Bizonytalan allergiás tünetek? Így ismerheti fel a méh- vagy darázs allergiát!

Bizonytalan allergiás tünetek? Így ismerheti fel a méh- vagy darázs allergiát!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.28 Módosítva: 2022.03.28

A méh- vagy darázs allergiáról rendszerint csak akkor hallunk, ha valakinél életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát okozott. Valójában az ilyen súlyos állapot mellett már kevésbé alarmírozó tünetek is utalhatnak allergiára, és ha ezek kapcsán orvoshoz fordulunk, a diagnózis hamarabb felállítható. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt elvégeztetni a vizsgálatot.

Az anafilaxia tünetei – felnőtteknél és gyerekeknél

Anafilaxiának nevezünk egy tünetegyüttest, amikor az allergénnel való találkozást követően kialakult bőrtünetekhez légúti és/vagy keringési tünetek is társulnak. Bőrtünetek lehetnek a bőrpír, a csalánkiütés, a viszketés, esetleg angioödéma (egyes testtájékok duzzanata, például szemhéj, ajak, nyelv stb.). Légúti tünetek közé a rekedtséget, köhögést, nehézlégzést, fulladást, esetleg nehéz nyelést, míg a keringési tünetek közé a szapora pulzust, hányingert, profúz hányást, szédülést, gyengeséget, alacsony vérnyomást, tudatzavart, esetleg eszméletvesztést soroljuk.

Nem minden tünet jelentkezik mindenkinél

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy az anafilaxia tünetei egyénenként eltérő súlyosságúak lehetnek és nem minden tünet jelentkezik mindenkinél. Van, akinél például csak csalánkiütés és enyhébb fokú ajakduzzanat figyelmeztet rá, azonban azt nem lehet megmondani, hogy idővel esetleg kialakulnak-e súlyosabb tünetek is. Anafilaxiát nem csak a méh- vagy darázs allergia okozhat, gyógyszerek szedése vagy ételek fogyasztása kapcsán is felléphet. Visszatérő panaszok esetén ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Méh- és darázscsípés: nem csak anafilaxia jelezheti

Bőrviszketés is lehet a méh- és darázsméreg allergia tünete.Allergiára utal, ha egy méh- vagy darázscsípés után 10cm-nél nagyobb kiterjedésű - vagy akár egy egész végtagot érintő - duzzanat jelentkezik, ami a csípés után napokig is megmaradhat. Mindenképp intő jel, ha a korábbi enyhe tünetek után a következő csípésnél erősebb, nagyobb kiterjedésű tünetek jelentkeznek.

 

Amennyiben anafilaxiára utaló tüneteket vagy nagy kiterjedésű helyi reakciót tapasztalunk méh- vagy darázscsípést követően, javasolt orvoshoz fordulni. Nagy helyi reakció esetén a bőrtünetek kezelésére az orvos antihisztamin tablettát/oldatot tud felírni, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer is alkalmazható. Külsőleg hűsítő hatású krémek, jegelés segíthetnek.

 

Anafilaxia gyanúja esetén a sürgősségi ellátást követően 4-6 hét elteltével kivizsgálás indokolt. Anafilaxia esetén egyéb vizsgálatok, például az ún. szérum triptáz teszt elvégzése is javasolt. A diagnózist követően az orvos felírja az önbelövős adrenalin injekciót, amit akkor kell használni, ha újabb csípés esetén anafilaxia jelentkezik. Segítségével meg lehet előzni az életveszélyes reakció kialakulását.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Érdeklödni szeretnék,hogy a méh,darázscsipésre valo allergiás hajlam kimutatása akkor is elvégezhetö,ha még nem csípett meg egyik rovar sem?
Sajnos a szunyogcsipéseim is elég duzzadtak szoktak lenni,apro muslicaszerü bogarak,legyek csipésére is kétszeresére dagad kezem,lábam.
Szeretném tudni hogy vajon darázs,méh csípése esetén is allergiás reakcióm várható?
Válaszukat elöre is köszönöm!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

A rovarcsípés allergia csak akkor mutatható ki, ha már csípte meg rovar. A termelődő ellenanyag mutatható ki a szervezetből. Erős allergiás reakció első alkalommal csak akkor várható, ha már csípte meg méh vagy darázs.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!