és vitamin hiányos.
Nem tartom megoldásnak a vitamintabletta szedését, mert ilyen étrend mellett napi 15-20 tabletta bevétele is indokolt, az meg már nem egészséges hanem káros.

Kérem kedves Doktornő!
Segítsen nekem, hogy Magyarországon tb alapon hol tudják kimutatni a fruktózanyagcsere rendellenességet és ki tud számomra megfelelő étrendet összeállítani.
Folyamatosan napról napra jobban és jobban el vagyok keseredve. Vagy eszek minden és akkor kikészítem a bélrendszerem vagy nem eszek és akkor jelenleg jól vagyok de a szervezetem hiánybetegségek sorozatát fogja jelezni.

Kérem, ha csak 1 ötlete van amivel segíteni tud nekem, akkor ne habozzon, írja meg mit kell tennem. Mit ehetek. Ki tud megoldást a problémámra.

Ja. :) A controlokot nem szedem.

47 éves nő vagyok, 63 kg ez még azt gondolom normális, de időközönként a súlyom csak 57.

Várom kedves válaszát.

További szép napot!
Üdvözlettel,
Anna
Kedves Anna!

Sajnos olyan tb alapú helyet nem tudok Önnek ajánlani, ahol a fruktóz terhelést elvégzik. (Lehet, hogy van, de nincs róla tudomásom.)
Nálunk, a Budai Allergiaközpontban van erre lehetőség.
Ugyanitt talál dietetikust is, bár az étrendnek megfelelő orosi/dietetikai honlapokon utána tud nézni. Jogos az igénye, hogy az eddiginél változatosabb étrendet fogyasszon.
Amit feltétlenül ajánlani tudok, az, hogy keressék meg a fruktóz felszívódási zavar okát: valamilyen fertőzés, vagy egyéb tényező, ami a gyümölcscukor felszívódását tönkretette.
Szakrendelésünkön ebben is készséggel segítek.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
táplálék-allergia szakértő, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat