Bizonytalan allergiás tünetek? Így ismerheti fel a méh- vagy darázs allergiát!

Bizonytalan allergiás tünetek? Így ismerheti fel a méh- vagy darázs allergiát!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.28 Módosítva: 2023.11.15

A méh- vagy darázs allergiáról rendszerint csak akkor hallunk, ha valakinél életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát okozott. Valójában az ilyen súlyos állapot mellett már kevésbé alarmírozó tünetek is utalhatnak allergiára, és ha ezek kapcsán orvoshoz fordulunk, a diagnózis hamarabb felállítható. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt elvégeztetni a vizsgálatot.

Az anafilaxia tünetei – felnőtteknél és gyerekeknél

Anafilaxiának nevezünk egy tünetegyüttest, amikor az allergénnel való találkozást követően kialakult bőrtünetekhez légúti és/vagy keringési tünetek is társulnak. Bőrtünetek lehetnek a bőrpír, a csalánkiütés, a viszketés, esetleg angioödéma (egyes testtájékok duzzanata, például szemhéj, ajak, nyelv stb.). Légúti tünetek közé a rekedtséget, köhögést, nehézlégzést, fulladást, esetleg nehéz nyelést, míg a keringési tünetek közé a szapora pulzust, hányingert, profúz hányást, szédülést, gyengeséget, alacsony vérnyomást, tudatzavart, esetleg eszméletvesztést soroljuk.

Nem minden tünet jelentkezik mindenkinél

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy az anafilaxia tünetei egyénenként eltérő súlyosságúak lehetnek és nem minden tünet jelentkezik mindenkinél. Van, akinél például csak csalánkiütés és enyhébb fokú ajakduzzanat figyelmeztet rá, azonban azt nem lehet megmondani, hogy idővel esetleg kialakulnak-e súlyosabb tünetek is. Anafilaxiát nem csak a méh- vagy darázs allergia okozhat, gyógyszerek szedése vagy ételek fogyasztása kapcsán is felléphet. Visszatérő panaszok esetén ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Méh- és darázscsípés: nem csak anafilaxia jelezheti

Bőrviszketés is lehet a méh- és darázsméreg allergia tünete.Allergiára utal, ha egy méh- vagy darázscsípés után 10cm-nél nagyobb kiterjedésű - vagy akár egy egész végtagot érintő - duzzanat jelentkezik, ami a csípés után napokig is megmaradhat. Mindenképp intő jel, ha a korábbi enyhe tünetek után a következő csípésnél erősebb, nagyobb kiterjedésű tünetek jelentkeznek.

 

Amennyiben anafilaxiára utaló tüneteket vagy nagy kiterjedésű helyi reakciót tapasztalunk méh- vagy darázscsípést követően, javasolt orvoshoz fordulni. Nagy helyi reakció esetén a bőrtünetek kezelésére az orvos antihisztamin tablettát/oldatot tud felírni, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer is alkalmazható. Külsőleg hűsítő hatású krémek, jegelés segíthetnek.

 

Anafilaxia gyanúja esetén a sürgősségi ellátást követően 4-6 hét elteltével kivizsgálás indokolt. Anafilaxia esetén egyéb vizsgálatok, például az ún. szérum triptáz teszt elvégzése is javasolt. A diagnózist követően az orvos felírja az önbelövős adrenalin injekciót, amit akkor kell használni, ha újabb csípés esetén anafilaxia jelentkezik. Segítségével meg lehet előzni az életveszélyes reakció kialakulását.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megcsípett egy darázs, a következő napra kb 10 cm-es körben csalánkiütés alakult ki, majd a rákövetkező napra bedagadt. Ekkor vettem be cetirizin hexal tablettát 2 napon keresztül, a duzzanat lehúzódott, azonban a 10 cm-es részen továbbra is véraláfutásos terület maradt. Szeretném megkérdezni ez normális folyamat, illetve ennek tudatában érdemes allergia vizsgálat, vagy bármilyen jellegű kivizsgálást végezni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: P. Dia

Tisztelt Kérdező,
Mivel a darázscsípés után a helyi reakció megmaradt, így érdemes bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, aki el tudja Önt látni megfelelő tanácsokkal, illetve ha szükséges akkor gyógyszerrel, helyi hatású krémekkel.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok